Suojaa vitamiineista ja kivennäisaineista
Suojaravintoaineita ovat vitamiinit, kivennäisaineet ja proteiini. Monipuolinen, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio takaa riittävän suojaravintoaineiden saannin, jolloin ravintolisiä ei tarvita.
Vesiliukoiset B-ryhmän vitamiinit sekä C-vitamiini eivät varastoidu elimistöön, joten niitä olisi hyvä saada päivittäin. Rasvaliukoisia A-, D- ja E-vitamiineja elimistö pystyy varastoimaan. Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä yhdisteitä, joita tarvitaan mm. aineenvaihdunnan säätelyyn ja entsyymien toimintaan.
Elimistö tarvitsee liudan kivennäisaineita toimintojensa säätelyyn ja rakennusaineiksi. Kalsiumia luustoon, natriumia ja kaliumia nestetasapainon sääntelyyn, rautaa hapenkuljetukseen jne. Myös kivennäisaineita saadaan monipuolisesta ruokavaliosta pääasiassa riittävästi.
Energiaravintoaineista proteiini lasketaan myös suojaravintoaineeksi. Proteiineista valmistetaan vasta-aineita, jotka puolustavat elimistöä bakteerien ja virusten hyökkäyksiltä sekä hormoneja, jotka säätelevät yhdessä hermoston kanssa elimistön toimintaa.
Monipuolisesti syömällä taataan parhaiten riittävä suojaravintoaineiden saanti. Väestötasolla suomalaisten riittävää D-vitamiinin saantia pyritään varmistamaan täydentämällä tietyt elintarvikkeet D-vitamiinilla ja jodinsaantia turvataan käyttämällä jodioitua suolaa mm. elintarviketeollisuudessa. Hedelmällisessä iässä olevien naisten on hyvä pitää huolta myös riittävästä foolihapon ja raudan saannista.
Suomalaisten suoja- ja muiden ravintoaineiden saantiin voi tutustua tarkemmin täällä.