Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

 Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Monessa taloudessa on alettu pohtimaan omaa ruokavaliota ja sitä, kuinka sitä voisi hieman tasapainottaa kasviksien suuntaan. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu sekasyöjälle se, että kasvisruoka kun maistuu monesti niin kovin erilaiselta kuin mihin on tottunut. Myöskin kiihkouskovaisuuteen verrattava kasvis- tai vegaaniruokavalion tyrkyttäminen ei perinteisesti lihaa ja perunaa puputtavalle suomalaiselle urokselle uppoa. Ruokavalion monipuolistamisen ja kasviksien lisäämisen pitäisi tapahtua omasta halusta, jotta muutos olisi toivotunlainen. Tätä puolestaan edesauttaa se, että se kasvisruoka on maistuvaa – niin hyvää, että ”kasvispäiviä” lisää mielellään viikon ruokalistalle.

Yksi helppo ja herkullinen tapa tähän on käyttää HK Vihreät -tuoteperheen tuotteita osana monipuolista ruoanlaittoa. Esimerkiksi lasagne valmistuu täysin samoilla raaka-aineilla kuin normaalistikin, mutta naudan jauheliha korvataan HK Vihreät Jauhiksella. Kaikki Vihreät-tuotteet on suunniteltu niin, että kuluttajan ei tarvitse olla kasvisruokaekspertti osatakseen maistuvaa kasvisruokaa valmistaa, vaan juuri vaihtaa halutessaan vaikkapa hampurilaisen naudanlihapihvin välillä kasvisburgeripihviin tai makaronilaatikon jauhelihan kasvisjauhikseen. Tällöin kynnys kasvispäivien pitämiseen ei kasva liian suureksi ja ruoka on herkullista, kuten kuuluukin.

Myönnän, että vielä kolme vuotta sitten minullakin oli omat epäilykseni lihan vaihtoehtoisista vegetuotteista. Pitkäjänteinen kehitystyö kuitenkin muidenkin kuin jo valmiiksi ”vege-alaa” sisältäpäin tuijottavien toimesta on vienyt tuotteita aimo harppauksin eteenpäin – sekasyöjienkin suuntaan. Vaikka Vihreät-sarjan tuotteissa ympäristön huomioonottaminen ja ravitsemus onkin otettu voimakkaasti huomioon, on makuun ja rakenteeseen käytetty huomattavan paljon aikaa. Tuotteiden makua on kehitetty useiden kuukausien ajan ja maistatettu säännöllisesti ruoka-alan huipputekijöillä sekä niin seka- kuin kasvissyöjilläkin, sillä loppujen lopuksi, maku ratkaisee.

Reseptiikkaakin suunnitellessa ja tehdessä lähtökohtana on ollut tarjota vinkkejä juurikin sekasyöjätalouksille, vaikka tokihan reseptit toimivat muokattuna tai sellaisenaan myös totisempienkin kasvissyöjien keittiöissä. Resepteissä ajatus on se, että kasviproteiinipääraaka-ainetta ei tarvitse piilottaa keneltäkään. Kyllä se telkkua tuijottava puoliso siitä huolella valmistetusta vegeburgeristakin tykkää, kunhan avoimesti asiasta kertoo ja on henkisenä tukena sekä pitää kädestä kiinni tarvittaessa. Marokkolaisia mausteisia kasvispyöryköitä puolestaan nauttiessaan ei lihaproteiinia osaa edes kaivata.

Vihreät-tuotteiden kypsennyshävikki on lähes olematon, joten normaalia 400 gramman jauhelihapakkausta pienempi 270-grammainen Jauhis on lähes suoraan verrannollinen jauhelihaan. Burgeripihviä paistaessa pihvi puolestaan säilyttää kokonsa lähes samana kuin raakana.

Nyt siis pelko pois ja rohkeasti kokeilemaan jotain uutta ja ihmeellistä!

Lihapullatagine

Arvostele resepti
38 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Lihapullatagine

2 pkt HK Naudan jauheliha 17 %

½ ruukkua lehtipersiljaa silputtuna
20 mintunlehteä silputtuna
2 tl Ras el Hanout -mausteseosta
2 tl kanelia
2 tl jauhettua korianterinsiementä
½ tl rouhittua mustapippuria

Kasvispata:

1 sipuli
1 punainen paprika
4 valkosipulin kynttä
1 prk tomaattimurskaa
½ dl kuivattua aprikoosia
kourallinen Kalamata-oliiveja
3 rkl harissaa
2 tl jauhettua korianteria
suolaa

Lisäksi:

1,5 dl bulguria
kikherneitä paahdettuna
turkkilaista jogurttia
raastettua appelsiinin kuorta

Lihapullatagine

Valmistusohje

Sekoita pyöryköidenraaka-aineet huolellisesti lihapullamassaksi. Pyörittele massasta pieniä pyöryköitä ja paista rypsiöljyssä kauniin värisiksi. Laita sivuun.

Kuutioi sipuli ja paprika. Hienonna valkosipuli ja kuivattu aprikoosi. Kuullota sipulia, paprikaa, valkosipulia ja aprikooseja oliiviöljyssä, kunnes kasvikset alkavat hieman pehmenemään. Lisää mukaan harissa ja jauhettu korianteri. Jatka hetki freesaamista.

Lisää joukkoon tomaattimurska ja oliivit. Anna kuplotella kannen alla 15 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Sekoita joukkoon pyörykät.

Huuhtele ja valuta kikherneet ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Mittaa kattilaan 3 desilitraa vettä sekä 1 tl suolaa ja kiehauta ne. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita veteen bulgur. Laita kansi päälle ja anna kypsyä kymmenen minuuttia.

Tarjoa lihapullatagine bulgurin ja paahdettujen kikherneiden kera. Viimeistele annos jogurtilla ja raastetulla appelsiininkuorella.

 

Lisää juhlavia reseptejä