Italialainen paahtopaisti & peruna-purjogratiini

Italialainen paahtopaisti & peruna-purjogratiini

Italialainen paahtopaisti & peruna-purjogratiini

Arvostele resepti
1 arvostelu

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

PAAHTOPAISTI

2 kg paahtopaistia
10 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria myllystä
0,5 dl oliiviöljyä
4 keskikokoista sipulia 8 osaan leikattuina
2 laakerinlehteä
6 porkkanaa
4 lehtisellerin vartta
4 oksaa rosmariinia hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
5 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl kanalientä
2 rkl vehnäjauhoja

PERUNA-PURJOGRATIINI

1,5 purjoa
600 g kiinteämaltoisia perunoita
2 rkl voita
6 salvianlehteä hienonnettuna
suolaa oman maun mukaan
1 tl mustapippuria myllystä

1,5 dl créme fraîchea
1 dl punaista maitoa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 laakerinlehteä
3 kananmunaa
ripaus muskottia
100 g emmantalia tai gruyere-juustoa raastettuna

Valmistusohje

PAAHTOPAISTI

Pistele paistiin reikiä joka puolelle. Viipaloi neljä valkosipulinkynttä ja laita viipaleet reikiin. Mausta paisti reippaasti suolalla ja mustapippurilla.

Lämmitä öljy kuumaksi uunipadassa ja ruskista paisti joka puolelta. Nosta ruskistettu liha lautaselle.
Murskaa loput valkosipulinkynnet ja laita pataan yhdessä sipulien, laakerien, porkkanoiden, sellerin ja rosmariinin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Notkistele vihanneksia välillä sekoittaen 5-6 minuuttia.
Lisää tomaattipyree ja viini. Anna kiehua muutaman minuutin. Lisää lopuksi kanaliemi. Siirrä ruskistettu paisti takaisin pataan, laita kansi päälle ja anna hautua lempeällä lämmöllä 3-4 tuntia.

Nosta liha leikkuulaudalle ja anna jäähtyä. Viipaloi. Siivilöi haudutusliemestä kasvikset. Tarjoa hautuneet kasvikset lihan kanssa.

Keitä liemi puoleen alkuperäisestä määrästä. Suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla.

 

PERUNA-PURJOGRATIINI

2 laakerinlehteä
3 kananmunaa
ripaus muskottia
100 g emmantalia tai gruyere-juustoa raastettuna

Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Leikkaa purjoista pois tummanvihreät osat. Käytä ainoastaan valkoiset ja vaalean vihreät osat. Puolita pituussuunnassa ja pilko purjot ohueksi silpuksi.

Leikkaa kuoritut perunat mahdollisimman ohuiksi (noin 3 mm) kiekoiksi. Laita riittävän isoon kulhoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin.

Sulata voi uuninkestävällä, halkaisijaltaan noin 20-24 cm leveällä pannulla. Lisää purjosilppu ja salvia. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista keskilämmöllä jatkuvasti sekoittaen, kunnes silppu alkaa notkistua, 8-10 minuuttia. Nosta purjot pois pannulta ja aseta sivuun.

Lisää pannulle créme fraîche, maito, valkosipuli ja laakerinlehdet. Hauduttele lempeällä lämmöllä 5 minuuttia. Nosta pois levyltä ja poista laakerinlehdet.

Vatkaa munat lämpöä kestävässä kulhossa ja mausta muskotilla. Kaada kuuma créme fraîche-maitosekoitus munien päälle jatkuvasti sekoittaen.

Pyyhi paistinpannu ja rasvaa se voilla. Asettele pannulle puolet perunaviipaleista. Levitä päälle puolet haudutetusta purjosta ja kaada päälle puolet munamaidosta. Asettele päälle loput perunoista, sitten loput purjoista ja jäljelle jäänyt munamaito. Ripottele pinnalle juustoraaste.

Peitä pannu foliolla ja paista uunissa 40 minuuttia. Ota folio pois ja paista, kunnes juusto kuplii ja on kullankeltaista, noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Hae reseptejä
 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.