Vesi sammuttaa janon

Vesi sammuttaa janon

Liikunta hikoiluttaa, koska fyysinen rasitus nostaa kehon lämpö- tilaa ja elimistö jäähdyttää sen hikoilemalla. Nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää, koska jo pienikin nestevaje heikentää liikuntasuoritusta ja keskittymiskykyä. 
 
Hikoillessa menetetään suoloja. Tavallisesta ruokavaliosta saatava suola riittää useimmiten korvaamaan menetetyn suolan. Pieni suolamäärä parantaa nesteen imeytymistä ja erityisesti helteellä harjoitellessa voi nesteeseen lisätä hyppysellisen suolaa. Sopiva määrä on noin 2 g (teelusikallisen kärki) litraa kohden.
 
Urheilu- tai palautumisjuomien käytöstä saattaa olla hyötyä myös treenaajalle, jos liikuntasuoritus kestää pitkään tai jos ateriaväli on päässyt venymään. Myös hiilihydraattitankkauksessa osa energiasta on kätevä tankata näiden juomien avulla. Energiajuomat sen sijaan saattavat jopa haitata liikuntasuoritusta, koska niiden sisältämä hiilihappo ja korkea sokeripitoisuus heikentävät imeytymistä.
 
Treenaaja tarvitsee nestettä noin 1-2 litraa päivässä ja tämän lisäksi noin litran kutakin liikuntatuntia kohden. Ensisijaisena juomana kannattaa nauttia vettä. Tämän lisäksi suositeltavia ovat laimeat mehut, urheilujuomat tai maito.

Lue blogeja aiheesta

Saatko sopivasti proteiinia?

Proteiinilaskurilla selvität nopeasti ja helposti saatko ravinnostasi sopivasti proteiinia.

Kokeile proteiinilaskuria