7 syytä syödä lihaa

Liha ei ole tyhjää energiaa, vaan monipuolinen ravintoaineiden lähde. Lihan ravintoaineet myös imeytyvät elimistöön hyvin.

Ruokavalion terveellisyyttä arvioitaessa kokonaisuus ratkaisee. Yksittäiset ruuat eivät pelasta tai romuta sitä. Monipuolisen, suositusten mukaisen ruokavalion voi rakentaa erinomaisesti lihaa sisältävänä, kunhan huolehtii runsaasta kasvisten määrästä, kuitupitoisista viljavalmisteista ja kasvirasvoista.

 Syitä syödä lihaa:

  • Liha on vähärasvaista – jos niin haluat. Lihassa rasva on pääasiassa näkyvää, eli sen voi halutessaan poistaa. Poistaminen kannattaa tehdä vasta kypsästä lihasta, jolloin maku ei kärsi. Esim. fileessä rasvaa on n. 2 %, saman verran kuin tavallisessa raejuustossa.
  • Lihan rasvan laatu on pääasiassa hyvää, pehmeää rasvaa. Jos lihassa on pieni nokare rasvaa jäljellä, ei sitä kannata pelätä. Suomalaiset saavat suuren osan ruokavalion pehmeästä rasvasta lihasta. Rasvan paremmuusjärjestys eri lihalaaduissa on: kananpoika, kalkkuna, Rypsiporsas®, tavallinen porsas, nauta.
  • Liha on proteiinipommi. Liha on paras proteiinin lähteemme: 100g:ssa fileetä on n. 30g proteiinia, 3 kertaa enemmän kuin rahkassa. Välipalana rahkapurkki kulkee kätevämmin laukussa kuin pihvi, mutta muuten liha on proteiinien ykkönen.
  • Lihan proteiini on laadultaan erinomaista. Tämä tarkoittaa, että siinä on kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot. Ne ovat rakennuspalikoita, joita tarvitaan mm. lihasten kasvattamiseen.
  • Lihassa on vino pino ravintoaineita. Kärjistetysti voi sanoa, että ainoastaan hiilihydraatit ja C-vitamiini puuttuvat lihasta. Lihassa on mm. kaikkia B-vitamiineja, rautaa, sinkkiä, magnesiumia… Liha on laiskan pelastus, sen avulla monipuolisen ruokavalion kokoaminen on helppoa.
  • Liha on hyvää.
  • Ja vielä: Lihalla ei ole tarkoitus täyttää koko lautasta, mutta hyvän keskiön se aterialle muodostaa.
 

Lisää juhlavia reseptejä