Valikoitua naudanlihaa valikoituihin ruokahetkiin

Valikoitua naudanlihaa valikoituihin ruokahetkiin

Meille laadukkaan naudanlihan ystäville on koittanut varsin mieluisat ajat, sillä kauppojen kylmäaltaisiin on alkanut pikkuhiljaa ilmestyä Valikoituja naudanlihoja. HK Valikoitua -sarjan lihat ovat maustamatonta ja puhdasta lihaa, joka on suunnattu laadukkaita liharaaka-aineita arvostaville kotikokeille.

Valikoitua-tuotteet valmistetaan suomalaisesta nuoren naudan lihasta ja ovat sen vuoksi rakenteeltaan hienosyisempiä ja mureampia. Liha on myös väriltään hieman perinteistä naudanlihaa vaaleampaa. Lihamestarimme leikkaavat ja viimeistelevät lihat käsityönä heti teurastuksen jälkeen, jonka jälkeen lihat pakataan vakuumipakkauksiin viikkoja kestävää raakakypsytystä varten. Raakakypsytyksen aikana lihan maku ja rakenne paranevat vielä entisestään, ja kauppoihin saapuvat Valikoitua-lihat ovat käyttövalmiita paloja herkkusuiden ruokapöytiin.

Valikoitua-sarja sisältään monipuolisen valikoiman arvokkaimpia naudanlihoja eri käyttötarkoituksiin. Oma suosikkini on reilun kilon painoinen HK Valikoitua Naudan etuselkä, juuri sen monikäyttöisyyden vuoksi. Naudan etuselkä sopii hyvin esimerkiksi pitkään haudutettaviin patoihin tai sen voi valmistaa matalassa lämmössä ylikypsäksi muhivaksi uunipaistiksi. Etuselkää voi tarjota myös punertavana, kun sen ensin maustaa huolellisesti ja antaa kypsyä yön yli 60-asteisessa uunissa. Lopputuloksena on kauttaaltaan punertava ja tasakypsyinen liha, joka on ohueksi viipaloituna suussasulavan mureaa ja herkullista. Reseptin kyseiseen herkkuun löydät tämän jutun alalaidasta.

 

60-asteiseksi kypsennetty naudan etuselkä maistuu muhennetun purjon kera.

Naudan sisäfilee ja kalvoton naudan ulkofilee sopivat kaikista juhlavimpiin ruokahetkiin, kun haluat briljeerata taidoillasi pihvinpaistossa tai uunifileen täydellisellä kypsyydellä. Fileiden maku ja suutuntuma ovat parhaimmillaan, kun ne jätetään kypsyydeltään punertaviksi, eli sisälämpötilaltaan noin 56-asteisiksi. Tämän vuoksi suosittelenkin tekemään pienen mutta hyödyllisen investoinnin ja hankkimaan digitaalisen lihalämpömittarin. Se näyttää asteen tarkkuudella lihan todellisen kypsyyden ja säästää sinut arpomiselta ja uunin vieressä päivystämiseltä. Ja kuten aina fileitä ja paisteja kypsennettäessä, muista antaa lihan vetäytyä vähintään kymmenisen minuuttia kypsentämisen ja ruokailun välissä.

 

Valikoitua naudan ulkofilee on puhdistettu kalvottomaksi.

Valikoitua Naudan entrecôte on myös erinomaisen hyvää pihvilihaa ja se sijoittuu naudassa sinne fileiden ja etuselän välimaastoon. Samaan välimaastoon se sijoittuu myös ominaisuuksiltaan. Se on huomattavasti rasvaisempaa lihaa kuin fileet, mikä tekee siitä täydellisen pihvilihan grillattavaksi. Lihan rasva pitää pihvin mehukkaana grillin kuumuudessa, ja mehukkuus ei fileistä poiketen kärsi, vaikka pihvi päästettäisiin hieman kypsemmäksikin. Entrecôten voi valmistaa myös kokonaisena uunilihana. Suosittelisin sille hieman korkeampaa loppulämpötilaa kuin fileille (60–62 °C), jotta lihan sisällä oleva rasva ehtii kunnolla sulaa ja mehevöittää lihaa. Uunin lämpötila on silti hyvä pitää maltillisena, eli korkeintaan 120-asteisena.

Valikoitua entrecôte sopii rasvaisuutensa vuoksi hyvin grilliin.

Sarjaan kuuluu vielä pari klassikkopaistia – Valikoitua Naudan sisäpaisti ja paahtopaisti. Ne poikkeavat hieman toisistaan syyrakenteensa ja muotonsa osalta, mutta käyttökohteet ovat molemmille samat. Klassisin käyttötapa näille on paahtopaisti, joka on siis sekä ruhonosan että ruoan nimi. Nimestään huolimatta suosittelisin tähän herkkuun nimenomaan Valikoitua Naudan sisäpaistia, sen selkeämmän syyrakenteen vuoksi. Naudan paahtopaistissa - siis siinä ruhonosassa – syyt kulkevat viuhkamaisesti kahteen suuntaan, ja välissä kulkee ohut lihaskalvo. Naudan sisäpaistissa syyt kulkevat selkeämmin yhteen suuntaan, ja kypsennetyn paistin viipaloiminen syiden vastaisesti on hieman helpompaa. Kuten muutkin raakakypsytetyt lihat, myös sisä- ja paahtopaistit ovat parhaimmillaan punertavina, eli sisälämpötilaltaan n. 60-asteisina. Jos koko paisti ei tule kerralla syödyksi, nämä paistit maistuvat myös kylmänä ohueksi viipaloituna. Klassinen ja takuuvarma kaveri kylmänä tarjottavalle paistille on piparjuurikreemi. Jos et malta odottaa paistin hidasta kypsymistä uunissa, sisä- ja paahtopaistit toimivat myös pihveiksi leikattuna ja pannulla paistettuina.

 

Naudan sisä- ja paahtopaistit sopivat niin pihveiksi kuin uunipaistiksikin.

Enää sinun ei tarvitse pyöritellä lihapaloja loputtomiin kaupan hyllyssä, sillä lihamestarimme ovat jo valikoineet parhaat palat puolestasi. Suosittelen!

Naudan välikyljystä 60° ja muhennettua purjoa

Arvostele resepti
55 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 10 h | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Naudan välikyljystä 60° ja muhennettua purjoa

n. 1 kg HK Naudan entrecote

  • 2 rkl suolaa
  • 12 salvianlehteä hienonnettuna
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 3 rkl rypsiöljyä

Muhennettu purjo

  • 1 kg purjoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl kanalientä
  • 2 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria

 

Naudan välikyljystä 60° ja muhennettua purjoa

Valmistusohje

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.

Kuumenna paistinpannu ja kaada tilkka öljyä pannulle. Ruskista lihaan kaunis ruskea väri ja nosta se uuninkestävään vuokaan. Hiero lihan pintaan hienonnettu salvia, valkosipuli ja suola. Aseta uunin lämpötila mahdollisimman lähelle 60 astetta. Aseta liha uuniin ja kypsennä noin 10 tuntia. Kypsennyksen jälkeen liha on kauniin punainen ja mureaa. Jäähdytä liha ja viipaloi ohueksi. Tarjoile muhennetun purjon kera.

Halkaise purjo, pese se huolellisesti ja suikaloi mahdollisimman ohueksi. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon purjosuikaleet. Freesaa purjoja kattilassa 5-10 minuuttia. Kaada joukkoon kanaliemi ja kerma, hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta 15 minuuttia. Varo polttamasta. Tarkista maku ja tarjoile viipaloidun entrecoten ja punaviinikastikkeen kera.

 

Lisää juhlavia reseptejä