Tilliliha possun niskasta

Tilliliha possun niskasta

4 annosta   n. 1 h 30 min 

Tilliliha on jakanut mielipiteitä jo vuosikymmenten ajan, mutta entäpä kun reseptin taikoo kovissa liemissä keitetty huippukokki. Nyt nimittäin viimeistään alkaa tämäkin pöperö maistumaan. Tämän reseptin on loihtinut Johan Kurkela, joka edustaa Suomea Lyonissa tammikuussa 2023 järjestettävässä maailman suurimmassa ja arvostetuimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa.

Valmistusohje

(n. 1 h 30 min)

Tilliliha:

Kuutioi possun niska noin 3cm x 3cm kuutioiksi. Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Lisää kuutioitu possun niska kattilaan ja paahda hiljalleen välillä käännellen, kunnes kuutiot ovat kauttaaltaan kullanruskeita. Leikkaa tillistä varret talteen ja hienonna loput veitsellä. Lisää lihaliemi ja tillin varret paahdetun lihan kanssa kattilaan, kiehauta ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.

Siivilöi liemi sekä porsaan niskat talteen, poimi tillin varret pois. Sekoita 1 desi keitinlientä jauhojen kanssa ja sekoita suurus ohuena nauhana lopun keitinliemen joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta sekoittaen 5 minuuttia. Mausta sitruunamehulla, suolalla, sokerilla, hienonnetulla tillillä ja smetanalla. tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria myllystä. Lisää possun niska takaisin kastikkeen joukkoon kuumenemaan.

Tilliperunat:

Hienonna tilli veitsellä, säästä varret erikseen. Siirrä pestyt perunat ja tillinvarret kattilaan. Lisää vettä niin, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Mausta vesi suolalla. Kiehauta, laske lämpöä niin että vesi kiehuu hiljalleen. Peitä kannella ja keitä kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä, noin 10-15 minuuttia. Siivilöi vesi välittömästi pois kun perunat ovat kypsiä, nosta tillin varret pois. Anna ylimääräisen nesteen vielä höyrystyä kattilasta pois, lisää joukkoon nokare voita ja hienonnettu tilli. Sekoita ja mausta vielä sormisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Ainekset 

(4 annosta)

700 g HK Viljaporsaan Niska n. 2,3 kg

1 l lihalientä
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl smetanaa
1 rkl sitruunamehua
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 ruukku tilliä
1dl rypsiöljyä paistamiseen

Tilliperunat:

600 g hyvin pestyjä varhaisperunoita
1 ruukku tilliä
1 rkl voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
suolaa keitinveteen

Hae reseptejä
 

Lisää juhlavia reseptejä