Näkyvää rasvaa kiitos

Näkyvää rasvaa kiitos

Rasvassa määrää tärkeämpi on sen laatu: puhutaan pehmeästä ja kovasta rasvasta. Pehmeä rasva on jääkaappilämpötilassa pehmeää, kuten kasviöljyt tai margariini. Kova rasva, kuten voi, kookosrasva ja osa eläinrasvoista taas on tällöin kovaa. Terveyden kannalta tulisi suosia pehmeitä rasvoja. Käytännössä tätä helpottaa se, että pehmeä rasva on usein näkyvää. Kun aterioiden rasvan pitää näkyvänä, kuten margariinin leivällä ja kasviöljyn ruuanvalmistuksessa sekä salaatinkastikkeena, ollaan hyvällä tiellä.

Liha ja lihavalmisteiden rasva on merkittävä kovan rasvan lähde suomalaisten ruokavaliossa, vaikka pääosa lihan luontaisesta rasvasta on pehmeää. Naudan rasvasta pehmeää on noin puolet, porsaanlihan rasvasta noin 60 % ja broilerin rasvasta noin 2/3. Myös rasvan laadun kannalta lihaa kannattaa nauttia kohtuudella ja valita arkikäyttöön vähärasvaiset vaihtoehdot. 

Poikkeus vahvistaa säännön, myös rasvan laadusta puhuttaessa. Kasvirasvat ovat pääosin pehmeää rasvaa -kookosrasvaa lukuun ottamatta. Samoin eläinrasvoista kalan rasva on erityisen pehmeää ja hyvälaatuista.

Lisää rasvojen terveysvaikutuksista löydät täältä.

Saatko sopivasti proteiinia?

Proteiinilaskurilla selvität nopeasti ja helposti saatko ravinnostasi sopivasti proteiinia.

Kokeile proteiinilaskuria