Valitse tuotetyyppi
Valitse tuotetyyppi

Jauheliha

Jauheliha on suomalaisten suursuosikki, josta valmistat herkulliset lihapullat, mehevät murekkeet ja laatikot, maukkaat pastakastikkeet sekä pihvit.

Jauheliha kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Valinnassa kiinnitetään huomiota porsaan ja naudan lihan makuerojen lisäksi myös rasvapitoisuuteen. Naudan jauheliha on jauhelihoista väriltään tumminta ja maultaan voimakkainta. Mitä enemmän jauhelihan joukossa on possua, sen vaaleammaksi väri ja miedommaksi maku muuttuu.

Rasva tuo lihaan paitsi makua, myös mehevyyttä ja pehmeyttä. Siksi perinteisiin  lihapulliin ja jauhelihapihveihin kannattaa valita se vähän rasvaisempi vaihtoehto, esimerkiksi 22% rasvaa sisältävä sika-nauta jauheliha. Vähärasvainen jauheliha sopii hyvin esimerkiksi keittoihin, sillä jauhelihan rasva nousee aina keiton pintaan, mikä ei välttämättä ainakaan paranna keiton esteettisyyttä.

Porsaan jauheliha mielletään jostain syystä rasvaisemmaksi kuin nauta. Porsaanliha itsessään ei ole yhtään nautaa rasvaisempaa, päinvastoin. Naudassa kun rasva muodostuu enemmän lihan sisään ja possussa lihan pintaan. Jauhelihan rasvaisuuteen vaikuttaakin enemmän käytetty ruhonosa kuin itse eläin. Lue lisää erilaisten jauhelihojen eroista ja käytöstä.

 

 Alta voit katsoa käsittelyvinkit jauhelihalle.

 

Lisää juhlavia reseptejä