Valurautapannut

Valurautainen paistinpannu kestää kovaakin kuumennusta ja myös varaa itseensä hyvin lämpöä. Näin pihvin paistopinnasta tulee kauniin ruskea, eikä pannu viilene liikaa lihan vaikutuksesta. Valurauta vaatii myös huolenpitoa; se pestään aina käsin ja ilman astianpesuainetta. Kuivaamisen jälkeen pintaan sipaistaan tilkka öljyä. Näin pinta pysyy kunnossa eikä ruoka tartu pannun pintaan.

>

Pinnoitetut pannut

Pinnoitetut pannut ovat paistinpannuista helpoimpia, eikä paistettava ruoka tartu niihin kiinni. Pinnoitteen lämmönkesto ei kuitenkaan ole valuraudan veroinen, joten pihvipannuksi se ei ole ihan paras vaihtoehto. Myös pinnoitettu pannu kannattaa pestä käsin astianpesuainetta käyttäen, sillä konepesu heikentää ajan mittaan pinnoitteen ominaisuuksia. Useimmat pinnoitteet ovat myös arkoja metallisille työvälineille. Joidenkin pinnoitepannujen pohja on alumiinia, joka ei sovi käytettäväksi induktioliedellä.

>

Grillipannut

Grillipannun sisäpohja on aaltomainen, jonka ansiosta paistamiseen ei tarvita juurikaan rasvaa ja lihan pintaan saadaan kauniit ”grilliraidat”. Käytettävä rasva kannatta sivellä paistettavaan lihaan, ei kaataa pannulle. Näin pannun urat eivät mene rasvasta tukkoon, ja paistoraidoista tulee selkeämmät.  Materiaaliltaan pannut voivat olla joko pinnoitettuja tai valurautaisia. 

>

Hiiliteräspannut

Hiiliteräksestä valmistettu pannu on ominaisuuksiltaan lähellä valurautapannua, mutta on huomattavasti kevyempi. Pannun pinta tarvitsee käyttöä saavuttaakseen parhaat ominaisuutensa. Siksi se vaatiikin hieman runsaampaa rasvan käyttöä uutena, kunnes pinta alkaa ajan myötä tummua ja muuttua tarttumattomaksi. Hiiliteräspannu pestään ja kuivataan huolellisesti käsin, muuten sen pinta saattaa ruostua. Myös pesun jälkeinen pinnan öljyäminen estää ruostumista.

>

Teräspannut

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut paistinpannut ovat hyvin kestäviä ja huoltovapaita, ja ne ruskistavat jo muita pannuja alhaisemmilla lämpötiloilla. Pinnoitettuun tai valurautapannuun tottuneelle oikean paistolämpötilan löytäminen saattaakin vaatia vähän harjoittelua. Teräspannun voit huoletta pestä myös astianpesukoneessa.

 

>

Wokit

Wok-pannu on korkeareunainen ja pienipohjainen paistinpannu, jota käytetään esimerkiksi kasvisten tai lihasuikaleiden nopeaan paistamiseen hyvin kuumassa öljyssä. Pannuja on saatavana yksi- ja kaksikahvaisena, pinnoitettuna, valurautaisena tai teräksisenä.

>

 

Lisää juhlavia reseptejä