Wallenbergin pihvit HooKoon tapaan

Wallenbergin pihvi kuuluu liharuokien hienoihin klassikkoihin. Sen periaate hyvin yksinkertainen – kermalla ja keltuaisella aateloitu ja vähän perinteistä poikkeavalla tavalla maustettu jauhelihapihvi. Perinteisesti se valmistetaan vasta jauhetusta vasikanlihasta, mutta moderni kotikokki loihtii sen helposti myös valmiista vähärasvaisesta naudan jauhelihasta.

Pihvin juuret löytyvät Ruotsista, mutta alkuperäisestä ideasta voidaan kiittää venäläistä keittiötä. Tätä herkkua on edelleenkin saatavana monista perinteitä ja itseään kunnioittavista ruokaravintoloista, mutta sen valmistamista kannattaa kokeilla myös kotona. Hienoimmissa ravintolaversioissa liha jauhetaan huomattavasti normaalia jauhelihaa hienommaksi, pikemminkin ilmavaksi vaahdoksi kuin jauhelihaksi. Tämä ei välttämättä onnistu kotikeittiöstä löytyvin laittein, joten käytänkin nyt tähän versioon valmista ja vähärasvaista naudan jauhelihaa.

Muiden tarvittavien raaka-aineiden lista ei ole pitkä. Jauhelihan lisäksi taikinaan tulee vain kananmunan keltuaisia, kermaa ja mausteita. Klassinen Wallengergin mausteseos on nelimauste, joka tosin saattaa nimestään huolimatta sisältää toistakymmentä eri maustetta. Yleisimmin seoksesta löytää valkopippuria, neilikkaa, inkivääriä ja muskottipähkinää, jos sitä sattuu vielä jostain kaupasta valmiina löytämään. Tähän versioon käytän kuitenkin vain valko- ja maustepippuria sekä muskottia, ja jätän neilikan joulumausteeksi.

Taikinaa valmistettaessa kaikkien raaka-aineiden ja valmistusvälineiden on oltava jääkaappikylmiä. Kun kermaa aletaan vatkata maustetun jauhelihan ja keltuaisten joukkoon, se saattaa jäädä osin irtonaiseksi ”lihan ympärille”, jos massa on liian lämmin. Taikina kannattaa myös jäähdyttää uudelleen ennen pihvien muotoilua, sillä vatkatessa lämmennyt ja löystynyt taikina on hankalaa muotoilla pihveiksi. Perinteisestä jauhelihataikinasta poiketen Wallenbergin pihvin taikinaan ei tule korppujauhoja tai hienonnettua leipää. Leipä tulee kuvioihin vasta ennen paistamista, kun pihvit saavat pintaansa leivityksen muotoilun aikana. Taikina on kylmänäkin sen verran löysää, että siitä ei kannata yrittää muotoilla pihvejä normaaliin tapaan. Homma onnistuu helpoiten siten, että taikinasta nostellaan reiluja nokareita leipäraasteen joukkoon ja pyöritellään kauttaaltaan leivitteen peittoon. Näin pihveiksi muotoilu onnistuu ilman taikinan tarttumista sormiin.

Löysä taikina ei tartu käsiin, kun sen pyörittelee ensin leipäraasteessa.

Käännä pihvit varoen, sillä ne hajoanat helposti.

Tästä eteenpäin homma sujuu perinteisten jauhelihapihvien tapaan. Paistaminen pannulla (mielellään voissa) maltillisella lämmöllä viitisen minuuttia per puoli ja nauttiminen asiaan kuuluvien lisukkeiden tehdessä seuraa. Wallenbergin tapauksessa asialliset, tai oikeastaan ainoat oikeat lisukkeet ovat perunamuusi ja keitetyt herneet. Ja jos nyt oikein haluaa hurjastella, niin puolukkahillokin hyväksytään.

Wallenbergin pihvit naudan jauhelihasta

Arvostele resepti
49 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 60 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Wallenbergin pihvit naudan jauhelihasta

1 pkt HK Naudan jauheliha 17 %

 • 2 kananmunankeltuaista
  1 tl suolaa
  ½ tl valkopippuria myllystä
 • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
 • ¼ tl jauhettua maustepippuria
 • 2 dl kuohukermaa
 • 4 reilua viipaletta vaaleaa leipää
 • voita paistamiseen
 • ½ sitruunan mehu
Wallenbergin pihvit naudan jauhelihasta

Valmistusohje

Pidä kaikki raaka-aineet kylmänä ennen valmistuksen aloittamista ja sen aikana.

Hienonna leipäviipaleet hienoksi rouheeksi.
Sekoita keltuaiset ja mausteet jauhelihan joukkoon sähkövatkaimella.
Lisää kerma joukkoon vähitellen ja koko ajan vatkaten.
Anna taikinan jäähtyä kunnolla jääkaapissa ennen muotoilua.
Tee taikinasta kuusi samankokoista nokaretta leipäraasteen joukkoon ja muotoile nokareet paksuiksi pihveiksi kämmenten välissä.
Paista pihvit voissa keskilämpöisellä pannulla noin kolme minuuttia per puoli, kunnes ne ovat läpikypsiä ja pinnaltaan rapeita.
Tarjoile keitettyjen herneiden perunamuusin kanssa.

 

Lisää juhlavia reseptejä