Hong Kongin possua ja tuoremakkaraa

Hong Kongin possua ja tuoremakkaraa

Rypsiporsas® -lihan maailman valloitus alkoi vauhdikkaasti Hong Kongista yhtenä sanansaattajanaan FINDS -ravintolan keittiöjumala Jaakko Sorsa. Miehemme makumaailmalla -blogin Mikko Takala muistelee nyt parin vuoden takaista Hong Kongin reissuaan. Tästä herkistyneenä mies kokkasi klassista kiinalaista ruokaa ja vauhtiin päästyään keittiössä valmistui myös pari Maakarit® -raakamakkara reseptiä. Hopheijjaa.

Omassa pihagrillissä ja savustuskaapissa suosituin tuote on ollut jo vuosikausia possun niska eli kassler. Reippaasti rasvainen pala antaa paljon anteeksi, eikä ole moksiskaan, vaikka kypsentäminen menisi ns. pitkäksi muiden kesäiseen illanviettoon liittyvien aktiviteettien vuoksi.
Olin pari vuotta sitten toimittamassa Hongkongin ja Kiinan markkinoille suunnattua possukeittokirjaa, ja siinä hommassa tulivat tutuksi Rypsiporsas®-lihaa tuottavat tilat täällä Suomessa ja loppukäyttäjät Hongkongin päässä.


Kiinassa possuedusmiehenä ja suomalaisen laatulihan puolestapuhujana toimi FINDS-ravintolan keittiömestari Jaakko Sorsa. Äijä oli ja on edelleen erittäin arvostettu tekijä täkäläisissä kokkipiireissä, ja Jaakon valistustyön ansiosta monet hongkongilaiset ravintolat innostuivat suomalaisesta rypsiporsaasta. Jos joskus sille seudulle heilahdatte, kannattaa maistaa ensin paikallista possua. Sen jälkeen arvostaa rypsiporsasta tyystin toisella tavalla. Rypsiporsasta kokeilleista kiinalaisista ainoastaan Jaakon anoppi ei ollut vakuuttunut. Ei kuulemma tuoksunut ammoniakille niin kuin aito kiinalainen...
Hongkongin muisteloista inspiroituneena väsäsin luultavasti kiinalaisen keittiön tunnetuinta possuruokaa (siis sen hapanimelän possun jälkeen tunnetuinta) eli char siew -possua. Kuten aina tällaisten klassikoiden kanssa, yhtä oikeaa ohjetta/tapaa/metodia valmistaa ei ole olemassakaan, ja maustaminen vaihtelee kokin mukaan. Tosin viismaustetta pitää olla aina mukana.
Char siew -possuun voi toki käyttää myös possunkylkeä, mutta kaikkein vaivattominta on kassler. Sotke marinadi, täräytä lihan kanssa kulhoon/pussiin ja marinoi mahdollisimman kauan niin, että maut syvenevät. Sitten pari tuntia uunia ja se on siinä. Parempaa kiinalaista possuruokaa ei ole - ainakaan vielä – keksitty.


Tuoremakkaroiden valikoima on laajentunut taas mukavasti. HK:n uudet Luigi ja Peter toimivat hienosti sellaisenaan grillattuna, mutta myös erilaisten pastakastikkeiden ja patojen aineksina. Kokeilkaa sitruunaista pastaa tai saksalaishenkistä linssipataa, jos ette usko.
MT

 

 

Livornon Luigi-raakamakkaraa & chili-lehtikaali-tomaattipastaa

Arvostele resepti
3 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 25 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Livornon Luigi-raakamakkaraa & chili-lehtikaali-tomaattipastaa

2 pkt HK Maakarit® Livornon Luigi


4 rkl oliiviöljyä
2 tl rosmariinia
1 rkl basilikaa (kuivattua)
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen chili pilkottuna
1 sitruunan mehu & kuori raastettuna
200 g kirsikkatomaatteja
1 paketti / 400 g farfallea tai vastaavaa lyhyttä pastaa
200 g lehtikaalia
kourallinen raastettua parmesaania

Livornon Luigi-raakamakkaraa & chili-lehtikaali-tomaattipastaa

Valmistusohje

Pursota makkarat kuoristaan pieniksi palleroiksi. Lämmitä puolet öljystä pannulla keskilämmöllä ja ruskista makkarapallerot yhdessä rosmariinin ja basilikan kanssa, noin 7-8 minuuttia. Nosta sivuun.

Lisää pannulle loput öljystä. Paista chilejä ja valkosipulia öljyssä pari minuuttia. Lisää sitruunamehu ja tomaatit. Jatka paistamista pari minuuttia ja nosta pannu pois liedeltä.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi. Lisää lehtikaali keitinveteen pari minuuttia ennen kuin pasta pitäisi olla kypsää. Valuta ja säästä keitinvesi. Nosta pasta ja lehtikaali takaisin kattilaan.

Kaada noin 1 dl pastan keitinvettä tomaattien päälle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mukaan pasta ja lehtikaali. Sekoita hyvin. Laita mukaan makkarat ja sekoita. Viimeistele raastetulla sitruunankuorella ja parmesaanilla. Tarjoa välittömästi.

Linssi-makkarapata Germanicus

Arvostele resepti
1 arvostelu
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 35 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Linssi-makkarapata Germanicus

2 pkt HK Maakarit® Preussin Peter 280 g


4 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
1 pullo olutta
5 dl kanalientä
2 dl punaisia linssejä
suolaa ja mustapippuria myllystä
kourallinen rucolaa
50 g parmesaani-juustoa raastettuna (pecorinokin käy)

Linssi-makkarapata Germanicus

Valmistusohje

Lämmitä öljy isolla pannulla ja ruskista makkarat kauttaaltaan. Lisää valkosipuli ja paista hetken. Kaada kanaliemi pannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää linssit ja anna kiehahtaa.

Pienennä lämpö kuplivaksi ja peitä pannu osittain kannella. Anna hautua, kunnes linssit ovat kypsiä (20-30 minuuttia linsseistä riippuen). Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Laita tilkka vettä, rucolan lehdet ja pecorino astiaan. Surauta tahnaksi sauvasekoittimella. Annostele makkarat ja linssit lautasille. Ripottele päälle rucola-parmesaanitahnaa.

Char Siew -Rypsiporsas® Hong Kong style

Arvostele resepti
5 arvostelua
10 annosta | Valmistusaika: n. 2 h 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Char Siew -Rypsiporsas® Hong Kong style

1 pkt HK Rypsiporsas® Kassler

Marinadi:

6 rkl hunajaa
2 rkl ruskeaa sokeria
1 dl hoisin-kastiketta
3 rkl kevyttä soijakastiketta
1,5 tl kiinalaista viismaustetta
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl seesamiöljyä
(2 tl punaista elintarvikeväriä)

 

Char Siew -Rypsiporsas® Hong Kong style

Valmistusohje

Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa. Yhdistä lihat ja marinadi. Peitä kannella tai laita pussiin ja marinoi jääkaapissa yön yli tai, jos haluat vieläkin enemmän makua, vuorokauden tai kaksi.

Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Valuta lihat marinadista. Älä heitä marinadia pois. Laita lihat uuniastiaan ja paahda 45 minuuttia.
Lihan kypsyessä kaada marinadi paistinpannulle ja lisää 3 rkl hunajaa. Kuumenna, kunnes marinadi on siirappimaista, muutama minuutti.

Nosta liha uunista ja valele se kauttaaltaan marinadilla. Käännä ja paista uunissa 30 minuuttia.
Nosta liha taas uunista ja valele marinadilla. Käännä ja paista toiset 30 minuuttia.

Nosta liha jälleen uunista ja penslaa pintaan viimeiset marinadit. Paista vielä 10 minuuttia, kunnes lihan pinta alkaa olla kauniisti karamellisoitunut ja tahmea.

Anna vetäytyä ennen leikkaamista noin viisitoista minuuttia. Tarjoa riisin ja höyrytettyjen vihannesten kera.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.