Korean klassiset liharuuat kotikeittiössä

Korealaiseen keittiöön otin ensituntumaa vuosikymmen sitten David Changin legendaarisen Momofuku-ravintolan kautta New Yorkissa. Kuppila teki niin suuren vaikutuksen, että sittemmin oli pakko matkustaa korealaisen keittämisen alkulähteille Souliin. Siitä pitäen kimchi ja tulinen soijaperäinen maustetahna gochujang ovat kuuluneet oman jääkaappini vakiokalustoon.

Rakkaus korealaisiin makuihin on vuosien kuluessa vain vahvistunut. Parhaillaan valmistelen valokuvaaja Tommi Anttosen ja keittiömestari Sami Rekolan kanssa korealaiseen katu- ja kotiruokaan keskittyvää keittokirjaa, jonka suurimpana inspiraationa ovat olleet Souliin ja Etelä-Korean etelärannikolle Busaniin suuntautuneet retket. HK:n blogia varten valkkasin omat liharuokasuosikkini, jotka eivät kokilta mahdottomia vaadi. Ohjeissa mainittuja maustetahnoja, doenjangia ja gochujangia saa nykyään hyvin varustetuista perusmarketeistakin. Jos ei niistä tärppää, niin apu löytyy aasialaisen ruoan erikoismarketeista.

Bulgogi

Arvostele resepti
7 arvostelua

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Bulgogi

500 g naudan ulkofileetä ohuina siivuina
2 kevätsipulia muutaman sentin siivuina, kylmässä vedessä

Marinadi:
6 rkl soijakastiketta
3 rkl hunajaa
2 rkl miriniä (tai sojua eli paikallista riisiviinaa)
4 rkl ananasmehua
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 cm:n pala inkivääriä raastettuna
2 rkl seesamiöljyä
2 tl seesaminsiemeniä
ripaus mustapippuria

Bulgogi

Valmistusohje

Leikkaa liha vastasyin ohuiksi siivuiksi, 6-7 mm. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää kulhoon kevätsipuli ja lihasiivut. Sekoita hyvin ja anna marinoitua pari tuntia.

Lämmitä pannu erittäin kuumaksi ja lisää lihat. Varo polttamasta. Paista kunnes liha on hieman karamellisoitunut, pari minuuttia per puoli. Kaada lopuksi jäljelle jäänyt marinadi pannulle ja kypsennä nopeasti, 30-60 sekuntia. Käytä kastikkeena. Tarjoa riisin kanssa.

Possunkylkeä Bossam

Arvostele resepti
2 arvostelua

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Possunkylkeä Bossam

1,5 kg porsaankylkeä
1 pieni sipuli
3 kevätsipulia, valkoiset osat
8 valkosipulinkynttä
3 cm:n pala inkivääriä ohuina siivuina
1 tl mustapippuria
1 rkl doenjangia
2 dl kahvia
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
2,5 l vettä 

Retikkasalaatti (Musaengchae)
400 g retikkaa
1 porkkana
3 rkl riisietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl gochugarua

Leikkaa kuorittu retikka ja porkkana tikuiksi (mandoliini on tähän tehtävään mitä mainioin apuväline). Laita tarjoiluastiaan ja lisää loput ainekset. Sekoita käsin.

Suolattu kiinankaali
Sekoita litraan vettä reilu desilitra karkeaa merisuolaa. Laita kiinankaalin pehmeät sisäosat pehmenemään suolaveteen muutamaksi tunniksi. Huuhtele ja valuta hyvin.

Possunkylkeä Bossam

Valmistusohje

Laita kaikki ainekset, paitsi liha, veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti. Lisää liha ja keitä 20 minuuttia. Pienennä lämpö lempeästi kuplivaksi, peitä kannella ja keitä liha pehmeäksi, noin tunti.

Laita lämpö pois ja anna liha jäähtyä liemessään. Viipaloi liha ohueksi ja tarjoa suolatun kiinankaalin ja retikkasalaatin kanssa.

 

Sticky Ribs Hongik Style

Arvostele resepti
5 arvostelua

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Sticky Ribs Hongik Style

1,5 kg possun rimpsuluita (ribsejä)
6 cm:n pala inkivääriä kuorittuna ja pilkottuna
12 valkosipulinkynttä
2 dl soijakastiketta

Kastike:
2 rkl seesaminsiemeniä
6 rkl gochujangia
6 rkl appelsiinimarmeladia tai aprikoosihilloa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
10 cm:n pala inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
12 valkosipulinkynttä

Sticky Ribs Hongik Style

Valmistusohje

Laita ribsit isoon kattilaan inkiväärin, valkosipulinkynsien ja soijan kanssa. Kaada päälle vettä niin, että ribsit peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja pienennä sitten lämpö kuplivaksi. Hauduttele ribsit kypsiksi lempeässä lämmössä, noin 2 tuntia.

Yhdistä kastikeainekset kulhossa.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta päälle valutetut ribsit. Penslaa ribsit kauttaaltaan kastikkeella. Paahda 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia välillä kastikkeella penslaten.

Nosta uunipelti pois uunista ja lämmitä uunin grillivastus mahdollisimman kuumaksi. Penslaa ribsit vielä kerran kastikkeella ja karamellisoi grillivastuksen alla tahmeiksi ja hieman pinnalta palaneiksi.

 

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.