Possunleike Benedict

Possunleike Benedict

2 annosta   n. 45 min  Laktoositon Gluteeniton

Eggs Benedict tunnetaan erityisesti aamiais- ja brunssiruokana. Possunleike Benedict puolestaan menee ihan mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Kun vierellä on vielä lasillinen kuivaa Chablis’ta, voi silmät suljettuaan tuntea olevansa pariisilaisessa korttelibistrossa, vaikka todellisuudessa olisitkin vaikkapa Kuopiossa.

Valmistusohje

(n. 45 min)

Bearnaise:

Mittaa kattilaan viini, etikka, timjami, viipaloidut valkosipulit ja salotit sekä valkopippurit. Kiehauta ja anna pulputtaa, kunnes jäljellä on noin 5 ruokalusikallista lientä. Siivilöi liemi.

Laita liemi sekä keltuaiset kattilaan. Sulata voi. Aloita varovasti kuumentamaan lientä ja keltuaisia kokoa ajan vispilällä vatkaten. Voit tehdä tämän myös kulhossa vesihauteessa. Seos ei saa alkaa kokkeloitumaan, vaan pitää pysyä koko ajan juoksevana ja kuohkeana. Ota kattila tarvittaessa välillä pois liedeltä. Jatka kuumentamista ja vatkaamista kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Tiputa pinnalle tippa tabascoa. Jos tippa jää pinnalle seos alkaa olemaan valmis, mikäli ei jatka vielä kuumentamista. Ota kattila pois liedeltä ja ala lisäämään sulaa voita sekaan ohuena nauhana koko ajan vimmatusti vatkaten. Mausta lopuksi hienonnetulla rakuunalla, suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Älä kuumenna enää liedellä vaan peitä kattila kelmulla, kunnes muu ruoka on valmista.

Uppomunat:


Kiehauta kattilassa pari litraa vettä ja lisää sekaan etikka. Riko munat varovasti pieniin kuppeihin niin, että keltuaiset pysyvät ehjinä. Kun vesi poreilee kevyesti, pyöräytä se kauhalla ”liikkeelle” ja tiputa munat varovasti yksi kerrallaan kiertävään veteen. Anna munien hautua noin kolme minuuttia koosta riippuen ja nosta ne pois vedestä reikäkauhalla.

Nuiji fileepihvit ohuiksi leikkeiksi. Pyörittele leikkeet ensin vehnäjauhoissa, sitten kevyesti vatkatuissa kananmunissa ja lopuksi huolellisesti pankojauhoissa. Paista paneroidut leikkeet reilussa määrässä rypsiöljyä kullankeltaisiksi ja rapeiksi. Mausta leikkeet suolalla ja mustapippurilla. Nosta kypsät leikkeet talouspaperin päälle kuivahtamaan. Lisää pannulle ruokalusikallinen voita ja paahda leivät molemmin puolin. Nosta leivät sivuun. Freesaa pinaatti nopeasti pannulla ja mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Kuumenna pakkauksen mukana tullutta béarnaisekastiketta noin 20 sekuntia mikroaaltouunissa. Sekoita.

Kokoa leivät. Laita paahdetulle leivälle pohjimmaiseksi pinaattia ja sen päälle possuleike ja uppomuna. Ripottele uppomunan päälle hieman suolaa. Lorauta lopuksi koko komeuden päälle päälle béarnaisea ja mausta rouhitulla mustapippurilla sekä hienonnetulla ruohosipulilla.

Ainekset 

(2 annosta)

1 pkt HK Viljaporsaan fileepihvi maustamaton 600 g

1 pkt fileepihvejä
2 kananmunaa
3 dl pankojauhoja
2 dl vehnäjauhoja
rouhittua mustapippuria
2 viipaletta vaaleaa leipää
3 rkl ruohosipulia hienonnettuna
2 kourallista pinaattia
2 tl sitruunamehua
suolaa

Bearnaise:

1 dl valkoviiniä
1 dl valkoviinietikkaa
1/3 pnt timjamia
2 valkosipulin kynttä
10 kpl valkopippuria
1 salottisipuli viipaloituna
5 kananmunan keltuaista
250 g voita
5 tippaa tabascoa
½ sitruunan mehu
½ ruukkua rakuunaa hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria

Uppomunat:

2 kananmunaa
2 litraa vettä
½ dl etikkaa

Lisäksi:

voita paistamiseen
rypsiöljyä paistamiseen
rouhittua mustapippuria

Hae reseptejä
 

Lisää juhlavia reseptejä