Lihaisia leipiä uuteen vuoteen

Lihaisia leipiä uuteen vuoteen

Uuden vuoden vastaanottajaiset ovat ainakin omassa taloudessa vuoden retein juhla, joten eväänkin tulee olla poikkeuksellisen maistuvaa. 

Emännän ja isännän viihtymisen kannalta tärkeintä on, ettei kokkaaminen varasta liikaa aikaa itse asialta eli kiireettömältä pöydän antimien nautiskelulta. Kaikki kannattaa siis tehdä valmiiksi hyvissä ajoin. Iso kulhollinen salaattia, jämäkkä kastike, pekoniset beeälteet, klassiset paistileivät, jenkkityyliin taiteillut raakamakkarasämpylät ja asiaan kuuluvat ruokajuomat takaavat onnistuneen fiestan.

BLT Sandwich

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta |

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

BLT Sandwich

12 viipaletta pekonia 
pari oksaa pieniä terttutomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
jäävuorisalaattia

4 viipaletta paahdettua leipää
1 iso tomaatti
1 dl majoneesia
4 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
4 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna

BLT Sandwich

Valmistusohje

Aseta pekonit ja tomaatit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele tomaattien päälle oliiviöljyä. Pilko jäävuorisalaatti suikaleiksi.

Paahda pekoneja 200-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat rapeita, noin 10 minuuttia. Paahda tomaatteja noin 15 minuuttia, kunnes ne alkavat tummua. Anna pekoniviipaleiden ja tomaattien jäähtyä hieman. Viipaloi tomaatit.

Sekoita majoneesin sekaan timjami ja lehtipersilja.

Paahda leivät ja levitä niiden päälle yrttimajoneesia. Kasaa leipien päälle paahdettuja tomaatteja, tomaattiviipaleita, jäävuorisalaattia ja pekonia.

 

Paistileipä

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta |

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Paistileipä

4 viipaletta ruis- tai hapanjuurileipää
400 g naudan sisä- tai paahtopaistia ohuiksi siivuiksi leikattuna (kts. ohje alla)
2 rkl piparjuurta raastettuna
1 dl crème fraîchea
0,5 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

Naudan sisäpaisti uunissa:

1 kg naudan sisäpaistia
rypsiöljyä
1 rkl karkeaa merisuolaa
mustapippuria myllystä

40 g voita

Paistileipä

Valmistusohje

Poista paistista kalvot. Hiero pintaan öljy, suola ja mustapippuri. Kääri folioon ja anna maustua huoneenlämmössä kaksi tuntia. Lämmitä uuni 150-asteiseksi. Ruskista paisti pannulla kauttaaltaan voin ja öljyn sekoituksessa. Nosta paisti uunivuokaan ja kaada päälle paistossa lihasta irronneet nesteet. Peitä foliolla ja aseta paistomittari keskelle paistin paksuinta kohtaa.

Paista, kunnes lihan sisälämpö on 58-60 astetta. Jos haluat kypsempää, anna sisälämmön nousta yli 65 asteen. Anna vetäytyä folioon käärittynä vähintään puoli tuntia ennen leikkaamista.

Tämän jälkeen kokoa leivät. Voitele leipäviipaleet – niin halutessasi – ja asettele paistisiivut leipien päälle. Sekoita raastettu piparjuuri, creme fraiche jo jogurtti kastikkeeksi. Ripottele kastiketta leipien päälle.

Raakamakkarasämpylät

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta |

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Raakamakkarasämpylät

400 g HK Livornon Luigi-raakamakkaraa (tai muuta HK raakamakkaraa)
4 rkl voita
4 rkl jauhoja
6 dl punaista maitoa
1 tl savupaprikaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl tulista kastiketta (Esim. Texas Pete tai Tabasco)

Biscuits-piimäsämpylöitä (kts. ohje alla)
Rapeaksi paahdettua pekonia 

Southern Style Biscuits

300 g vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
100 g kylmää voita kuutioituna
2,5 dl piimää

Raakamakkarasämpylät

Valmistusohje

Lämmitä pannu kuumaksi keskilämmöllä. Purista raakamakkarat kuoristaan. Laita makkarat pannulle ja ruskista, noin kuusi minuuttia. Nosta sivuun.
Jätä makkaroista valuneet rasvat pannulle ja lisää voi. Kun voi on sulanut, kaada mukaan vehnäjauhot. Sekoita ja lisää lämmitetty maito. Mausta suolalla, pippurilla, savupaprikalla ja tulisella kastikkeella. Kypsennä kastiketta jatkuvasti vispilällä sekoittaen noin 10 minuuttia.

Lisää lopuksi makkarat ja tarjoa biscuitsien ja rapeaksi paahdetun pekonin kanssa.

Southern Style Biscuits

Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Nypi sekaan voi niin, että saat aikaiseksi murumaisia nökäreitä (tai pyöräytä pari kertaa yleiskoneessa). Lisää piimä ja sekoita, ei liian voimakkaasti: taikina saa jäädä vähän karkeaksi. Läväytä taikina jauhotetulle alustalle ja painele jauhotetuin käsi alustaa vasten. Taita keskeltä. Taittele pari-kolme kertaa, kunnes taikina on noin 4 cm paksua. Leikkaa taikinasta juomalasilla neljä sämpylää. Paista 230-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia, tai kunnes leipomusten pinta on kauniisti kullan ruskea.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.