Uudet herkut kevään valmistujaisiin

Ylioppilasjuhlien ja muiden valmistujaisten lähestyessä moni miettii, mitä uutta ja vähän perinteisistä juhlaherkuista poikkeavaa sitä keksisi kahvipöydän antimiksi. Voileipäkakku on näyttävä ja ehkä se klassisin vatsantäyttäjä, mutta moni kaipaa kakun kaveriksi muutakin suolaista purtavaa.

Muffinssit ja kierreleivonnaiset yhdistetään usein makeisiin herkkuihin, mutta samaa ideaa voi hyödyntää myös suolaisiin leivonnaisiin. Kierrepullien taikina korvataan leipätaikinalla, ja täytteiden kanssa saakin sitten päästää mielikuvituksen valloilleen. Itse kokeilin valkosipuli-tuorejuustoa ja pulled porkia eli nyhtöpossua, ja lopputulos oli vähintäänkin suosittelemisen arvoinen!

Herkullisten kierteiden täytteeksi käytin edellisenä päivänä valmistamaani pulled pork –lihaa. Käytin myös valkosipulilla maustettua tuorejuustoa, mutta tuorejuuston kanssa voi hyvin myötäillä lempimakujaan, joko maustamalla itse maustamattoman tuorejuuston, tai valitsemalla valmiiksi maustetun. Sama juttu tuoreiden yrttien kanssa; tässä versiossa käytin timjamia ja lehtipersiljaa. 

Pulled pork -kierteitä voi tarjota myös piknikillä

Toinen kokeilemisen arvoinen lisä valmistujaisten kahvipöytään tai vaikka aamiaiselle on pekoni-cheddarmuffinssit. Perinteisesti makeina leivonnaisina tunnetut muffinssit saavat tällä kertaa makunsa pekonin savuisuudesta ja rasvasta sekä pitkään kypsyneen cheddarin täyteläisestä aromista. 

Suolaiset muffinit saavat makunsa pekonista ja cheddarista

No entäpä sitten se voileipäkakku? Sen täytteeksi maksamakkara on mitä mainioin raaka-aine, ja tuorejuusto sekä maustekurkku antavat täytteelle raikkautta ja kirpeyttä. Savuinen saunapalvikinkku sopii paitsi täytteeseen, myös kakun pinnan koristeluun.

Voileipäkakku on klassinen juhlien tarjottava

Pekoni-cheddarmuffinssit

Arvostele resepti
7 arvostelua
6-8 annosta | Valmistusaika: n. 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pekoni-cheddarmuffinssit
Pekoni-cheddarmuffinssit

Valmistusohje

Paista pekonit pannulla miedolla lämmöllä hyvin rapeiksi. Nosta pekonit pannulta talouspaperin päälle kuivumaan ja jäähtymään. Mittaa pekonin rasvaa talteen ¾ dl ja murskaa jäähtyneet pekonit.

Sekoita kulhossa kananmuna, maito, vehnäjauhot, sokeri, suola, leivinjauhe ja pekonin rasva tasaiseksi. Lisää joukkoon pekonimurska ja cheddar-raaste. Voitele muffinssivuoat kevyesti ja jaa taikina vuokiin. Paista muffinsseja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki! Voit paistaa pekonin pannun sijaan uunissa, jolloin pekonin haju ei leviä asuntoon niin voimakkaasti.

Pulled pork -kierteet

Arvostele resepti
5 arvostelua
6-8 annosta | Valmistusaika: n. 60 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pulled pork -kierteet
  • 3 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 0.5 dl voita sulatettuna
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 6 dl durumvehnäjauhoja

Täyte:

Pulled pork -kierteet

Valmistusohje

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää suola, ruokosokeri, voisula ja vähän yli puolet vehnäjauhoista. Alusta taikinaa 5-10 minuuttia, jonka jälkeen lisää loput jauhoista taikinaan pienissä erissä. Anna taikinan kohota 15 minuuttia.

Hienonna timjamin oksien lehdet. Sekoita keskenään liha, tuorejuusto ja hienonnetut yrtit. Kaulitse taikina levyksi jauhotulla alustalla ja levitä täyte taikinan päälle. Rullaa taikinalevy tiukaksi pötköksi. Leikkaa pötköstä noin 3 sentin paksuisia paloja ja nosta palat pellille leikkuupuoli ylöspäin. Anna kohota liinan alla 10 minuuttia.

Voitele kierteet kananmunan keltuaisella ja paista 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.