Paahdettua possun fileetä, perunafondant ja maustepippurikastiketta

Paahdettua possun fileetä, perunafondant ja maustepippurikastiketta

Kokonaisaika: 80 min
Kypsennysaika: 60 min
Työaika: 20 min
Keskitaso

Valmistusohje

  • Poista jouluhalko pakkauksestaan. Kuivaa kamara huolellisesti. Säädä mattopuukon terä noin 3 mm esiin. Vedä kamaraan viiltoja noin puolen sentin välein niin, ettei terä mene kuitenkaan kamaran läpi.

  • Hiero kamaraan rypsiöljyä ja suolaa. Nämä edesauttavat kauniin cracklingin muodostumisessa. Kuumenna kiertoilmauuni 240 asteeseen. Laita halko ritilälle ja uunipelti ritilän alle. Lorauta pellille vettä.

  • Paista jouluhalkoa noin 30 minuuttia, jolloin kamara rapeutuu ja alkaa ”kuplimaan”. Kun kamara on kauniisti rapeutunut, alenna uunin lämpö 100 asteeseen ja laita lihaan kinkkumittari. Jatka paistamista, kunnes jouluhalko on 72-asteinen.

  • Huom! Kannattaa huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta, sillä paiston alkuvaiheessa uunista voi pöllähtää melko sankka savupilvi huoneistoon. Tästä kyllä selviää, kun hieman raottaa ovea paiston alkuvaiheessa, eikä turhaan availe uunin luukkua.

  • Kuori perunat ja leikkaa perunoiden päädyt tasaisiksi. Leikkaa perunat vielä keskeltä kahtia. Kuumenna uuninkestävä pannu ja paista perunoita vaahtoavassa voissa timjamin ja valkosipulin kanssa, kunnes paistopuolella on kaunis väri.

  • Käännä perunat ympäri ja lisää pannulle kanaliemi, suola ja rouhittu mustapippuri (perunat saavat lähes kokonaan peittyä). Laita pannu uuniin ja paista 200 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes perunat ovat hammastikulla kokeiltaessa pehmeitä.

  • Sulata voi keskilämmöllä kattilassa tai kasarissa. Lisää mukaan vehnäjauhot ja ala sekoittelemaan. Sekoita pohjaa myöten, kunnes seos alkaa saamaan ruskeaa väriä. Lisää mukaan maustepippurit, kanaliemi ja kerma koko ajan vatkaten.

  • Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 10 minuutta koko ajan sekoitellen. Mausta ripauksella sokeria ja tarvittaessa suolalla. Siivilöi kastike ja tarjoa paahdetun possun, perunafondantin ja herneiden kanssa.

Kokeile reseptejä