Vinkkejä terveellisten ruokien valintaan pakkausmerkintöjen avulla

Lihalla ja lihavalmisteilla on paikkansa terveellisessä ruokavaliossa. HK:n tuotepakkauksissa on useita vinkkejä terveellisien tuotteiden valitsemiseen.

Sydänmerkki

Sydänmerkki kertoo ruokapakkauksissa yhdellä vilkaisulla, että tarkastele­masi ruoka on omassa sarjassaan parempi valinta: esim. vähäsuolaisempi leikkele, vähärasvaisempi liha, rasvan laadultaan parempi valmisruoka. Lue lisää www.sydanmerkki.fi.

HKScan Finlandilla on Sydänmerkki-tuotteita valikoimissaan jokaisessa tuotekategoriassa: valmisruuassa, siipikarjassa, lihassa ja lihavalmisteissa. Kaikkiaan kuluttajatuotevalikoimassamme on yli 50 Sydänmerkki-tuotetta. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteen, säädät kuin huomaamatta ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan.

RI-merkintä

Tuotteen sisältämä energia ja tiettyjen ravintoaineiden (rasva, tyydyttynyt rasva, sokerit, suola) määrät voidaan ilmaista prosenttiosuuksina saannin vertailuarvosta. Tästä käytetään lyhennettä RI (Reference Intake). Merkinnän avulla kuluttaja saa tietoa syödyn annoksen osuuden päivittäisestä ravintoainesaannistaan. Energiasisältö ja ravintoaineiden saannin vertailuarvot on määritelty vain aikuisille.

Tiedot voidaan antaa 100 grammaa/100 millilitraa kohden tai annosta tai kulutusyksikköä kohden. HK:n tuotteissa tiedot on annettu annosta kohden, esim. 1 grillimakkara on yksi annos (emme kehota syömään yksin koko pakettia kerralla) tai mikroateria on yksi annos. Tiedon läheisyydessä on lisäksi maininta ”Aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo (8400 kJ/2000 kcal)”.

Eli jos esim. kovan rasvan RI-arvo on suuri, voi päätellä, että annoksesta tulee 2000 kcal ruokavaliossa paljon tätä ravintoainetta. Tällöin voi harkita, kuinka usein tällaista ruokaa kannattaa syödä.

Lisäaineeton

Teollisuudessa lisäaineet lisätään ruokiin tarkoituksella ja niillä on aina tarkka käyttötarkoitus: esim. turvallisuuden takaaminen, koostumuksen parantaminen, ulkonäön tai maun parantaminen tai ravitsemuksellisen laadun säilyttäminen. Lisäaineiden käyttö on vastuullista - niiden avulla taataan, että tuote on turvallista nauttia vielä pakkauksessa luvattuna viimeisenä käyttöpäivänä ja sen ravitsemuksellinen laatu on sitä, mitä pakkauksessa luvataan.

Kuluttajat toivovat lisäaineettomia tuotteita ja HKScan Finland on kehittänyt näihin toiveisiin kokonaan lisäaineettoman lihavalmistesarjan. Myös valmisruuissamme on täysin lisäaineettomia vaihtoehtoja. Olemme poistaneet useista tuotteista myös yksittäisiä lisäaineita, kuten natriumglutamaatin tai fosfaatin tai vähentäneet tuotteessa käytetyn lisäaineen määrää, kuten nitriittiä. Kannattaa myös muistaa, että naturel liha ja siipikarja ovat aina luontaisesti lisäaineettomia.

Ravitsemusväitteet

Ravitsemusväite on ruuan terveydelle edulliseen ravintosisältöön liittyvä väite, esim. ”runsasproteiininen”. Ravitsemusväite voi koskea esimerkiksi tuotteen energiamäärää (kcal) tai tuotteen sisältämiä ravintoaineita (omega 3 -rasvat). Vain hyväksyttyjä ravitsemusväitteitä saa käyttää elintarvikkeiden markkinoinnissa.

 HKScan Finlandilla on käytössä mm. seuraavat ravitsemusväitteet (suluissa kriteerit):

 • Vähärasvainen (rasvaa enintään 3g/100g)
  • Useimmat fileetuotteet sekä täyslihaleikkeleet
 • Vähän kovaa rasvaa (kovan rasvan määrä enintään 1,5g/100g ja kovan rasvan osuus energiasta max. 10 %)
  • Useimmat fileetuotteet sekä täyslihaleikkeleet
 • Proteiinipitoinen (vähintään 12 % energiasisällöstä muodostuu proteiinista)
  • Useimmat valmisaterioista
 • Runsasproteiininen (vähintään 20 % energiasisällöstä muodostuu proteiinista)
  • Useimmat liha- ja siipikarjatuotteet
 • Kevyt (ravintoaineen määrää vähennetty 30 % vastaavaan muuhun tuotteeseen verrattuna)
  • Osa makkaroista ja leikkeleistä
 • Kevytsuolainen (natriumin tai suolan määrää vähennetty 25 % vastaavaan muuhun tuotteeseen verrattuna)
  • Osa valmiiksi maustetuista lihoista
 • Omega 3 – rasvojen lähde (omega 3 – rasvojen määrä vähintään 300 mg/100g ja 300 mg/100 kcal)
  • Rasvaisemmat Rypsiporsas®-tuotteet
 

Lisää juhlavia reseptejä