Joulufilee
Valmistusohje
-
Ota filee huoneenlämpöön tunti ennen valmistuksen aloittamista. Hiero suola ja pippuri fileen pintaan ja ruskista se pannulla kauniin ruskeaksi. Laita liemen ainekset kattilaan ja anna kiehua muutama minuutti.
-
Laita ruskistettu filee uunivuokaan, joka on kooltaan vain hieman fileetä suurempi, ja työnnä lihalämpömittari fileen keskelle. Kaada kuuma liemi lihan päälle ja kypsennä 120-asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 68 astetta. Kiertoilmauunissa lämpötila saisi olla noin 100 astetta.
-
Uunista ottamisen jälkeen fileen sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen. Nosta filee folion sisään vetäytymään.
-
Siivilöi fileen liemi ja keitä sitä kunnes se on haihtunut puoleen. Sekoita maizena kermaan ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua muutama minuutti, lisää sokeri ja maista. Lisää vielä tarvittaessa suolaa.
-
Keitä bataattipaloja niukassa vedessä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat täysin pehmenneet. Valuta vesi ja ota siitä osa talteen.
-
Soseuta bataatit perunasurvimella tai paseeraamalla ne siivilän läpi. Lisää joukkoon kerma ja suola, sekä sen verran keitinlientä, että muusi on mieleisesi paksuista.
-
Viipaloi filee ja tarjoile kastikkeen, bataattimuusin ja rosollin kera.