Helposti ja hitaasti – kokeilussa syksyn uudet eväät

Helppous tuntuu olevan kaikkien kuluttajatutkimusten mukaan yksi määräävimpiä tekijöitä ruuanvalmistuksessa. HK:n syksyn uutuustuotteet eivät todellakaan vaadi kotikokilta mitään Bocuse d'Or -taitoja, ja osuvin lisukkein tuunaamalla vain taivas on rajana.

Boston Cut

HK:n Boston Cut on vahvasti pintamarinoitu paisti – kavereille kassler – jonka kypsyttää kätevästi pakkauksessaan. Homma sujuu pitkällä ja vielä pidemmällä kypsennyksellä. Palan Boston Cut -tuotenimeä on mitä ilmeisimmin inspiroinut jenkkien tapa nimittää possun etuselkää (siis kassleria) nimellä Boston Butt. Nimi juontaa  1700-luvulta mainitusta satamakaupungista, jolloin possun paloja säilöttiin butteiksi kutsuttuihin tynnyreihin. Suoraan kääntäen Butt tarkoittaa ahteria, siis takapuolta, mutta älkää kysykö miksi.

Valmistin Bostonin kahdella eri tavalla: ensin matalassa lämmössä (120 astetta) kuusi tuntia, jolloin sain lopputulemaksi melkein katseesta hajoilevan kimpaleen silkin pehmeää ja ennen kaikkea mehevää nyhtislihaa. Toimi mainiosti sämpylöiden välissä erilaisten salaattien ja pikkeleiden seuralaisena.

Toisella kerralla halusin paistin säilyttävän muotonsa ja kypsytin sen paketin ohjeen mukaan: ensin tunti kovempaa hönkää ja sitten pari tuntia lempeämmässä lämmössä. Hetken vetäydyttyään leikkasin Bostonista nättiä slaissia maissilettujen ja tomaattien kylkeen.

Bostonin kaveriksi paistoin suolaisen makeita cachapa-maissilättyjä, jotka ovat alunperin venezuelalaista arkiruokaa. Lätyt nautitaan yleensä juuston kera (mozzarellaa, burrataa tai vastaavaa), mutta hienosti pelittää myös Bostonin kyljessä. Annosta keventämään laitoin uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja.

Karjalanpaisti juureksilla

Tämän helpommaksi ei voi ruuanlaittoa mennä: liha ja kasvikset karjalanpaistiin valmiiksi veisteltyinä! Lisää nesteet ja sipulit, mausta ja lykkää uuniin. Se on siinä.

Jotta homma kävisi hieman haastavammaksi, kokeilin miten samalla setillä onnistuu karjalaisen paistin keskieurooppalainen versio eli Baeckeoffe, josta tunnetaan satoja erilaisia versioita noilla viinivyöhykkeillä. Yhteinen nimittäjä kaikilla on puu-uuni, jonka jälkilämmössä mainittu ruokalaji sai joskus silloin kauan sitten kypsyä yön yli. Alta löytyvä ohje on vähän isommalle porukalle, sillä pataa kannattaa tehdä aina enemmän kuin tarpeeksi (lämmittämällä se vain paranee).

 

Pekonilastut

Yksi syksyn uutuuksista on klassinen Amerikan pekoni valmiiksi pilkottuna. Tuote on kuin tehty pataan (katso Baeckeoffe) tai pikaisen pizzan päällysteeksi. Pekonin kanssa jatkoin alsacelaista teemaa pyöräyttämällä parit flammekuchet, joita myös liekkipitsoiksi kuulee nimitettävän.

Autenttiset flammekuchet muotoillaan yleensä neliskanttisiksi, mutta ihan yhtä hyvin taikinan voi leipaista ympyrän muotoon. Tärkeintä on, että pohja on kaulittu mahdollisimman ohueksi. Joku notkistelee sipulin pannulla ennen uunia, mutta minusta se on turhaa työtä.

Alla olevalla ohjeella valmistat kaksi piirasta tai ”pitsaa”. Nauti kylmän valkkarin tai lager-oluen kera.

Baeckeoffe eli alsacelainen lihapata

Arvostele resepti
2 arvostelua
8-10 annosta | Valmistusaika: n. 4 h

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Baeckeoffe eli alsacelainen lihapata
  • 2 pkt HK Karjalanpaisti juureksilla 1kg
  • 7.5 dl kuivaa valkoviiniä
  • 4 rkl persiljaa hienonnettuna
  • 1 tl katajanmarjoja
  • 1 tl meiramia
  • 4 kpl valkosipulinkynttä
  • 1 kpl purjoa pilkottuna
  • 1 kpl sipulia pilkottuna
  • 4 kpl perunaa kuutioituna
  • 1 kpl laakerinlehteä
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 pkt HK Amerikan Pekoni® Lastu
  • 1 tl suolaa myllystä
  • 1 tl mustapippuria myllystä
Baeckeoffe eli alsacelainen lihapata

Valmistusohje

Laita kaikki ainekset kulhoon suolaa ja pippuria lukuun ottamatta. Sekoita yhteen ja anna marinoitua jääkaapissa hetken tai jopa yön yli, jos ei kiire vaivaa.

Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Laita liha ja kasvikset pataan ja lisää suola ja pippuri. Lisää tarvittaessa vettä niin, että ainekset peittyvät kokonaan.

Kypsennä uunissa noin 4 tuntia. Tarkista lopuksi suolan riittävyys.

Tarjoa vihreän salaatin, rapsakan maalaisleivän ja vieläkin rapsakamman valkoviinin kera.

Porsaan paisti maissiletuilla ja uunitomaateilla

Arvostele resepti
3 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 2 h

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Porsaan paisti maissiletuilla ja uunitomaateilla

Maissiletut

  • 400 g maissia (säilyke)
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 kpl kananmunaa
  • 1 tl hienoa merisuolaa

Kirsikkatomaatit uunissa

  • 1 rs kirsikkatomaatteja
  • 1 rkl tummaa sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl tummaa balsamicoa
Porsaan paisti maissiletuilla ja uunitomaateilla

Valmistusohje

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Poista paistin pakkauksesta etiketti ja aseta paisti pakkauksessaan uunin alatasolle pellille tai ritilälle. Kypsennä paistia 1 tunti 50 minuuttia jokaista lihakiloa kohti. 

Valmista maissilettujen taikina. Valuta maissi ja hienonna taikinaksi muiden aineksien kanssa. Anna tekeytyä huoneenlämmössä puoli tuntia.

Anna paistin vetäytyä pakkauksessaan ja valmista seuraavaksi uunitomaatit. Puolita kirsikkatomaatit. ja laita uuniastiaan. Ripottele päälle sokeri, suola sekä balsamietikka ja sekoita. Paahda tomaatteja uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Paista maissiletut uunitomaattien valmistuessa. Kuumenna öljy kuumaksi pannulla ja nosta kauhalla taikinaa pannulle. Kun letun reunat ovat ruskistuneet ja pinta alkaa kuivua, käännä lettu. Paista, kunnes letun pinta on molemmin puolin tumman ruskea. Älä polta.

Tarjoile lämpiminä Boston Cut -siivujen ja uunissa paahdettujen tomaattien kera.

Flammekuchen

Arvostele resepti
4 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Flammekuchen

Taikina

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl rypsiöljyä (tai oliiviöljyä)
  • 2 dl vettä

Täyte

  • 200 g tuorejuustoa
  • 2 dl creme fraichea
  • 1 tl suolaa myllystä
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 2 kpl sipulia
  • 1 pkt HK Amerikan Pekoni® Lastu
Flammekuchen

Valmistusohje

Valmista ensin taikina. Yhdistä jauhot, suola ja leivinjauhe. Lisää öljy ja vesi. Sekoita taikinaksi. Kauli tai painele taikinasta 2  mahdollisimman ohutta pizzaa jauhoja apuna käyttäen.

Yhdistä tuorejuusto ja crème fraîche. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa sipuli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi (jos omistat mandoliinin, käytä sitä).

Levitä tuorejuusto-crème fraîche -seos, sipulit ja pekonilastut pohjien päälle.

Paista 250-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.