Kuitu on merkki hyvistä hiilihydraateista
Hiilihydraateista eli hiilareista keho tankkaa energiaa. Pitkäkestoisen liikunnan yhteydessä puhutaan hiilihydraattitankkauksesta ja se kuvaakin hyvin, mistä pääosa energiasta tulisi saada. Täysjyväviljatuotteet, nestemäiset maitotuotteet, hedelmät ja marjat sekä kasvikset ja peruna ovat tästä syystä aterioiden keskeisiä osia.
Kuitupitoinen ruoka auttaa rauhoittumaan aterian ääreen. Täysjyväviljatuotteiden, pähkinöiden ja siementen sekä kasvisten syöminen vaatii pureskelua, jolloin hotkiminen jää vähemmälle. Eri ravintokuiduille hyväksytyt terveysväitteet ”edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina”, ”auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian yhteydessä”, ”edistää ulostemassan lisääntymistä” ja ”edistää suolen normaalia toimintaa”, kertovat kuidun monipuolisesta merkityksestä ruuansulatuksessa.
Lisää eri hiilihydraateista, niiden lähteistä ja vaikutuksesta terveyteen löydät täältä.