Vinkit pääsiäispaistin onnistumiseen

Pääsiäinen on joulun ohella suuri ruokajuhla, ja pitkät pyhät antavat mahdollisuuden tehdä ruokaa vähän pidemmän kaavan mukaan.

Karitsanliha on jo pitkään kuulunut suomalaistenkin pääsiäispöytään, ja perinteisin valinta on yleensä luullinen tai luuton paisti. Ison paistin sijasta kannattaa harkita myös hyvin nopeasti kypsyviä fileitä tai kooltaan yhden hengen annokseksi sopivia paahtopaisteja. Aivan kuten naudanlihankin kohdalla, karitsanpaistit kannattaa ruskistamisen jälkeen kypsentää melko matalassa lämpötilassa. Näin paisti kypsyy tasaisemmin eikä lihasta juurikaan irtoa nestettä.

Matalan kypsennyslämpötilan lisäksi toistamisen arvoinen neuvo on lihalämpömittarin käyttäminen, kun lihaa kypsennetään uunissa. Digitaalisen mittarin avulla lihan lämpötilan saa juuri haluamakseen, eikä lihan valmistumista tarvitse kyttäilä uunin vieressä jatkuvasti. Mittarilla voi myös testata uunin lämpötilan, sillä joskus varsinkin vanhojen uunien säätönuppien lukemat saattavat poiketa uunin todellisesta lämpötilasta.

Näiden vinkkien ja reseptien myötä haluan toivottaa kaikille herkullista ja kiireetöntä pääsiäistä!

Karitsan paahtopaistia, valkosipuliperunat ja rosmariinikastike

Arvostele resepti
17 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Karitsan paahtopaistia, valkosipuliperunat ja rosmariinikastike
  • 600 g karitsan paahtopaistia
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl voita
  • 2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 kpl rosmariinin oksaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa

Valkosipuliperunat

  • 10 kpl perunaa
  • 2 rkl voita
  • 3 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa

Rosmariinikastike

  • 1 rkl voita
  • 2 kpl salottisipulia kuutioituna
  • 1 kpl porkkanaa paloiteltuna
  • 2 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 0.25 kpl juuriselleriä paloiteltuna
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 0.5 dl punaviinietikkaa
  • 5 kpl herkkusieniä paloina
  • 4 dl punaviiniä
  • 6 dl lihalientä
  • 2 kpl rosmariinin oksaa
  • 1 kpl laakerinlehteä
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
Karitsan paahtopaistia, valkosipuliperunat ja rosmariinikastike

Valmistusohje

Ota paistit huoneenlämpöön tunti ennen valmistamisen aloittamista ja kuivaa niiden pinnat talouspaperilla. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää tilkka rypsiöljyä. Laita paistit pannulle ja anna niiden hetki ruskistua rauhassa. Lisää pannulle voita, valkosipulit ja rosmariininoksa. Valele paisteja voivaahdolla hetki ja käännä paistit. Jatka valelemista, kunnes toinenkin puoli on hyvin ruskistunut. Nosta paistit matalareunaiseen uunivuokaan ja mausta kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Kaada päälle vielä kaikki pannusta irtoava. Työnnä lihalämpömittarin piikki yhden paistin keskelle ja kypsennä 100 °C uunissa, kunnes sisälämpötila on 58 °C. Anna vetäytyä rauhassa ennen tarjoilua. Jos haluat paistisi olevan hieman mediumia kypsempi, odota kunnes sisälämpötila on 62 °C. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on 68 °C.

Valkosipuliperunat:
Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Liota viipaleita kylmässä vedessä, jotta saat huuhdeltua pinnassa olevan tärkkelyksen pois. Valuta vesi pois ja taputtele pyyhkeellä tai paperilla viipaleet kuiviksi. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja sulata siinä nokare voita. Paista perunaviipaleet muutamassa erässä voin kera. Lado viipaleet uunivuokaan ja ripottele väleihin suolaa ja mustapippuria. Kypsennä 225 °C uunissa ensin 10 minuuttia, jonka jälkeen pyörittele joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet ja kypsennä vielä 15 minuuttia.

Rosmariinikastike:
Freesaa juureksia hetki kattilassa voin kanssa ja lisää sokeri. Anna sokerin sulaa ja hieman karamellisoitua. Lisää punaviinietikka, herkkusienet ja punaviini. Anna kiehua hiljalleen kunnes viinistä on haihtunut noin puolet. Lisää lihaliemi ja yrtit. Keitä vielä 15–20 minuuttia, tarkista suola ja pippuri, lisää tarvittaessa. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla Maizenalla ja vatkaa joukkoon nokare voita juuri ennen tarjoilua.

 

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.