Lasagne
Valmistusohje
Bolognese
-
Kuutioi sipuli, varsiselleri ja porkkana pieniksi, noin 2 mm x 2 mm (brunoise) kuutioiksi. Viipaloi valkosipulin kynnet.
-
Ruskista jauheliha paistinpannulla ja siirrä kattilaan. Lisää paistinpannulle oliiviöljy, porkkana, sipuli, varsiselleri ja valkosipuli. Kuullota, kunnes vihannekset alkavat pehmetä.
-
Lisää pannulle tomaattipyree ja freesaa noin kaksi minuuttia keskilämmöllä sekoitellen. Kaada mukaan punaviini ja kiehauta, kunnes viini on haihtunut puoleen.
-
Kaada seos jauhelihan joukkoon kattilaan ja kuumenna. Lisää mukaan tomaattimurska, vajaa purkillinen vettä ja hienonnettu timjami.
-
Anna kastikkeen kuplia miedolla lämmöllä kannen alla noin kahden tunnin ajan välillä sekoitellen. Mausta maun mukaan suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Valkokastike
-
Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Vatkaa joukkoon jauhot ja anna kypsyä hetken koko ajan sekoittaen. Kaada puolet maidosta mukaan koko ajan vatkaten. Kun seos alkaa paksuuntumaan, kaada loppu maito sekaan.
-
Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia ja ohenna maidolla tarvittaessa. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani ja mausta suolalla sekä muskottipähkinällä.
Kokoaminen
-
Voitele noin 20 x 30 cm vuoka huolellisesti voilla (tiskaaja kiittää). Levitä pohjimmaiseksi ohut kerros valkokastiketta ja siihen päälle lasagnelevyjä, sitten kerroksittain bolognesea, valkokastiketta ja basilikanlehtiä.
-
Laita väliin lasagnelevyjä ja toista. Jätä bolognesea ja valkokastiketta sen verran viimeisen kerroksen jälkeen, että niitä jää kerros päällimmäiseksi. Lasagnessa tulisi olla kolme pastakerrosta.
-
Paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia kunnes lasagne on veitsellä kokeiltaessa pehmeä ja kauniisti paistunut. Anna lasagnen vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.