• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Lihakoulu
  • Suora ja epäsuora grillaaminen

Suora ja epäsuora grillaaminen

Erilaisia lihoja grillataan eri lämpötiloissa. Opettele käyttämään suoraa ja epäsuoraa grillausta lihan mukaan.

Suora grillaaminen

Jos kummatkin edellä mainituista ovat sinulle vieraita asioita, ja toimit periaatteella ”grilli vaan kuumaksi ja lihat tirisemään”, olet toiminut suoran grillaamisen sääntöjen mukaisesti. Suorassa grillaamisessa grillattava tuote on suoraan lämmönlähteen yläpuolella, eli useimmiten suhteellisen kovassa lämmössä. Tällöin tuotteet kuumenevat ja kypsyvät varsin nopeasti. Tämä on se yleisin tapa grillata, ja se sopiikin suosituimmille grilliruuille, kuten ohuille pihveille ja leikkeille, makkaroille, vartaille, kalalle ja kasviksille.

Epäsuora grillaaminen

Epäsuorassa grillaamisessa hehkuvat grillihiilet siirretään grillin toiselle puoliskolle, ja grillattava tuote pidetään hiilettömän puoliskon yläpuolella. Hiilet voidaan myös siirtää renkaaksi grillin reunoille, ja liha vastaavasti grillin keskelle. Kaasugrillissä homma onnistuu sammuttamalla osa polttimoista ja siirtämällä liha sammutetun polttimon yläpuolelle. Näin lihaan kohdistuva lämpö on suoraan grillaustapaan verrattuna huomattavasti alhaisempi, kypsyminen tapahtuu hitaasti, eikä lihan pinta pala. Tämä grillaustapa sopii erityisen hyvin rasvaisille ja pitkää kypsennystaikaa vaativille lihoille, kokonaisille fileille sekä kokonaiselle broilerille. Usein grillaaminen aloitetaan suoralla grillaustavalla, jolloin lihan pintaan saadaan kaunis pinta ja reilusti grillin antamaa makua. Tämän jälkeen siirrytään epäsuoraan grillaamiseen, ja kypsennetään tuote loppuun lihalämpömittaria apuna käyttäen. Monissa nykyaikaisissa grilleissä on sisälämpömittari, jonka avulla grillin lämpötila on helppo pitää riittävän alhaisena pitkää kypsennysaikaa vaativia lihoja grillatessa. Sopiva lämpötila epäsuoraan grillaamiseen on n. 100 – 120 °C. Alla olevasta taulukosta näet esimerkkejä suosituimpien kesäherkkujen grillausmenetelmistä ja sisälämpötiloista.

 

 

  • Katso lisää vinkkejä lihan käsittelyyn

 

 

Jaa
Tulosta

Sinua saattaisi kiinnostaa

HK Viljaporsaan Kasslerpihvi Korean BBQ

HK Viljaporsaan Kasslerpihvi Korean BBQ

HK Viljaporsaan Fileepihvi Sweet and spicy

HK Viljaporsaan Fileepihvi Sweet and spicy

HK Grillikombo Kanan Paistileike Hedelmäinen chili & Porsaan Kasslerpihvi Japanin BBQ

HK Grillikombo Kanan Paistileike Hedelmäinen chili & Porsaan Kasslerpihvi Japanin BBQ

Kokeile reseptejä

Tutustu uuteen tapaamme tuottaa ruokaa

Lue lisää

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste