Kunnon välipalat

Välipala hillitsee nälkää päivän aterioiden välillä ja antaa energiaa, mutta millainen on hyvä ja ravitseva välipala?

Hyvän välipalan tulisi aina sisältää hyviä hiilihydraatteja ja hyvälaatuista proteiinia sekä suojaravintoaineiden saannin vuoksi jotain tuoretta ja värikästä. Jos aterioiden väli venyy yli neljän tunnin, kannattaa syödä välipalaa. Välipalaa kannattaa syödä myös 1-2 tuntia ennen liikuntaa.

Välipalaa tarvitaan, koska se:

  • säätää verensokerin sopivalle tasolle, parantaa vireystasoa ja auttaa jaksamaan
  • parantaa liikunnan tehoa ja tehostaa lihaskehitystä, kun ravintoaineita on lihasten käytettävissä liikunnan aikana

Koosta hyvä välipala kotona näin:

Kotona välipalaksi voit valmistaa jonkin seuraavista:

  • Täysjyväleipä, jonka päällä vähärasvaisia kokolihaleikkeleitä ja kasviksia
  • Karjalanpiirakka, jonka päällä kananmunaa, raejuustoa ja kasviksia
  • Puuro rasvattoman maidon ja marjojen kera
  • Rahkaa, johon sekoitat marjoja ja pähkinöitä

Koosta mukana kulkeva hyvä välipala näin:

Helposti mukana kulkevia välipaloja ovat esimerkiksi:

  • Hedelmät ja pähkinät
  • Myslipatukat tai välipalakeksit ja juotavat jogurtit
  • Kuitupitoiset pikapuuropussit ja pillimaidot

Välipalan voit tehdä myös itse valmiiksi mukaan:

  • Kokolihaleikkeleillä ja kasviksilla täytetty ruisleipä tai sämpylä kietaistuna folioon tai pakattuna kannelliseen rasiaan
  • Keitetty kananmuna sellaisenaan karjalanpiirakan ja banaanin kera
  • Maustettua maitorahkaa täysjyväsämpylän kera

Varaudu välipalalla

Muutoksiin aikatauluissa tai muihin yllättäviin tilanteisiin kannattaa varautua etukäteen säilyttämällä järkevää, hyvin säilyvää välipalaruokaa koululaukussa, treenilaukussa, käsilaukussa, pukuhuoneen kaapissa, autossa...

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.