Naudan lavan keittäminen
Naudan luuton tai luullinen lapa vaatii pitkän kypsennysajan. Odotus kuitenkin palkitaan suussasulavalla lopputuloksella.
1. Vaihe
Laita lapa kattilaan, jossa on kylmää vettä sen verran että liha reilusti peittyy. Laita kattila liedelle ja kuumenna liesi.
2. Vaihe
Kun vesi alkaa kuumentua, pintaan muodostuu vähitellen harmaata vaahtoa, joka on lihasta irtoavaa ja hyytynyttä valkuaista. Tässä vaiheessa liettä kannattaa laittaa jo pienemmälle, ettei vesi pääse kiehumaan. Kun vesi ei kiehu, vaahto on helppo kuoria pinnalta kauhalla tai reikäkauhalla, eikä se pääse sekoittumaan veteen. Näin saat liemestä kirkkaan.
3. Vaihe
Kun kaikki vaahto on kuorittu pois, lisää joukkoon liemijuureksia, musta- ja maustepippureita sekä muutama laakerinlehti ja suolaa. Keittoaika suuremmalle lapapalalle on noin 1-1,5 h/kg, mutta voit varmistaa kypsyyden käyttämällä lihalämpömittaria. Kypsän lapalihan sisälämpötila on 80-85 astetta.