BBQ-savustajan raamattu

Texasin ja luultavasti koko maailman tunnetuin pitmaster, Aaron Franklin, Franklin Barbecue -lihasavustamo-ravintolan omistaja on kirjoittanut teoksen, joka nuijii maanrakoon vastaavat aihetta sivuavat kyhäelmät.

Komeasti kuvitettu kirja ei ole missään nimessä perinteinen keittokirja, vaan pikemminkin BBQ-savustuksen ABC, ja vieläpä äärimmäisen perusteellinen sellainen. Kuinka aito teksasilainen savustin rakennetaan itse? Millainen puu on parasta? Miten tulta ja savua käsitellään? Miten liha leikataan, ja millaista sen tulee olla? Franklin vastaa kaikkiin kysymyksiin pieteetillä ja paneutuen ennen kuin siirrytään varsinaiseen ruoanvalmistukseen. Ohjeistusta tulee brisketin eli häränrinnan, possun- ja naudanribsien sekä kalkkunanrinnan savustamiseen. Kirjassa käydään myös läpi soosien ja lisukkeiden valmistaminen. Niissäkin on oppimista riittämiin.

Hyvän BBQ-lihan salaisuus on maltti, tarkkuus ja aika, jota on oltava runsaasti. Ja tietenkin kokemus: vain yrityksen ja erehdyksen kautta oppii. Oheinen ohje on yksinkertaistettu mukaelma Franklinin alkuperäisestä.

Resepti: Aaron Franklin & Jordan Mackay: Franklin Barbecue – A Meat Smoking Manifesto (Ten Speed Press 2015)

Franklin Barbecuen ribsit

Arvostele resepti
13 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 5 h 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Franklin Barbecuen ribsit
  • 2 kg HK Viljaporsaan spare ribs
  • 0.4 dl mustapippuria murskattuna
  • 0.2 dl suolaa
  • 2 dl vettä
  • 0.5 dl valkoviinietikkaa
  • 0.8 dl BBQ-kastiketta (valmista ta itsetehtyä)
  • vahvaa foliota
  • tammea tai hikkoria (polttopuuksi tai savulastuiksi)
Franklin Barbecuen ribsit

Valmistusohje

Poista ribseistä liika rasva. Voit halutessasi poistaa myös kalvon, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kostuta lihan pintaa hieman tilkalla vettä. Yhdistä pippuri ja suola. Hiero mausteseos tasaisesti ribsirivin pintaan.

Lämmitä savustin 135-asteiseksi.

Aseta ribsit grilliin lihapuoli ylöspäin ja kypsennä savustimessa noin kolme tuntia. Sekoita veteen valkoviinietikkaa ja kostuta lihan pintaa kypsentämisen aikana suihkuttamalla ribsien päälle vesi-etikkaseosta.

Kun ribsit ovat saaneet kauniin pinnan, hiero BBQ-kastiketta ribsirivin pintaan. Nappaa riittävän suuri pala alumiinifoliota, suihkuta sen pinnalle vesi-etikkaseosta ja laita liha alumiinifoliolle lihapuoli alaspäin. Kääri koko komeus tiivisti folion sisään.

Laita paketti takaisin savustimeen lihapuoli alaspäin ja kypsennä, kunnes liha on pehmeää. Ala tarkkailla sopivaa kypsyyttä noin kahden tunnin jälkeen.

Anna ribsien levätä foliokääreessä 20–30 minuuttia ennen tarjoilua.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.