• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Lihakoulu
  • Lihan säilytys
  • Lihakoulu
  • Työvälineet
    • Veitset
    • Leikkuulaudat
    • Paistinpannut
    • Lämpömittarit
    • Muut työvälineet
  • Lihan säilytys

Lihan säilytys

Kylmäketju, eli oikeaoppinen lihatuotteiden kuljetus ja säilytys on a ja o etenkin kesäkuumalla, jotta tuotteet pysyvät luvattuun käyttöpäivään asti moitteettomina.

Lihan säilytys

Säilytä liha oikein ja käytä ajoissa

Liha pysyy moitteettomassa kunnossa, kun kylmäketjusta pidetään huolta koko kuljetuksen, varastoinnin ja vähittäiskaupassa esilläolon ajan. Kaupasta kylmäketju jatkuu ruokapöytääsi asti, joten lihan oikeaoppisesta säilyttämisestä kaupan hyllystä tai tiskistä eteenpäin vastaat sinä. Siksi kaupassa lihaostokset kannattaa tehdä vasta lopuksi, kun taas kotona liha on siirrettävä jääkaappiin ensimmäisten ostosten joukossa. Samassa yhteydessä on myös hyvä tarkistaa jääkaappisi lämpötila. Monet vievät kesällä lihaa mökeilleen. Tuorelihaa ja lihavalmisteita kuljetettaessa kylmäketjusta on huolehdittava erityisen tarkasti eli pidettävä kylmälaukku tarpeeksi kylmänä koko matkan ajan. Kylmälaukku ei silti sovellu lihan pidempiaikaiseen säilytykseen.
 
Käytä palvelutiskiltä ostamasi tuore liha mahdollisimman pian, viimeistään 2–3 päivän sisällä, tai pakasta se heti. Palvelutiskiltä ostettu jauheliha on kypsennettävä jo ostopäivänä. Pakatut lihat ja lihavalmisteet sen sijaan säilyvät avaamattomina pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan säilytät lihan tarpeeksi viileässä ja valolta suojattuna. Voit myös kypsentää lihan saman tien myöhempää käyttöä varten, mutta kypsennettynäkin se tulee säilyttää jääkappilämpötilassa.

Liha viihtyy viileässä

Tuore liha pilaantuu helposti, jos säilytät sitä väärin. Oikeaoppinen säilytys sen sijaan pidentää lihan käyttöaikaa. Liha säilyy parhaiten alle +4°C -asteessa eli jääkaapin kylmimmässä osassa – mieluiten suljetussa pakkauksessa tai omassa rasiassaan. Pakastimessa liha säilyy kolmisen kuukautta, vähärasvainen liha pidempäänkin. Edellyttäen että liha on pakastettu tuoreena. 

Kylmänä kaupasta kotiin

Liha pysyy moitteettomassa kunnossa, kun kylmäketjusta pidetään huolta koko kuljetuksen, varastoinnin ja vähittäiskaupassa esilläolon ajan. Kaupasta kylmäketju jatkuu ruokapöytääsi asti, joten lihan oikeaoppisesta säilyttämisestä kaupan hyllystä tai tiskistä eteenpäin vastaat sinä. Siksi kaupassa lihaostokset kannattaa tehdä vasta lopuksi, kun taas kotona liha on siirrettävä jääkaappiin ensimmäisten ostosten joukossa. Samassa yhteydessä on myös hyvä tarkistaa jääkaappisi lämpötila, jonka olisi hyvä ollaalle +4 °C.
 
Monet vievät kesällä lihaa mökeilleen. Tuoretta lihaa ja lihavalmisteita kuljetettaessa kylmäketjusta on huolehdittava erityisen tarkasti eli pidettävä kylmälaukku tarpeeksi kylmänä koko matkan ajan. Kylmälaukku ei silti sovellu lihan pidempiaikaiseen säilytykseen, vaan perillä liha tulee heti siirtää jääkaappiin tai valmistaa ruuaksi.

Pakasta nopeasti, sulata hitaasti

Jos pakastat pakkaamattomana myydyn lihan raakana, tee se mahdollisimman pian ostohetken jälkeen ja kääri liha pakastepussiin. Näin säilytät lihan laadun mahdollisimman hyvänä. Pakatun lihan taas voit pakastaa pakkauksessaan. Pakastamisessa kannattaa hyödyntää pakastimen pakastus –toimintoa, jolloin jäätyminen tapahtuu nopeammin ja säilyttää lihan laadun paremmin. Nyrkkisääntö sekä pakkaamattoman että pakatun lihan suhteen on, että mitä rasvaisempi liha, sitä nopeammin se pilaantuu pakastimessakin. Esimerkiksi rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään, kun taas vähärasvaisempi jauheliha säilyy jopa puoli vuotta moitteettomana, jos pakastimesi lämpötila on vähintään –18° C.
 
Lihan sulattamisessa sen sijaan maltti on valttia: mitä hitaammin sulatat, sen mehukkaampana liha pysyy. Sulatus kannattaakin tehdä jääkaapissa. Sulamisen jälkeen liha on kypsennettävä saman tien, etteivät bakteerit pääse lisääntymään ja pilaamaan lihaa. Pakastettu liha pilaantuu sulatuksen jälkeen tuoretta lihaa herkemmin. Kerran sulatettua lihaa ei saa pakastaa uudelleen.
Jaa
Tulosta

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lihatuotteiden säilyttäminen ja pakastaminen

Lihatuotteiden säilyttäminen ja pakastaminen

Kuinka kauan palvelutiskiltä ostettu liha säilyy? Voiko makkaraa pakastaa? Lihatuotteiden säilyttäminen ja pakastaminen herättävät kysymyksiä, joihin vastaamme nyt!

Kuinka saan grillilihat säilymään kaupasta grilliin asti?

Kuinka saan grillilihat säilymään kaupasta grilliin asti?

Viimeisen päälle grillilihat hankittuna ja edessä muutaman tunnin kuuma ajomatka mökille. Voiko siitä selvitä?

Meille raa'an lihan ystäville

Meille raa'an lihan ystäville

Avainjuttuja tartarpihvin valmistuksessa on raaka-aineiden korkealuokkaisuus ja tuoreus sekä kokin huolellisuus. Lihan kylmäketju ei saa olla katkennut missään vaiheessa, ja työvälineiden tulee olla puhtaat.

Hae lisää luettavaa

Tutustu uuteen tapaamme tuottaa ruokaa

Lue lisää

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste