Edistä terveyttä syömällä

Edistä terveyttä syömällä

Ravitsemussuositukset perustuvat vankkaan kansainväliseen tutkimusnäyttöön ja niitä sovelletaan väestötasolle, kuten ruokapalveluihin tai vaikkapa elintarvikeyrityksen tuotekehitykseen. Yksittäiselle ihmiselle suositukset antavat suuntaviivat, miten terveyttä edistävän ruokavalion voi koota. Ja tapoja on monia: sekaruokavalio, vegaaninen, punaista lihaa sisältävä tai sisältämätön, kasvisruokavalio – kaikki on mahdollista koostaa suositusten mukaisesti. Suositukset eivät sanele yhtä oikeaa tapaa syödä hyvin, vaan antavat monta tapaa yksilöllisiin terveystekoihin lautasella.

Vaikka ruoka valitaan usein tunteella, ei omiin tuntemuksiin kannata luottaa sokeasti. Korkea kolesteroli tai verenpaine ei anna oireita itsestään. Suurin osa meistä arvostaa terveyttä ja ymmärtää, että siihen voi vaikuttaa elintavoilla. Ravitsemussuositusten mukaan syömällä on mahdollista edistää omaa terveyttä. Nimensä mukaisesti suositukset eivät määrää, vaan kertovat, että näillä ruokavalinnoilla todennäköisyys pysyä terveenä kasvaa.

Suositusten mukainen ruokavalio on kasvisvoittoinen, täysjyväviljoja ja kasvirasvoja suosiva, monipuolisesti eri proteiininlähteitä sisältävä ja kohtuudella sattumia salliva. Suosituksissa pyritään huomioimaan myös kansallinen ruokakulttuuri, tuttujen ruokien äärelle on helpompi kokoontua.

Tarkempaa tietoa suomalaisista ravitsemus- ja ruokasuosituksista löydät täältä.

Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta