Tuhdista pastasalaatista vaihtelua

Välillä sitä kaipaa vaihtelua. Jopa grilliherkkuihin. Kylmänä syötävä helppo pastasalaatti
maistuu kuumana kesäpäivänä.

Usein pastasalaatin ideana on hyödyntää edellisen päivän aterioilta jääneitä tähteitä, mutta salaatin voi loihtia ihan alusta saakka ja käyttää liharaaka-aineena esimerkiksi leikkeleitä. Myös rapeaksi paistettu tai grillattu Amerikan pekoni antaa salaatille paljon makua ja rapean elementin.

Salaatin valmistus kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen ruokailua, sillä sen on hyvä antaa maustua jääkaapissa hyvän aikaa. Näin itse pasta ehtii saada makua kastikkeesta. Pastan keittoaikaan kannattaa myös kiinnittää huomiota ja pasta kannattaa jättää reilusti ”al denteksi” eli napakaksi. Liian kypsä pasta vettyy ja hajoaa helposti säilytyksen ja maustumisen aikana. Pastalaaduista yleisimpiä pastasalaatin valmistuksessa ovat kooltaan lyhyet pastat, kuten penne, fusilli, farfalle ja casarecce.

Suuri osa pastasalaatin mausta tulee kastikkeesta. Tyypillisimmät kastikkeet ovat maitopohjaisia (kermaviili, ranskankerma, jogurtti jne.) tai öljypohjaisia (rypsiöljy, oliiviöljy, majoneesi, pesto jne.) Maitopohjaiset ja majoneesikastikkeet ovat huomattavasti sitovampia kuin öljyt, jolloin salaatista tulee kiinteä ja vähemmän irtonainen. Tällöin pastasalaatti on myös ruokaisamman oloinen ja usein miellyttävämpi syödä.

Maustamisen suhteen kokin kädet ovat vapaat. Usein kastikkeeseen lisätään jotain värjäävää maustetta, kuten chilijauhetta, paprikajauhetta tai kurkumaa. Vähän tulisemman ruuan ystävän kannattaa kokeilla myös punaista Sriracha-chilikastiketta, joka tulisuuden lisäksi antaa ruokaan myös punaista väriä. Muita tyypillisiä maustajia ovat valkosipuli, sinappi, pippurit ja tuoreet yrtit. Pastasalaatissa on hyvä olla aina jotain hapanta ja kirpeää, kuten esimerkiksi suolakurkkua, sitruunaa tai hapanta omenaa. Happo tuo ruokaan raikkautta ja vahvistaa ruoan muita makuja.

Näillä vinkeillä voit alkaa suunnitella omaa kesäistä pastasalaattia tai kokeilla alla olevaa ruokaisaa kinkku-pastasalaattia.

Katso lisää herkullisia salaattireseptejä

Ruokaisa kinkku-pastasalaatti

Arvostele resepti
171 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 2 h

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Ruokaisa kinkku-pastasalaatti
  • 400 g pastaa esim. penne
  • 1 kpl punasipulia kuutioituna
  • 1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original suikaleina
  • 0.5 pkt HK Ylikypsä saunapalvikinkku
  • 250 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
  • 0.5 kpl cantaloupe-melonia kuutioituna
  • 1 dl maustekurkkua kuutioina
  • 0.5 dl persiljaa leikattuna
  • 0.5 dl ruohosipulia leikattuna

Kastike

  • 200 g kermaviiliä
  • 50 g majoneesia
  • 0.5 dl maustekurkkujen lientä
  • 1 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl sinappia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 0.5 tl mustapippuria
Ruokaisa kinkku-pastasalaatti

Valmistusohje

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Keitä pasta lähes kypsäksi, vähentäen pakkauksen ohjeen keittoajasta 1 minuutti. Ruskista sillä aikaa pekonisuikaleet paistinpannulla ja anna suikaleiden jäähtyä talouspaperin päällä. Suikaloi palvikinkku, paloittele meloni ja puolita kirsikkatomaatit. Sekoita kaikki ainekset kastikkeen joukkoon ja anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia.

 

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.