Kokkiveitset

Kokkiveitsi sopii hyvin raa’an lihan leikkaamiseen, suikaloimiseen, kuutioimiseen ja kypsän lihan viipaloimiseen. Lihan leikkaamisen lisäksi se on hyvä yleisveitsi keittiössä. Kokkiveitsiä on moneen lähtöön. Pätevän veitsen saa jo parilla kympillä, kun käsin taotut ammattilaisten veitset saattavat maksaa satoja euroja. Kokkiveitsien koot vaihtelevat n.15cm:stä 25cm:n. Monet keittiöveitsiä myyvät liikkeet antavat asiakkaan kokeilla veitsen käteen sopivuutta ennen ostopäätöksen tekoa, joten kannattaa käyttää tämä hyödyksi.

>

Sahalaitaveitset

Sahalaitaveitsiä käytetään usein leivän leikkaamiseen, mutta sille on myös muita hyviä käyttökohteita. Esimerkiksi kypsä ja hyvin murea liha pysyy paremmin koossa, kun sitä leikataan sahalaitaisella terällä. Myös muiden pehmeiden tai helposti murenevien elintarvikkeiden leikkaaminen onnistuu helposti sahalaitaveitsellä. Kooltaan sahalaitaveitset vaihtelevat pienistä tomaattiveitsistä pitkiin leipäveitsiin. 

>

Santoku-veitset

Santoku-veitsiä, eli japanilaistyylisiä kokkiveitsiä, käytetään useimmiten kasvisten suikalointiin, viipalointiin ja kuutiointiin. Sen terä on perinteiseen kokkiveitseen verrattuna huomattavasti suorempi ja myös sen käyttötekniikka on erilainen. Santoku-veitsen leikkausliike on enemmän ylhäältä alaspäin, kun perinteisen kokkiveitsen liike on itsestä poispäin tehtävä viiltäminen. Kooltaan Santoku-veitset ovat usein 15-20cm.

>

Pihviveitset

Pihviveitsi on terävä ja tukevakahvainen veitsi ruokailuun. Sen terän särmä on useimmiten sahalaitainen, ja sen avulla kypsennetyn lihan leikkaaminen lautasella on vaivatonta. Sahalaitaisen terän ansiosta veistä ei tarvitse painaa niin voimakkaasti, ja mehevinkin pihvi säilyttää leikatessa nesteet sisällään. Pihviveistä käytetään usein myös esim. pizzan leikkaamiseen lautasella. Kuten muutkin keittiöveitset, myös pihviveitset kannattaa pestä käsin, jolloin ne pysyvät terävinä kauemmin.

>

Lihakirves

Lihakirves on paksu- ja painavateräinen veitsi ruhojen tai suurempien lihapalojen käsittelyyn. Jänteet, rustot ja pienet luut saa helposti katkaistua lihakirveen suorakaiteen muotoisen terän avulla. Paksumpien luiden katkaisuun tarvitaan tukevaa ja hienoteräistä luusahaa.

>

Veitsien teroitus

Hyväkin veitsi tylsyy käytössä, joten veitsen teroittamisen taito kannattaa opetella. Teroitustiheyden tarve riippuu paljon terän laadusta ja materiaalista; kovempi teräs pysyy kauemmin terävänä, mutta sen teroittaminen on hankalampaa. Yleisimmät teroitusvälineet ovat teroituspuikko, -laatta ja hahloteroitin.

Mitä ohuempi terä veitsessä on, sen loivemmassa kulmassa teroituspuikkoa tai –laattaa viedään pitkin terän särmää. Hahloteroitin teroittaa aina muuttumattomassa kulmassa, joten sen käyttö on aloittelijalle helpointa ja varminta. Harjaantuneelle käyttäjälle puikko tai laatta antaa kuitenkin parhaan lopputuloksen. Sahalaitaisia veitsiä ei yleensä teroiteta lainkaan, tai niiden teroittamiseen käytetään erikoisvälineitä.

Säilytä veitsiäsi aina huolellisesti ja erillään muista keittiövälineistä, niin veitsesi pysyvät terävänä pidempään!

>

 

Lisää juhlavia reseptejä