• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Ravitsemus
  • Ravintoaineet
  • Rasva
  • Ravitsemus
  • Ravitsemussuositukset
    • Syö itsellesi hyvä olo
    • Ateriarytmi ja ruokahetket
  • Ravintoaineet
    • Proteiini
    • Rasva
    • Hiilihydraatit ja kuitu
    • Suola
    • Suojaravintoaineet
  • Lautasmalli
  • Ruokademokratia
    • Vastuullista ravitsemusta
  • Ruoka ja liikunta
    • Liike vaatii energiaa
    • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
    • Proteiini on lihasten rakennusaine
    • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
    • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
    • Keho kuivuu kuntoillessa
    • Välillä välipalaa
    • Lihas kasvaa levossa
    • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
  • Proteiinilaskuri

Näkyvää rasvaa kiitos

Näkyvää rasvaa kiitos

Rasvassa määrää tärkeämpi on sen laatu: puhutaan pehmeästä ja kovasta rasvasta. Pehmeä rasva on jääkaappilämpötilassa pehmeää, kuten kasviöljyt tai margariini. Kova rasva, kuten voi, kookosrasva ja osa eläinrasvoista taas on tällöin kovaa. Terveyden kannalta tulisi suosia pehmeitä rasvoja. Käytännössä tätä helpottaa se, että pehmeä rasva on usein näkyvää. Kun aterioiden rasvan pitää näkyvänä, kuten margariinin leivällä ja kasviöljyn ruuanvalmistuksessa sekä salaatinkastikkeena, ollaan hyvällä tiellä.

Liha ja lihavalmisteiden rasva on merkittävä kovan rasvan lähde suomalaisten ruokavaliossa, vaikka pääosa lihan luontaisesta rasvasta on pehmeää. Naudan rasvasta pehmeää on noin puolet, porsaanlihan rasvasta noin 60 % ja broilerin rasvasta noin 2/3. Myös rasvan laadun kannalta lihaa kannattaa nauttia kohtuudella ja valita arkikäyttöön vähärasvaiset vaihtoehdot. 

Poikkeus vahvistaa säännön, myös rasvan laadusta puhuttaessa. Kasvirasvat ovat pääosin pehmeää rasvaa -kookosrasvaa lukuun ottamatta. Samoin eläinrasvoista kalan rasva on erityisen pehmeää ja hyvälaatuista.

Lisää rasvojen terveysvaikutuksista löydät täältä.

Jaa
Tulosta
Testaa, syötkö terveellisesti

Testaa, syötkö terveellisesti

Rakastan testejä. Niitä naisten- ja iltapäivälehtien keveitä kyselyitä, joista löytyy vastaus lähes kaikkeen maan ja taivaan välillä. Ketä ei kiinnostaisi mikä rypäle olisi (gewürztraminer), tai muhiiko kotona bakteeripesä (iiks, kyllä).

Olet mitä syöt

Olet mitä syöt

Törmäsin tutkimukseen, joka oli uutisoitu oheisella otsikolla, lisäksi tarkentaen: ravitsemuksella on yliote ulkonäöstä päätettäessä. Kyseinen tutkimus käsitteli hyönteisiä, mutta otsikon ajatus soveltuu osin myös ihmisiin.

Mainettaan parempi makkara

Mainettaan parempi makkara

Järjestimme reilu viikko sitten täällä Vantaalla toimittajille tilaisuuden, jossa pääsi tutustumaan makkaranteon saloihin. Ammattilaiset näyttivät kuinka makkara syntyy ja halukkaat pääsivät kokeilemaan ruiskutusta ja kepittämistä. Makkaran valmistus jos mikä, on...

Totuuksia pekonista

Totuuksia pekonista

Erään iltapäivälehden nettijulkaisussa kerrottiin muutama päivä sitten, miten pekoni on yhtä pahaksi terveydelle kuin tupakka. Koska inhoan tupakointia yli kaiken ja suhtautumiseni pekoniin taas on sangen suopea, päätin tarkastella tätä...

Saatko sopivasti proteiinia?

Proteiinilaskurilla selvität nopeasti ja helposti saatko ravinnostasi sopivasti proteiinia.

Kokeile proteiinilaskuria

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste