Lihan säilytys
Kylmäketju, eli oikeaoppinen lihatuotteiden kuljetus ja säilytys on a ja o etenkin kesäkuumalla, jotta tuotteet pysyvät luvattuun käyttöpäivään asti moitteettomina.
Säilytä liha oikein ja käytä ajoissa
Liha pysyy moitteettomassa kunnossa, kun kylmäketjusta pidetään huolta koko kuljetuksen, varastoinnin ja vähittäiskaupassa esilläolon ajan. Kaupasta kylmäketju jatkuu ruokapöytääsi asti, joten lihan oikeaoppisesta säilyttämisestä kaupan hyllystä tai tiskistä eteenpäin vastaat sinä. Siksi kaupassa lihaostokset kannattaa tehdä vasta lopuksi, kun taas kotona liha on siirrettävä jääkaappiin ensimmäisten ostosten joukossa. Samassa yhteydessä on myös hyvä tarkistaa jääkaappisi lämpötila. Monet vievät kesällä lihaa mökeilleen. Tuorelihaa ja lihavalmisteita kuljetettaessa kylmäketjusta on huolehdittava erityisen tarkasti eli pidettävä kylmälaukku tarpeeksi kylmänä koko matkan ajan. Kylmälaukku ei silti sovellu lihan pidempiaikaiseen säilytykseen.
Käytä palvelutiskiltä ostamasi tuore liha mahdollisimman pian, viimeistään 2–3 päivän sisällä, tai pakasta se heti. Palvelutiskiltä ostettu jauheliha on kypsennettävä jo ostopäivänä. Pakatut lihat ja lihavalmisteet sen sijaan säilyvät avaamattomina pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan säilytät lihan tarpeeksi viileässä ja valolta suojattuna. Voit myös kypsentää lihan saman tien myöhempää käyttöä varten, mutta kypsennettynäkin se tulee säilyttää jääkappilämpötilassa.
Liha viihtyy viileässä
Tuore liha pilaantuu helposti, jos säilytät sitä väärin. Oikeaoppinen säilytys sen sijaan pidentää lihan käyttöaikaa. Liha säilyy parhaiten alle +4°C -asteessa eli jääkaapin kylmimmässä osassa – mieluiten suljetussa pakkauksessa tai omassa rasiassaan. Pakastimessa liha säilyy kolmisen kuukautta, vähärasvainen liha pidempäänkin. Edellyttäen että liha on pakastettu tuoreena.
Kylmänä kaupasta kotiin
Liha pysyy moitteettomassa kunnossa, kun kylmäketjusta pidetään huolta koko kuljetuksen, varastoinnin ja vähittäiskaupassa esilläolon ajan. Kaupasta kylmäketju jatkuu ruokapöytääsi asti, joten lihan oikeaoppisesta säilyttämisestä kaupan hyllystä tai tiskistä eteenpäin vastaat sinä. Siksi kaupassa lihaostokset kannattaa tehdä vasta lopuksi, kun taas kotona liha on siirrettävä jääkaappiin ensimmäisten ostosten joukossa. Samassa yhteydessä on myös hyvä tarkistaa jääkaappisi lämpötila, jonka olisi hyvä ollaalle +4 °C.
Monet vievät kesällä lihaa mökeilleen. Tuoretta lihaa ja lihavalmisteita kuljetettaessa kylmäketjusta on huolehdittava erityisen tarkasti eli pidettävä kylmälaukku tarpeeksi kylmänä koko matkan ajan. Kylmälaukku ei silti sovellu lihan pidempiaikaiseen säilytykseen, vaan perillä liha tulee heti siirtää jääkaappiin tai valmistaa ruuaksi.
Pakasta nopeasti, sulata hitaasti
Jos pakastat pakkaamattomana myydyn lihan raakana, tee se mahdollisimman pian ostohetken jälkeen ja kääri liha pakastepussiin. Näin säilytät lihan laadun mahdollisimman hyvänä. Pakatun lihan taas voit pakastaa pakkauksessaan. Pakastamisessa kannattaa hyödyntää pakastimen pakastus –toimintoa, jolloin jäätyminen tapahtuu nopeammin ja säilyttää lihan laadun paremmin. Nyrkkisääntö sekä pakkaamattoman että pakatun lihan suhteen on, että mitä rasvaisempi liha, sitä nopeammin se pilaantuu pakastimessakin. Esimerkiksi rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään, kun taas vähärasvaisempi jauheliha säilyy jopa puoli vuotta moitteettomana, jos pakastimesi lämpötila on vähintään –18° C.
Lihan sulattamisessa sen sijaan maltti on valttia: mitä hitaammin sulatat, sen mehukkaampana liha pysyy. Sulatus kannattaakin tehdä jääkaapissa. Sulamisen jälkeen liha on kypsennettävä saman tien, etteivät bakteerit pääse lisääntymään ja pilaamaan lihaa. Pakastettu liha pilaantuu sulatuksen jälkeen tuoretta lihaa herkemmin. Kerran sulatettua lihaa ei saa pakastaa uudelleen.