Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

 Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Monessa taloudessa on alettu pohtimaan omaa ruokavaliota ja kuinka sitä voisi hieman tasapainottaa kasviksien suuntaan. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu sekasyöjälle se, että kasvisruoka kun maistuu monesti niin kovin erilaiselta kuin mihin on tottunut. Myöskin kiihkouskovaisuuteen verrattava kasvis, -tai vegaaniruokavalion tyrkyttäminen ei perinteisesti lihaa ja perunaa puputtavalle suomalaiselle urokselle uppoa. Ruokavalion monipuolistaminen ja kasviksien lisääminen pitäisi tapahtua omasta halusta, jotta muutos olisi toivotunlainen. Tätä puolestaan edesauttaa se, että se kasvisruoka on maistuvaa – niin hyvää, että ”kasvispäiviä” lisää mielellään viikon ruokalistalle.

Yksi helppo ja herkullinen tapa tähän on käyttää HK Vihreät -tuoteperheen tuotteita osana monipuolista ruoanlaittoa. Esimerkiksi lasagne valmistuu täysin samoilla raaka-aineilla kuin normaalistikin, mutta naudan jauheliha korvataan Jauhiksella. Kaikki Vihreät-tuotteet on suunniteltu niin, että kuluttajan ei tarvitse olla kasvisruokaekspertti osatakseen maistuvaa kasvisruokaa valmistaa. Vaan juuri vaihtaa halutessaan, vaikka hampurilaisen naudanlihapihvin välillä kasvisburgeripihviin tai makaronilaatikon jauhelihan kasvisjauhikseen. Tällöin kynnys kasvispäivien pitämiseen ei kasva liian suureksi ja ruoka on herkullista, kuten kuuluukin.

Myönnän, että vielä kolme vuotta sitten minullakin oli omat epäilykseni lihan vaihtoehtoisista vegetuotteista. Pitkäjänteinen kehitystyö kuitenkin muidenkin, kuin jo valmiiksi ”vege-alaa” sisältäpäin tuijottavien toimesta on vienyt tuotteita aimoharppauksin eteenpäin – sekasyöjienkin suuntaan. Vaikka Vihreät-sarjan tuotteissa ympäristön huomioonottaminen ja ravitsemus onkin otettu voimakkaasti huomioon, on makuun ja rakenteeseen käytetty huomattavan paljon aikaa. Tuotteiden makua ollaan kehitetty useiden kuukausien ajan ja maistatettu säännöllisesti ruoka-alan huipputekijöillä sekä niin seka, -kuin kasvissyöjilläkin. Sillä loppujen lopuksi, maku ratkaisee.

Reseptiikkaakin suunnitellessa ja tehdessä lähtökohtana on ollut tarjota vinkkejä juurikin sekasyöjätalouksille, vaikka tokihan reseptit toimivat muokattuna tai sellaisenaan myös totisempienkin kasvissyöjien keittiöissä. Resepteissä ajatus on se, että kasviproteiini pääraaka-ainetta ei tarvitse piilottaa keneltäkään. Kyllä se telkkua tuijottava puoliso siitä huolella valmistetusta vegeburgerista tykkää, kunhan avoimesti asiasta kertoo ja on henkisenä tukena sekä pitää kädestä kiinni tarvittaessa. Marokkolaisia mausteisia kasvispyöryköitä puolestaan nauttiessaan, ei lihaproteiinia osaa edes kaivata.

Vihreät-tuotteiden kypsennyshävikki on lähes olematon, joten normaalia 400 gramman jauhelihapakkausta pienempi 270 grammainen Jauhis on lähes suoraan verrannollinen jauhelihaan. Burgeripihviä paistaessa pihvi puolestaan säilyttää kokonsa lähes samana kuin raakana.

Nyt siis pelko pois ja rohkeasti kokeilemaan jotain uutta ja ihmeellistä.

Pasta bolognese kasvisjauhiksesta

Arvostele resepti
3 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 15 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pasta bolognese kasvisjauhiksesta

1 pkt HK Vihreät Jauhis

1 varsisellerin varsi
1 porkkana
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyreetä
2 prk tomaattimurskaa
2 rkl sienifondia
½ ruukkua timjamia
½ ruukkua basilikaa
3 rkl oliiviöljyä
lasillinen punaviiniä (valinnainen)
suolaa
rouhittua mustapippuria

Lisäksi:

280 g pastaa esim. spagettia
parmesaania

Pasta bolognese kasvisjauhiksesta

Valmistusohje

Kuutioi sipuli, varsiselleri ja porkkana pieniksi, noin 2 mm x 2 mm (brunoise) kuutioiksi. Viipaloi valkosipulin kynnet. Ruskista jauhis paistinpannulla ja siirrä kattilaan. Lisää paistinpannulle oliiviöljy, porkkana, sipuli, varsiselleri ja valkosipuli. Kuullota, kunnes vihannekset alkavat pehmetä. Lisää pannulle tomaattipyree ja freesaa noin kaksi minuuttia keskilämmöllä sekoitellen. Kaada mukaan punaviini ja kiehauta, kunnes viini on haihtunut puoleen. Kaada seos jauhiksen joukkoon kattilaan ja kuumenna. Lisää mukaan tomaattimurska, vajaa purkillinen vettä, sienifondi ja hienonnettu timjami.

Anna kastikkeen kuplia hiljalleen noin tunnin ajan välillä sekoitellen. Mausta maun mukaan suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Hienonna basilika ja lisää kastikkeeseen.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa bolognese pastan ja raastetun parmesaanin kera.

Marokkolainen kasvispyörykkäpata

Arvostele resepti
1 arvostelu
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Marokkolainen kasvispyörykkäpata

2 pkt HK Vihreät Jauhis

½ ruukkua lehtipersiljaa silputtuna
20 mintunlehteä silputtuna
2 tl ras el hanout -mausteseosta
2 tl kanelia
2 tl jauhettua korianterinsiementä
½ tl rouhittua mustapippuria

Kasvipata:

1 sipuli
1 punainen paprika
4 valkosipulin kynttä
1 prk tomaattimurskaa
½ dl kuivattua aprikoosia
kourallinen kalamata oliiveja
3 rkl harissaa
2 tl jauhettua korianteria
suolaa

Lisäksi:

1,5 dl bulguria
kikherneitä paahdettuna
turkkilaista jogurttia
raastettua appelsiinin kuorta

Marokkolainen kasvispyörykkäpata

Valmistusohje

Sekoita kasvispyöryköiden raaka-aineet huolellisesti ”lihapulla”massaksi. Pyörittele massasta pieniä pyöryköitä ja paista rypsiöljyssä kauniin värisiksi. Laita sivuun.

Kuutioi sipuli ja paprika. Hienonna valkosipuli ja kuivattu aprikoosi. Kuullota sipulia, paprikaa, valkosipulia ja aprikooseja oliiviöljyssä, kunnes kasvikset alkavat hieman pehmenemään. Lisää mukaan harissa ja jauhettu korianteri. Jatka hetki freesaamista.

Lisää joukkoon tomaattimurska ja oliivit. Anna kuplotella kannen alla 15 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Sekoita joukkoon kasvispyörykät.

Huuhtele ja valuta kikherneet ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kasvislasagne

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kasvislasagne

1 pkt HK Vihreät Jauhis

1 varsisellerin varsi
1 porkkana
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyreetä
2 prk tomaattimurskaa
2 rkl sienifondia
½ ruukkua timjamia
3 rkl oliiviöljyä
lasillinen punaviiniä (valinnainen)
suolaa
rouhittua mustapippuria
1 munakoiso

Valkokastike:

60 g voita
60 g vehnäjauhoa
n. 8 dl maitoa
1,5 dl raastettua parmesaania
½ tl jauhettua muskottipähkinää
suolaa

Lisäksi:

lasagnelevyjä
½ ruukkua basilikaa
rypsiöljyä paistamiseen

Kasvislasagne

Valmistusohje

Bolognese:

Kuutioi sipuli, varsiselleri ja porkkana pieniksi, noin 2 mm x 2 mm (brunoise) kuutioiksi. Viipaloi valkosipulin kynnet. Ruskista jauhis paistinpannulla ja siirrä kattilaan. Lisää paistinpannulle oliiviöljy, porkkana, sipuli, varsiselleri ja valkosipuli. Kuullota kunnes vihannekset alkavat pehmetä. Lisää pannulle tomaattipyree ja freesaa noin kaksi minuuttia keskilämmöllä sekoitellen. Kaada mukaan punaviini ja kiehauta kunnes viini on haihtunut puoleen. Kaada seos jauhiksen joukkoon kattilaan ja kuumenna. Lisää mukaan tomaattimurska, vajaa purkillinen vettä, sienifondi ja hienonnettu timjami.

Anna kastikkeen kuplotella miedolla lämmöllä noin tunnin ajan välillä sekoitellen. Mausta maun mukaan suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Valkokastike:

Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Vatkaa joukkoon jauhot ja anna hetki kypsyä kokoa ajan sekoittaen. Kaada puolet maidosta mukaan koko ajan vatkaten. Kun seos alkaa paksuuntumaan kaada loppu maito sekaan. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia ja ohenna maidolla tarvittaessa. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani ja mausta suolalla sekä muskottipähkinällä.

Kokoaminen:

Viipaloi munakoiso ohuiksi kiekoiksi. Voitele noin 20 x 30 cm vuoka huolellisesti voilla (tiskaaja kiittää). Levitä pohjimmaiseksi ohut kerros valkokastiketta ja siihen päälle lasagnelevyjä. Sitten kerroksittain; munakoiso viipaleita, bolognesea, valkokastiketta ja basilikanlehtiä. Laita väliin lasagnelevyjä ja toista. Jätä bolognesea ja valkokastiketta sen verran viimeisen kerroksen jälkeen, että niitä jää kerros päällimmäiseksi. Lasagnessa tulisi olla kolme pasta kerrosta.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia kunnes lasagne on veitsellä kokeiltaessa pehmeä ja kauniisti paistunut. Anna lasagnen vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.

 

Lisää juhlavia reseptejä