• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Ravitsemus
  • Ravintoaineet
  • Suojaravintoaineet
  • Ravitsemus
  • Ravitsemussuositukset
    • Syö itsellesi hyvä olo
    • Ateriarytmi ja ruokahetket
  • Ravintoaineet
    • Proteiini
    • Rasva
    • Hiilihydraatit ja kuitu
    • Suola
    • Suojaravintoaineet
  • Lautasmalli
  • Ruokademokratia
    • Vastuullista ravitsemusta
  • Ruoka ja liikunta
    • Liike vaatii energiaa
    • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
    • Proteiini on lihasten rakennusaine
    • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
    • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
    • Keho kuivuu kuntoillessa
    • Välillä välipalaa
    • Lihas kasvaa levossa
    • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
  • Proteiinilaskuri

Suojaa vitamiineista ja kivennäisaineista

Suojaa vitamiineista ja kivennäisaineista

Suojaravintoaineita ovat vitamiinit, kivennäisaineet ja proteiini. Monipuolinen, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio takaa riittävän suojaravintoaineiden saannin, jolloin ravintolisiä ei tarvita.

Vesiliukoiset B-ryhmän vitamiinit sekä C-vitamiini eivät varastoidu elimistöön, joten niitä olisi hyvä saada päivittäin. Rasvaliukoisia A-, D- ja E-vitamiineja elimistö pystyy varastoimaan. Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä yhdisteitä, joita tarvitaan mm. aineenvaihdunnan säätelyyn ja entsyymien toimintaan.

Elimistö tarvitsee liudan kivennäisaineita toimintojensa säätelyyn ja rakennusaineiksi. Kalsiumia luustoon, natriumia ja kaliumia nestetasapainon sääntelyyn, rautaa hapenkuljetukseen jne. Myös kivennäisaineita saadaan monipuolisesta ruokavaliosta pääasiassa riittävästi.

Energiaravintoaineista proteiini lasketaan myös suojaravintoaineeksi. Proteiineista valmistetaan vasta-aineita, jotka puolustavat elimistöä bakteerien ja virusten hyökkäyksiltä sekä hormoneja, jotka säätelevät yhdessä hermoston kanssa elimistön toimintaa.

   

Monipuolisesti syömällä taataan parhaiten riittävä suojaravintoaineiden saanti. Väestötasolla suomalaisten riittävää D-vitamiinin saantia pyritään varmistamaan täydentämällä tietyt elintarvikkeet D-vitamiinilla ja jodinsaantia turvataan käyttämällä jodioitua suolaa mm. elintarviketeollisuudessa. Hedelmällisessä iässä olevien naisten on hyvä pitää huolta myös riittävästä foolihapon ja raudan saannista.

Suomalaisten suoja- ja muiden ravintoaineiden saantiin voi tutustua tarkemmin täällä.       

Jaa
Tulosta

Lue lisää blogeista

Testaa, syötkö terveellisesti

Testaa, syötkö terveellisesti

Rakastan testejä. Niitä naisten- ja iltapäivälehtien keveitä kyselyitä, joista löytyy vastaus lähes kaikkeen maan ja taivaan välillä. Ketä ei kiinnostaisi mikä rypäle olisi (gewürztraminer), tai muhiiko kotona bakteeripesä (iiks, kyllä).

Hyviä makufiiliksiä

Hyviä makufiiliksiä

Olin eilen ulkoruokinnassa, kun kävimme työporukalla koluamassa Nuuksion metsiä. Sienisaalis jäi kuivassa kangasmetsässä laihaksi, mutta patikoinnin ja saunomisen jälkeen ruoka maistui taivaalliselta ulkoterassilla. Siis grillimakkara lisukkeineen. Ulkona kaikki maistuu hyvältä...

Näin innostut taas terveellisestä syömisestä

Näin innostut taas terveellisestä syömisestä

Suurella osaa suomalaisista lomat on vietetty. Iltapäivälehdet pursuavat juttuja, miten päästä kesäkiloista eroon ja kuntosalit täyttyvät ruotuun palaavista lomalaisista. Päätin liittyä tähän letkaan ja vinkata, miten kenties kesällä repsahtaneen syömisen...

Olet mitä syöt

Olet mitä syöt

Törmäsin tutkimukseen, joka oli uutisoitu oheisella otsikolla, lisäksi tarkentaen: ravitsemuksella on yliote ulkonäöstä päätettäessä. Kyseinen tutkimus käsitteli hyönteisiä, mutta otsikon ajatus soveltuu osin myös ihmisiin.

Kuonaton keho

Kuonaton keho

Detox-kuuri kehon puhdistamiseksi. Paastolla elimistö puhtaaksi kuona-aineista. Hieronta pistää kuonan liikkeelle. Myönnän, kuonakeskustelu saa verenpaineeni nousemaan.

Vaarallinen ruoka

Vaarallinen ruoka

Uutisotsikoihin nousee tasaisin väliajoin kohupaljastuksia miten ruoka sairastuttaa. Punainen liha aiheuttaa syöpää, aikuisilla maidonjuonti samoin. Viime viikolla tutustuin yhdysvaltalaislääkäreiden perustamiin nettisivuihin, joissa kerrottiin millä kaikilla tavoin kananmuna voi pilata terveytesi.

Hae lisää luettavaa

Saatko sopivasti proteiinia?

Proteiinilaskurilla selvität nopeasti ja helposti saatko ravinnostasi sopivasti proteiinia.

Kokeile proteiinilaskuria

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste