• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Ravitsemus
  • Ravitsemussuositukset
  • Ravitsemus
  • Ravitsemussuositukset
    • Syö itsellesi hyvä olo
    • Ateriarytmi ja ruokahetket
  • Ravintoaineet
    • Proteiini
    • Rasva
    • Hiilihydraatit ja kuitu
    • Suola
    • Suojaravintoaineet
  • Lautasmalli
  • Ruokademokratia
    • Vastuullista ravitsemusta
  • Ruoka ja liikunta
    • Liike vaatii energiaa
    • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
    • Proteiini on lihasten rakennusaine
    • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
    • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
    • Keho kuivuu kuntoillessa
    • Välillä välipalaa
    • Lihas kasvaa levossa
    • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
  • Proteiinilaskuri

Edistä terveyttä syömällä

Edistä terveyttä syömällä

Ravitsemussuositukset perustuvat vankkaan kansainväliseen tutkimusnäyttöön ja niitä sovelletaan väestötasolle, kuten ruokapalveluihin tai vaikkapa elintarvikeyrityksen tuotekehitykseen. Yksittäiselle ihmiselle suositukset antavat suuntaviivat, miten terveyttä edistävän ruokavalion voi koota. Ja tapoja on monia: sekaruokavalio, vegaaninen, punaista lihaa sisältävä tai sisältämätön, kasvisruokavalio – kaikki on mahdollista koostaa suositusten mukaisesti. Suositukset eivät sanele yhtä oikeaa tapaa syödä hyvin, vaan antavat monta tapaa yksilöllisiin terveystekoihin lautasella.

Vaikka ruoka valitaan usein tunteella, ei omiin tuntemuksiin kannata luottaa sokeasti. Korkea kolesteroli tai verenpaine ei anna oireita itsestään. Suurin osa meistä arvostaa terveyttä ja ymmärtää, että siihen voi vaikuttaa elintavoilla. Ravitsemussuositusten mukaan syömällä on mahdollista edistää omaa terveyttä. Nimensä mukaisesti suositukset eivät määrää, vaan kertovat, että näillä ruokavalinnoilla todennäköisyys pysyä terveenä kasvaa.

Suositusten mukainen ruokavalio on kasvisvoittoinen, täysjyväviljoja ja kasvirasvoja suosiva, monipuolisesti eri proteiininlähteitä sisältävä ja kohtuudella sattumia salliva. Suosituksissa pyritään huomioimaan myös kansallinen ruokakulttuuri, tuttujen ruokien äärelle on helpompi kokoontua.

Tarkempaa tietoa suomalaisista ravitsemus- ja ruokasuosituksista löydät täältä.

Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Jaa
Tulosta

Lue lisää aiheeseen liittyviä artikkeleita

Ravitsemussuositukset -draamaa lautasella

Ravitsemussuositukset -draamaa lautasella

Ravitsemussuositukset kieltävät herkut, puoli kiloa kasviksia ei enää riitä, ruuantuotanto pilaa ilmaston. Suosituksista uutisointi näyttäytyy usein rajoituksina ja kieltoina. Tämä selittänee myös sitä, miksi niin harva toteuttaa niitä omassa syömisessään.

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

 Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Kun valmistuin aikoinaan - kauan sitten - ravitsemustieteilijäksi, maailma oli valmis. Tiesin, mikä oli terveellistä ja mikä epäterveellistä, miten tulee syödä ja mitä elintarvikkeita valita kaupan hyllyltä, jotta terveys kohenee.

Hae lisää luettavaa
  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste