Vähän suolaa riittää

Vähän suolaa riittää

Kaiken päivän aikana syödyn suolan tulisi mahtua yhteen teelusikalliseen. Tämä pitää sisällään niin itse lisätyn kuin kaiken ruuan mukana tulevan suolan. Makua ruokaan saadaan muustakin kuin suolasta: harvalla maustekaapin hyllyillä on pelkkiä suolapurkkeja. Pippurit, yrtit ja erilaiset mausteseokset ovat apuna kohti vähäsuolaisten makujen maailmaa. Kerrosmaustamista kannattaa opetella: happo, kuten sitruuna tai tomaatti, korostaa suolan makua jolloin sen
määrää on helpompi vähentää.

Suolainen on yksi viidestä perusmausta ja tasapainoinen maku syntyy, kun ateriassa on aistittavissa suolaisuuden ohella makeutta, happamuutta, karvautta ja umamia. Tasapainoisessa makusinfoniassa maut tukevat toisiaan: hapan ja makea voimistavat suolan makua, joten aina ei tarvita suolan lisäystä, jos tuntuu, että ruoka ei maistu. Esimerkiksi tomaatti-mozzarellasalaatti tai pasta bolognese ovat klassikkoannoksia, joissa kaikki perusmaut pääsevät loistamaan.   

Terveyden kannalta vähäsuolaisuuteen kannattaa pyrkiä ja onneksi makuaisti tottuu vähäsuolaisempaan ruokaan jo parissa viikossa. Vähentäminen kannattaa aloittaa portaittain: teelusikallisesta puolikkaaseen ja edelleen neljäsosaan. Kotona kokatessa on hyvä muistaa, että pintasuola maistuu voimakkaammin, joten suolan voi lisätä ruuanlaiton loppuvaiheessa. Kaupassa kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä ja kaihtaa arkikäytössä voimakassuolaisiksi merkittyjä tuotteita.

Tutkimusten mukaan suomalaisten jodinsaanti on liian vähäistä ja tämän vuoksi Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa elintarviketeollisuutta käyttämään jodioitua suolaa. HK-merkkisissä tuotteissa jodioitu suola on ollut käytössä vuodesta 2015 asti. 

Lisää faktoja suomalaisten suolansaannista ja suolan vaikutuksista terveyteen löytyy täältä

 

Saatko sopivasti proteiinia?

Proteiinilaskurilla selvität nopeasti ja helposti saatko ravinnostasi sopivasti proteiinia.

Kokeile proteiinilaskuria