Suomalaiset pitävät lihasta

Suomalaisista 93 % ilmoittaa syövänsä lihaa. Lihasta tykätään ja lihansyönti ja siihen liittyvät suositukset koskettavat lähes jokaista.

Suomalaisista 93 % ilmoittaa syövänsä lihaa (Lihatiedotuksen tutkimus). Luku on hivenen laskussa, edellisenä vuonna lukema oli 94 %. Sen sijaan lihan käyttöuseus oli hieman noussut: päivittäin tai lähes päivittäin lihaa ilmoitti syövänsä 44 % suomalaisista, kun vuotta aiemmin määrä oli 41 %. Lihansyönti koskettaa siis suurinta osaa suomalaisista. Liha valitaan ruokalautaselle hyvän maun, ravitsemuksen ja helppouden takia.

Suomalaiset syövät lihaa noin 79 kg henkeä kohden vuodessa. Tästä punaisen lihan (nauta, porsas, lammas) osuus on noin 55 kg. Kulutusluvut ilmoitetaan luullisena, raakana lihana. Kun määrästä poistetaan luut ja huomioidaan kypsennys- ja ruokahävikki, päätyy suomalaisten vatsoihin keskimäärin lähes suositusten mukainen määrä punaista lihaa, noin 500 g viikossa.

Lihan kulutuksen kasvusta puhutaan paljon, mutta kasvu tulee lähinnä siipikarjanlihan kulutuksen kasvusta. Tämä on myös ravitsemussuositusten mukainen kehityssuunta. Suomalaiset söivät valkoista lihaa vuonna 2015 noin 22 kg (luullisena) henkeä kohden.

 

Lisää juhlavia reseptejä