• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Ravitsemus
  • Ravintoaineet
  • Proteiini
  • Ravitsemus
  • Ravitsemussuositukset
    • Syö itsellesi hyvä olo
    • Ateriarytmi ja ruokahetket
  • Ravintoaineet
    • Proteiini
    • Rasva
    • Hiilihydraatit ja kuitu
    • Suola
    • Suojaravintoaineet
  • Lautasmalli
  • Ruokademokratia
    • Vastuullista ravitsemusta
  • Ruoka ja liikunta
    • Liike vaatii energiaa
    • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
    • Proteiini on lihasten rakennusaine
    • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
    • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
    • Keho kuivuu kuntoillessa
    • Välillä välipalaa
    • Lihas kasvaa levossa
    • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
  • Proteiinilaskuri

Sopivasti proteiinia

Sopivasti proteiinia

Suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi proteiinia – lähes ainoa ryhmä, jonka proteiininsaantiin tulisi kiinittää erityistä huomiota ovat vanhukset, joilla riittävä proteiini auttaa lihaskadon ennaltaehkäisyssä ja tasapainon ylläpitämisessä.

Proteiineissakin laadulla on merkitystä. Hyvälaatuisesta proteiinista puhutaan silloin, kun se sisältää kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot, eli rakennusaineet mm. lihaskudoksen rakentamiseen. Eläinperäiset proteiininlähteet, kuten liha ja lihavalmisteet, maito ja maitovalmisteet, kala ja kananmuna ovat aina hyvälaatuisia. Kasvikunnan proteiineista mm. soijan proteiini on hyvälaatuista, mutta eri kasvikunnan proteiineja yhdistelemällä saa koostettua hyvän kokonaisuuden. 

Lähes kaikki ruoka sisältää proteiinia. Vihanneksissa, juureksissa, hedelmissä tai marjoissa ei juurikaan ole proteiinia, kuten ei myöskään öljyissä. Sen sijaan proteiinia on lihassa ja lihavalmisteissa, maidossa ja maitotuotteissa, kalassa, kananmunassa, palkokasveissa, viljatuotteissa, pähkinöissä, siemenissä, sienissä, kaaleissa jne. Proteiiniruuissa on siis vara valita.

 

Vaikka elämme yltäkylläisten proteiinilähteiden äärellä, kannattaa valinnassa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan:

  • Syö proteiinia säännöllisesti pitkin päivää – joka aterialle voi ujuttaa jonkun proteiinilähteen. Pääaterioilla sopiva proteiinimäärä on oman nyrkin kokoinen annos, muilla aterioilla  riittää vähemmän.
  • Vaihtele proteiinin lähteitä: lihaa, kanaa, kalaa, kananmunaa, maitotuotteita, kasviproteiinin lähteitä on hyvä valita monipuolisesti.
  • Huolehdi proteiinin laadusta: eläinkunnan proteiinit ovat sellaisenaan hyvälaatuisia, eli ne sisältävät kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot, kasviproteiineista saa yhdistelemällä hyvän kokonaisuuden.
  • Proteiinia ei voi syödä varastoon, ylimäärä päätyy vatsamakkaraksi ja viime kädessä Itämereen rehevöittämään vesistöjämme.

Lisää proteiinin lähteistä eri ruokavalioissa, riittävästä saannista ja suosituksista löytyy täältä.

Jaa
Tulosta
Kevään proteiinimallisto

Kevään proteiinimallisto

Kuten sisustuksessa, vaatteissa ym, myös ruuissa esiintyy trendejä. Jo useamman vuoden ajan ruokasuuntauksissa on jyrännyt proteiini, jonka kohdalla voidaan puhua jo megatrendistä, eli vuodesta toiseen vallitsevasta innostuksesta.

Paino hallintaan

Paino hallintaan

Tammikuussa moni päättää tarttua itseä niskasta kiinni ja aloittaa uuden, kevyemmän elämän. Sen sijaan, että aloittaa juhlavan ”kaikki-kuntoon”-muutosprojektin kertarytinällä, kannattaa paino ottaa hallintaan vähitellen. Näin todennäköisyys, että vuoden lopussa puntari...

Proteiinia tarvitaan moneen

Proteiinia tarvitaan moneen

Proteiinin on todettu auttavan kylläisyyden tunteen aikaansaamisessa, painonhallinnassa, luuston rakentumisessa, vastustuskyvyn muodostumisessa, liikuntasuorituksesta palautumisessa – proteiinipitoisille ruuille on siis kysyntää.

Proteiinia tarvitaan joka päivä

Proteiinia tarvitaan joka päivä

Proteiinia ei varastoida elimistöön proteiinina, vaan ylimäärä käytetään joko energiaksi tai varastoidaan rasvana. Koska elimistössä ei ole aminohappo- tai proteiinivarastoja, tulee riittävästä proteiininsaannista huolehtia päivittäin.

Sopivasti proteiinista

Sopivasti proteiinista

Yhä useamman mielestä terveellinen ruokavalio rakentuu proteiinin ympärille. Kaupassa ei voi olla huomioimatta rahkaa pullottavia ostoskärryjä (kyllä, kyylään kauppareissuilla ihmisten ostoskoreja), proteiinipatukoita napostellaan ennen ja jälkeen treenin sekä kotisohvalla ja...

Kyykytä flunssa

Kyykytä flunssa

Flunssakausi on taas käynnissä. Nenäliinapaketteja avatessa on hyvä muistaa, että terveys ei ole pelkästään annettu ominaisuus, vaan sen eteen voi tehdä paljon myös itse.

Hae lisää luettavaa

Saatko sopivasti proteiinia?

Proteiinilaskurilla selvität nopeasti ja helposti saatko ravinnostasi sopivasti proteiinia.

Kokeile proteiinilaskuria

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste