Täydellinen munakas - helposti!

Munakkaan valmistuksessa kannattaa pitää mielessä pari juttua, jotta munakkaasta saataisiin mahdollisimman onnistunut – pehmeä ja kuohkea.

Munakkaan valmistuksen periaate on varsin yksinkertainen. Massan ainekset vatkataan yhteen, kypsennetään pannulla ja täytetään mieltymysten mukaan. Silti sen valmistuksessa kannattaa pitää mielessä pari juttua, jotta munakkaasta saataisiin mahdollisimman onnistunut – pehmeä ja kuohkea.

Massan perusraaka-aineet ovat kananmunat, suola ja pieni määrä nestettä. Nesteeksi käy hyvin ihan pelkkä vesikin, mutta täyteläisemmän munakkaan saat kermalla. Nesteen tarkoitus on tehdä massasta juoksevampi ja lopputuloksesta pehmeämpi. Nesteen avulla kananmunien rakenteen saa myös helpommin vatkattua rikki. Lisäksi joukkoon voi rouhaista hiukan valkopippuria tai hapanta kärkeä makuun voi lisätä muutamalla tipalla Tabascoa.

Monesti näkee munakasmassaa kaadettavan kylmälle pannulle ja hyydytettävän pikkuhiljaa kypsäksi. Hyvä munakas valmistuu kuitenkin nopeasti ja kuumalla pannulla pienen rasvamäärän avustamana. Pannuksi kannattaa valita hyvälaatuinen ja pinnoitettu pannu, valurautapannu ei ole paras vaihtoehto munakkaan tekoon. Heti pannulle kaatamisen jälkeen massaa liikutellaan lastalla pannun reunoilta kohti keskustaa, ja pannua voi myös hiukan heilutella. Muutamassa sekunnissa munakas alkaa hyytyä ja lastan liikuttama massa muodostaa dyynejä munakkaan pinnalle. Munakkaan ei ole tarkoitus ruskistua, vaan hyytyä juuri ja juuri kiinteäksi ja koossapysyväksi. Munakaspannu on siis nostettava ajoissa liedeltä ja annettava pannun lämmön hyydyttää se loppuun. Munakkaan ei tarvitse olla tarjoiltaessa tulikuumaa, vaan se saa hetken hengähtää pannulla.

Munakkaan voi nauttia ihan sellaisenaankin, mutta yleensä se täytetään jollain. Täytteitä voi varioida maun mukaan, mutta erityisen hyvin sopivat palvikinkku ja muut lihavalmisteet, juustoraaste, sienet tai vaikkapa kylmäsavulohi. Munakkaan kaveriksi lautaselle sopii hyvin esimerkiksi raikas salaatti kirpeänhappamalla kastikkeella, tai yksinkertaisimmillaan tuore tomaatti viipaloituna tai kuutioituna. Tomaatin happamuus saa hyvän munakkaan maistumaan täydelliseltä! Valmiin munakkaan voi liu’uttaa suoraan lautaselle, kääriä pannun pohjalla rullalle tai vaikkapa taittaa puolikuuksi. Tyyli on vapaa ja harjoitus tekee mestarin.

Nopea munakas paahtofileestä

Arvostele resepti
44 arvostelua
1 annosta | Valmistusaika: n. 10 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nopea munakas paahtofileestä
  • 3 kananmunaa
  • 3 rkl vettä
  • 5 tippaa Tabascoa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tomaatti pieninä kuutioina
  • 8 basilikanlehteä suikaloituna
  • ½ dl juustoraastetta
  • (1/4 tl suolaa)
Nopea munakas paahtofileestä

Valmistusohje

Suikaloi Paahtofileeviipaleet ja kuutioi tomaatti. Riko kananmunat kulhoon, vatkaa niiden rakenne rikki ja sekoita joukkoon vesi ja Tabasco sekä halutessasi myös suola. Kaada munakasmassa kuumalle ja öljytylle, halkaisijaltaan noin 20 cm pannulle. Kun massa alkaa hyytyä, siirtele sitä lastalla reunoilta kohti keskustaa noin 30 sekunnin ajan. Ripottele munakkaan pinnalle leikkelesuikaleet, tomaattikuutiot, basilika ja juustoraaste. Sammuta liesi ja anna munakkaan hyytyä loppuun. Munakas on valmis, kun juusto on sulanut ja massa on juuri ja juuri hyytynyt. Halutessasi voit lisätä munakkaan pinnalle vielä hiukan suolaa.

Kumoa valmis munakas lautaselle ja nauti!


 

Lisää juhlavia reseptejä