Vietnamilaiset rullat naudan sisäpaistisuikaleista

Naudanliha ei ole ehkä se kaikista perinteisin täyte vietnamilaisiin riisipaperirullin, mutta ohuet ja marinoidut naudan sisäpaistisuikaleet toimivat loistavasti!

Vietnamilainen keittiö on ollut kovassa nosteessa meillä Suomessakin jo jonkin aikaa. Vaikka täältä löytyvien vietnamilaisten ravintoloiden määrä ei vielä päätä huimaa – varsinkin jos vertaa thaimaalaista ruokaa tarjoaviin paikkoihin – niin Vietnamin matkailun yleistyminen on antanut mahdollisuuden tutustua paikallisiin makuihin.

Kun meillä päin tarjotaan ”jotain vietnamilaista”, on se mitä suurimmalla todennäköisyydellä kevätrullia. Tai kesärullia… kumpaa nimeä niistä sitten haluaakaan käyttää. Jos kyseinen sormiruoka ei ole vielä tuttu, niin tähän alkuun pari sanaa sen ideasta. Rullan kuorena toimii riisijauhosta valmistettu ja kuivattu ohut levy, jota ensin liotetaan kädenlämpöisessä vedessä sen pehmentämiseksi. Riisipaperia alkaa löytää melko hyvin suurimmista marketeista, mutta varmimmin niitä saa aasialaisia elintarvikkeita myyvistä puodeista. Liotuksen jälkeen levyn sisään ladotaan nippu keitettyjä riisinuudeleita ja ohueksi suikaloituja kasviksia ja joku proteiinin lähde. Täytteet kääräistään varovasti pehmenneen riisipaperin sisään umpirullaksi ja homma on siinä. Suurin työ on oikeastaan täytteiden esivalmistuksessa, sillä itse rullaaminen käy aika nopeasti muutaman harjoituskappaleen jälkeen. Liotettu riisipaperi on melkoisen herkkä hajoamaan. Jos se ei ole saanut tarpeeksi liota, se murtuu. Jos se on lionnut liian kauan, se saattaa helposti revetä. Onneksi riisipaperi on hyvin halpa raaka-aine, joten paperin ollessa yhteistyökyvytön, täytteet siirretään uudelle paperille ja kokeillaan uudestaan.

Riisipaperirullan täytteiden suhteen ei ole mitään tiettyjä sääntöjä, eli oman maun mukaan mennään. Hyviä vaihtoehtoja kasviksiksi ovat esimerkiksi porkkana, idut, kurkku ja retikka – eli siis kaikki rapeat ja rouskuvat. Toisaalta pehmeä avokado ei ole yhtään hullumpi sekään. Lisäksi rullan sisään kannattaa laittaa voimakkaan makuisia yrttejä, vaikkapa korianteria tai thaibasilikaa. Lisäpotkua kaipaavat voivat lorauttaa täytteeseen hiukan jotain vahvaa chilikastiketta, esim. srirachaa. Proteiinipuoli hoituu esimerkiksi katka- tai tiikeriravuilla tai tässä meikäläisen ohjeessa maustetuilla ja nopeasti ruskistetuilla naudan sisäpaistisuikaleilla.

Vietnamilaisilta rullilta puuttuu vielä sielu, eli kastike. Itse riisipaperi ei maistu juuri suolatonta riisiä kummemmalta, eikä pelkillä täytteilläkään päästä vielä ihan maaliin saakka. Kastikkeen on siis syytä olla riittävästi maustettu, ja tässä dipissä maistuukin juuri hyvässä suhteessa suolainen, makea ja hapan. Dipin valmistus käy todella helposti, mutta hätäisempi (tai laiskempi) kotikokki voi salaa turvautua vaikka sweet chili –kastikkeeseen, vaikka se ei nyt ihan kirjan mukaan menekään.

Vietnamilaiset rullat naudan sisäpaistisuikaleista

Arvostele resepti
1 arvostelu
5 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Vietnamilaiset rullat naudan sisäpaistisuikaleista
  • 1 pkt HK Naudan ohut sisäpaistisuikale maustamaton
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 100 g nuudeleita (ohuita)
  • 1 l vettä
  • 0.5 kpl lihaliemikuutiota
  • 1 kpl porkkanaa ohuina suikaleina
  • 0.5 kpl kurkkua ohuina suikaleina
  • 1 ruukkua korianteria
  • 50 g ituja
  • 1 rkl chilikastiketta (esim. Srirachaa)
  • 10 levyä riisipaperia
  • 1 rkl seesaminsiemeniä koristeeksi

Kastike

  • 1 dl vettä
  • 2 rkl soijaa
  • 4 rkl ruokosokeria (hienoa)
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl riisiviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
  • 0.5 kpl limen mehu
Vietnamilaiset rullat naudan sisäpaistisuikaleista

Valmistusohje

Ruskista sisäpaistisuikaleet nopeasti tulikuumalla pannulla rypsiöljyn kera. Kiehauta vesi ja lihaliemikuutio ja kaada nuudelien päälle. Anna nuudelien liota pakkauksen ohjeen mukaan (2-3 minuuttia), valuta ja jäähdytä. Esivalmistele kasvikset ja huuhtele idut huolellisesti.

Liota riisipaperilevyjä vedessä muutama kerrallaan, kunnes ne ovat pehmeitä ja helposti rullattavissa. Pingota tuorekelmua leikkuulaudalle, jolloin levyt eivät tartu lautaan kiinni ja ne on helpompi rullata. Nosta riisipaperiarkit vedestä, ravistele ylimääräinen vesi pois ja asettele ne kelmun päälle. Asettele täytteitä paperille kohtuullinen määrä, jolloin rullat pysyvät paremmin kasassa. Kääri kuten kaalikääryleet, ala- ja sivureunat täytteen päälle ja kääräisy tiukaksi rullaksi. Käsittele levyjä varoen, sillä ne repeävät helposti.

Yhdistä kattilaan kastikkeen ainekset limemehua lukuun ottamatta. Anna kiehua 5 minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Lisää limen mehu ja jäähdytä.

Vinkki: Sisäpaistisuikaleita ei pidä kypsentää lian kauaa, sillä silloin ne muuttuvat sitkeiksi. Suikaleet saavat jäädä sisältä vähän punertaviksi, joten vain nopea ruskistus riittää.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.