Lihapullat ja perinteinen ruskeakastike
Perinteiset lihapullat ovat suomalaisten suosikkiruokien kärjessä ja valmistuvat näppärästi uunissa, mutta ne voi halutessaan paistaa myös pannulla. Lihapullataikinaa eri tavoin maustamalla saat helposti tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivat lihapyörykät. Käytä maustamiseen esimerkiksi valkosipulia, tuoreita tai kuivattuja yrttejä ja erilaisia mausteseoksia.
1. vaihe
Mittaa korppujauhot kulhoon yhdessä kermaviilin kanssa. Anna turvota noin viisi minuuttia. Lisää jauheliha, suola, sipulijauhe, paprikajauhe, mustapippuria maun mukaan sekä kananmuna. Vaivaa tasaiseksi massaksi.
2. vaihe
Paista pieni lihapulla testiksi ja tarkista maku. Voit antaa taikinan vetäytyä hetken kylmässä helpottaaksesi muotoilua. Pyörittele pieniksi pyöryköiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
3. vaihe
Paista lihapullat 225-asteisessa uunissa (tai kiertoilmauunissa 200 asteessa) noin 10-15 minuuttia. Voit paistaa lihapullat myös kuumalla pannulla voissa ja öljyssä.
4. vaihe
Kun jauhot ovat saaneet tummanruskean värin, kaada joukkoon lihaliemi koko ajan vimmatusti sekoittaen. Kiehauta kastike välillä sekoitellen. Anna kiehua/hautua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
5. vaihe
Tarjoa lisukkeena perunamuusia, sokeroituja puolukoita ja suolakurkkua.