


Sinisen Lenkin historia

Tutustu alta lenkin mielenkiintoiseen historiaan liikuteltavan aikajanan avulla.
1950-luku
Helsingin Kauppiaat Oy valmisti ensimmäiset lenkkimakkaransa jo 50-luvun lopussa. Makkarat valmistettiin luonnonsuoleen käsityönä, mikä teki valmistuksesta hidasta ja kallista. Lenkkimakkaran kilohinta olikin tuolloin korkeampi kuin täyslihan: lenkki ei vielä ollut joka kodin perusruokaa.
1960-luku
Vielä 1960-luvun alussa jokaisen lenkkimakkaran päähän sidottiin käsin alumiininen sinetti, joka kertoi tuotteen laatunimen. Vuonna 1963 käyttöön otetun Naturin-kuoren myötä siirryttiin koneellisesti kiinnitettäviin niitteihin ja alumiinisinetit poistuivat käytöstä. Mutta koska elintarvikeasetus vaati yhä tuotteeseen tiedon makkaran laadusta, kuoren sisäpintaan painettiin sana "lenkkimakkara" sinisellä, mustikoista saadulla värillä. Sisartuotteessa komeili sana "kiuaslenkki" punaisella. Vuotta 1963 pidetäänkin Sinisen Lenkin syntymävuotena.
Sininen painatus erotti HK-lenkkimakkaran kilpailijoistaan. Niinpä kauppiaat alkoivat ennen pitkää tehdä tilauksensa lyhyesti "20 lenkkiä sinistä ja kymmenen punaista". Myöhemmin tapa siirtyi myös tiskin toiselle puolelle, kansan suuhun.
1970-luku
Maaltamuuton hurjimpina aikoina 1970-luvun taitteessa Sinisen Lenkin kysyntä kasvoi voimakkaasti – se alkoi olla jo käsite. Menekkiä lisäsi entisestään parantunut säilyvyys, kun tuotannossa siirryttiin hygieenisempiin vakuumipakkauksiin. Niiden myötä myös kuoren sininen painatus poistui ja sen tilalle painettiin uuteen pakkaukseen sana ”Sininen”.
1980-luku
HK Sininen Lenkki -nimi vietiin tavaramerkkirekisteriin vuonna 1980. Tuotteen kulutus kasvoi edelleen ja tuotantotilat Sörnäisessä jäivät pieneksi. Samalla vuosikymmenellä HK Sininen Lenkki® nousi Suomen ostetuimmaksi ja tunnetuimmaksi lenkkimakkaraksi.
Makkaramestari Urho Hirvosta (kuvassa) pidetään Sinisen isänä.
1990-luku
Tuotanto siirrettiin Vantaalle HK Ruokataloon, joka vihittiin käyttöön vuonna 1991. Tuotanto on uusinta teknologiaa. Myyntimäärät ovat vuosittain noin 10.000.000 kg.
Kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle, hyvälle perusruualle ja monipuoliselle ruuan raaka-aineelle julistettiin vuonna 1991 oma "Kansallinen lenkkipäivä". Kansallista lenkkipäivää vietetään HK:n Sinisen syntymäpäivänä, aina elokuun kolmantena perjantaina.
2000-luku
Sininen Lenkki kasvatti milleniumin kunniaksi pituuttaan, ja sitä saa perinteisen koon lisäksi Iso Sinisenä. Sininen on saanut rinnalleen myös makuvariantteja – tuoteperhe täydentyi 2000-luvun alussa kahdella uutuudella: Sininen Lenkki Kevyt ja Sininen Lenkki Juusto.
2010-luku
Vuosikymmenen alku on ollut HK:lle juhlien täyttämää aikaa. Vuonna 2013 yritys juhli 100-vuotissyntymäpäiväänsä ja Siniselle tuli täyteen 50 vuotta suomalaisten kansallismakkarana. Juhlien kunniaksi myyntiin tuli myös Sininen Lenkki Juhla. Vaikka ikää alkaakin jo mittarissa olla, Sininen Lenkki edelleen vahvasti kiinni tässä päivässä ja maistuu suomalaisille tuttuun tapaan.
Legendan resepti on monella tapaa säilynyt samana koko makkaran kymmenien vuosien mittaisen historian. Raaka-aineet ovat toki jonkin verran vaihdelleet ajan muutosten mukana – alkuvaiheessa käytettiin hevosen- ja naudanlihaa, kun taas nyky-Sinisen pääasiallinen raaka-aine on sianliha. Maustaminenkin on mullistunut. Kun Urho Hirvosen aikaan makkaramestari arvioi raakaa makkaramassaa maistamalla, tulevat maustesekoitukset nyt valmiina maustetoimittajalta ja ne lisätään tietokoneen ohjaamina makkaran massaan.