Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden juhlinta ja burgerit sopivat yhteen kuin kesä ja makkarat. Monella on oma luottoburgerinsa, johon turvautua hädän hetkellä, mutta mikäli pää lyö tyhjää, niin kokosimme yhteen neljä omaa suosikkiamme. Mielihalut kun vaihtelevat joskus päivittäin, niin listalta löytyy monenlaista haukattavaa tulisesta perinteiseen. Lisäksi bonuksena on joukon musta hevonen – vegeburgeri.

Erään väittämän mukaan hampurilaisen keksi yhdysvaltalainen Louis Lassen ruokakojussaan 1900-luvun alkumetreillä. Lassenin vuonna 1895 perustamassa Louis' Lunch ravintolassa myydään vielä tänäkin päivänä vastaavaa burgeria. Original burger on kaikessa yksinkertaisuudessaan paahdettujen vaaleiden vuokaleipäviipaleiden väliin ladattu grillattu naudan jauhelihapihvi, grillattua sipulia, tomaattiviipale sekä sinappia.

Lypsykarjan jauhelihasta tehty pihvi näyttelee pääosaa yksinkertaisissa burgereissa. Kun pihvi on näin maukas, ei ylimääräisiä täytteitä tarvita. Smash burgerissa perusidea on kunnolla ohueksi prässätyt ja kovalla lämmöllä paistetut pihvit ja yksinkertaiset lisukkeet.

Gochujang burgerissakaan ei ole harrastettu mitään ylimääräisiä kikkailuja, vaan meno on kuin suoraviivaista rock 'n rollia. Laadukkaasta jauhelihasta tehdyt pihvit yhdistettynä gochujang-majoneesin täyteläisyyteen ja briossin pehmeyteen tekevät tästä burgerista takuulla uudenvuodenkinkereiden kingin.

Vaikka Makkarapihvi-sandwich ei virallisesti burgeri olekaan, on sillekin paikka tällä listalla. Hätäisempi voisi kutsua makkarapihvi-sandwichiä porilaiseksi, mutta ehei - tämä on paljon enemmän. Kaksi makkarapihviä, kananmuna, cheddar ja asiaankuuluvat mausteet tekevät tästä sänkkäristä todellisen herkuttelijan evään, jota herkimpien kannattaa pari kertaa harkita.

Voiko vegeburgeri olla hyvää? Kyllä vain, eikä ainoastaan hyvää, vaan myös aivan loistavaa. Laadukkaista raaka-aineista huolella valmistettu Vege smash burgeri on burgereiden aatelia kaikissa kategorioissa. Tähän burgeriin ihastuvat niin kasvissyöjät kuin sekaanitkin. Runsaskuituinen Kasvisburgerpihvi pitää huolen siitä, että vatsa kiittää paitsi täyttymisellä myös hyvinvoinnilla.

Smash burger

Arvostele resepti
22 arvostelua
2 annosta | Valmistusaika: n. 60 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Smash burger

1 pkt HK Farmarin lypsykarjan jauheliha 15%

2 burgeribriossisämpylää
4 viipaletta cheddaria
4 rkl laadukasta majoneesia

Savuketsuppi:

1 dl tomaattipyreetä
3 rkl hunajaa
3 rkl valkoviinietikkaa
½ dl vettä ohennukseen
1 tl suolaa
1 tl savuaromia
1 rkl ruokosokeria
1 tl sipulijauhetta

Pikkelöity kurkku:

1 kurkku
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
2 dl vettä
1 rkl sinapinsiemeniä

Smash burger

Valmistusohje

Sekoita kaikki ketsupin ainekset keskenään pienessä kattilassa ja kiehauta. Hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti välillä sekoitellen. Jäähdytä.

Kiehauta väkiviinaetikka, sokeri, vesi ja sinapinsiemenet. Anna jäähtyä. Kuori kurkku ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Laita kurkkuviipaleet kannelliseen purkkiin ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna tekeytyä tunnin ajan.

Jaa jauheliha neljään osaan. Pyöritä jauhelihasta kevyesti neljä palleroa. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu savuavan kuumaksi ja lisää siihen tilkka öljyä. Laita pannulle kaksi pyörykkää ja paina ne ohuiksi pihveiksi jämerällä paistinlastalla. Voit laittaa pyöryköiden ja lastan väliin leivinpaperin palan, jolloin liha ei tartu lastaan painettaessa. Anna pihvien paistua rauhassa liikuttamatta niitä. Rapea paistopinta on tässä burgerissa kaiken a ja o. Noin minuutin jälkeen käännä pihvit ympäri ja mausta ne suolalla. Laita päälle juustoviipaleet ja anna juuston sulaa. Toista tämä toisille pihveille.

Kuumenna sämpylänpuolikkaat, kokoa burgerit ja nauti!

Gochujang burger

Arvostele resepti
3 arvostelua
2 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Gochujang burger

2 briossi burgersämpylää
2 jääsalaatin lehteä
4 viipaletta tomaattia
½ punasipuli ohueksi viipaloituna
1 rkl siiderietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
rypsiöljyä paistamiseen
suolaa
rouhittua mustapippuria

Gochujang majoneesi:

1 dl majoneesia, esim. Hellmann´s real
1 rkl gochujang -chilitahnaa
1 rkl sweet chili -kastiketta

Gochujang burger

Valmistusohje

Pikamarinoi punasipuli. Sekoita sipuliviipaleet, etikka ja oliiviöljy kulhossa, mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Sekoita gochujang majoneesin ainekset keskenään ja anna maustua hetki.

Muotoile jauhetusta naudan rinnasta kaksi pari senttiä paksua pihviä. Kuumenna paistinpannu savuavan kuumaksi ja paista pihveihin rapeat pinnat tilkassa rypsiöljyä. Vähennä lämpöä ja anna pihvien paistua kypsiksi välillä kääntäen.

Paahda sämpylät uunissa tai kuivalla pannulla, kokoa hampurilaiset ja nauti heti.

Vege Smash Burger

Arvostele resepti
2 arvostelua
2 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Vege Smash Burger

1 pkt HK Vihreät Jauhis

2 briossiburgerisämpylää
4 cheddarviipaletta
2 salaatinlehteä
2 rkl hyvää majoneesia
1 pieni sipuli

Savuketsuppi:

1 dl tomaattipyreetä
3 rkl hunajaa
3 rkl valkoviinietikkaa
½ dl vettä ohennukseen
1 tl suolaa
1 tl savuaromia
1 rkl ruokosokeria
1 tl sipulijauhetta

Pikkelöity kurkku:

1 kurkku
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
2 dl vettä
1 rkl sinapinsiemeniä

Vege Smash Burger

Valmistusohje

Sekoita kaikki ketsupin ainekset keskenään pienessä kattilassa ja kiehauta. Hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti välillä sekoitellen. Jäähdytä.

Kiehauta väkiviinaetikka, sokeri, vesi ja sinapinsiemenet. Anna jäähtyä. Kuori kurkku ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Laita kurkkuviipaleet kannelliseen purkkiin ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna tekeytyä tunnin ajan.

Leikkaa sipuli hienoksi silpuksi.

Jaa jauhis neljään osaan ja pyörittele niistä kevyesti pyöryköitä. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu lähes savuavan kuumaksi ja lisää siihen tilkka öljyä. Laita pannulle kaksi pyörykkää ja paina ne ohuiksi pihveiksi esimerkiksi kattilanpohjalla. Pihvin ja kattilan väliin kannattaa laittaa leivinpaperia estämään pihvin tarttuminen kattilan pohjaan. Anna pihvien paistua rauhassa liikuttamatta niitä. Rapea paistopinta on tässä burgerissa kaiken a ja o. Noin minuutin jälkeen käännä pihvit ympäri. Laita päälle juustoviipaleet ja anna juuston sulaa. Toista tämä toisille pihveille.

Kuumenna sämpylänpuolikkaat. Voitele pohjat majoneesilla ja kokoa päälle salaatti, pikkelikurkut, sipuli, pihvit, savuketsuppi ja kansi. Nauti!

 

Lisää juhlavia reseptejä