Jauhettua lihaa

Jauheliha – aliarvostettu ja monikäyttöinen raaka-aine avaa lukemattomia mahdollisuuksia myös vähän juhlavampaan kokkaukseen ja antaa helpommin anteeksi kehnommankin kokin töpeksinnät. Ylikypsentämisen vaara, siis kuivaksi käräyttämisen ei ole läheskään niin akuutti kuin kokolihassa. Ja lihatiskiltä löytää paketoituna toki paljon muutakin kuin sinänsä erinomaista sika-nautaa.

Spicy Pork Thai -salaatti

Aasialaisissa keittiöissä jauhettu possu on huomattavasti käytetympi raaka-aine kuin jauhettu nauta. Oheinen ohje voi tuntua oudolta: keko paistettua jauhelihaa salaattipedillä, mutta kerran maistettuasi et enää ihmettele.

Runsaasta chilisyydestään huolimatta salaatti ei polta kurkkutorvea kipeäksi. Runsaat yrtit tekevät mausta pikemminkin pirteän mausteisen. Possujauhelihan sijaan voit toki käyttää jauhettua kanaa, mutta rasvaisemmassa possussa on enemmän makua ja vastusta mausteille.

  • 2 rkl kasvisöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 3 rkl chilitahnaa (esim. sambal oelek)
  • 500 g porsaan jauhelihaa
  • 2 limen mehu + kuori raastettuna
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl palmusokeria
  • 1 punasipuli puoliksi hienonnettuna ja puoliksi siivutettuna
  • kourallinen mintunlehtiä puolet hienonnettuna ja puolet kokonaisina
  • 1 lehtisalaatin kerä
  • 1 kurkku ohueksi viipaloituna
  • puolikas kourallinen tuoretta korianteria

Lämmitä puolet öljystä pannulla keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja puolet chilitahnasta. Paista noin minuutin ajan. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Kaada jauheliha lautaselle ja anna jäähtyä.

Tee kastike sekoittamalla yhteen pienessä kulhossa limen mehu ja kuoret, kalakastike, palmusokeri ja jäljelle jääneet chilitahna ja kasvisöljy. Kaada puolet kastikkeesta pieneen astiaan ja sekoita jäljelle jääneeseen kastikkeeseen paistettu jauheliha, hienonnettu sipuli ja minttu.

Laita salaatinlehdet, kurkkusiivut ja viipaloidut sipulit kulhoon ja kaada päälle jäljelle jäänyt kastike. Sekoita hyvin.

Aseta salaatinlehdet ja viipaloidut kurkut lautasille, laita päälle jauhelihaa ja koristele limelohkoilla ja korianterin- ja mintunlehdillä.

Kesäkurpitsa-kanapihvit

Broilerin jauhelihasta valmistetut pihvit saavat lisää mehevyyttä kesäkurpitsasta


Sitten Lähi-itään. Kesäkurpitsa-broileripihvit vaativat pientä vaivannäköä – lähinnä mausteiden haalimisessa, mutta lopputulos palkitsee. Kyytipojaksi sumakilla, sitruunalla ja valkosipulilla maustettua jugurttia. Nämä piffit kelpaavat myös perheen pienimmille, jotka eivät muuten koskisi kesäkurpitsaan tikullakaan.

  • 500 g broileri- tai kalkkunajauhelihaa
  • 200 g raastettua kesäkurpitsaa
  • 3 kevätsipulia ohueksi pilkottuna
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl tuoretta minttua sekä korianteria pilkottuna
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria sekä cayennenpippuria
  • 1 dl auringonkukkaöljyä paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset paitsi öljy huolellisesti isossa kulhossa. Muotoile pieniksi pihveiksi, tästä massasta tulee noin 18 pallukkaa.

Lämmitä öljy pannulla ja paista pihveihin molemmin puolin kauniit kullanruskeat pinnat noin kuuden pihvin erissä. Noin kaksi minuuttia per puoli.

Laita pihvit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 220-asteisessa uunissa kypsiksi, 7-8 minuuttia. Tarjoa jogurtin kera.


Intialaiset korianteripullat

Ihanat lihapullat valmistetaa lampaan jauhelihasta ja maustetaan intialaisittain

Intialaiseen keittiöön liitetään yleensä kaikki muut maut alleen jyräävä tulisuus, mutta jättimäisen maan maakunnallisissa keittiöissä on huikeita eroja. Karkeasti yleistäen sitä tulisemmaksi paletti muuttuu, mitä etelämmäksi matkustetaan. Nämä pyörykät mukailevat pohjoisen Intian makumaailmaa.

Markettien hyllyt ovat notkollaan erilaisia valmiskastikkeita ja maustesekoituksia, jotka voivat olla maultaan vallan mainioita, mutta väitän silti, että huomattavasti maukkaampaan lopputulokseen pääset, jos sekoittelet soosit ja maustesekoitukset itse - ilman purkkeihin pakattuja lisäaineita. Ja vielä: käytä siitä korianteripuskasta myös varret, niistä irtoaa reippaasti lisää makua.

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 kg lampaanjauhelihaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 isoa kananmunaa
  • iso kourallinen korianteria pilkottuna (myös varret)
  • 1 sitruunan mehu
  • 4 rkl maustesekoitusta (ohje alla)
  • 2 tl suolaa

Lämmitä uuni 220-asteiseksi. Ripottele uunipellille öljyä ja levitä se tasaisesti koko pinnalle.

Yhdistä ainekset isossa kulhossa ja sekoita käsin, kunnes massa on sekoittunut tasaisesti.

Pyörittele taikinasta golfpallon kokoisia pullia (tästä taikinamäärästä pitäisi tulla noin 25-28 pullaa). Asettele pullat leivinpaperilla vuorattuun uuniastiaan.

Paista noin 20 minuuttia tai kunnes pullat ovat kiinteitä ja läpeensä kypsiä Anna jäähtyä hieman, ja tarjoa esimerkiksi kurkulla, korianterilla ja viinietikalla terästetyn jogurtin kera.

Intialainen maustesekoitus

  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 tl korianteria
  • 2 tl paprikaa
  • 2 tl kurkumaa
  • 2 tl cayennenpippuria

Yhdistä kaikki kuivamausteet kulhossa. Säilytä ilmatiiviissä purkissa.

Katso lisää herkullisia jauhelihareseptejä

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.