Rosvopaisti

Rosvopaisti

Kokonaisaika: 0 min
Kypsennysaika: 0 min
Työaika: 540 min

Valmistusohje

  • Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään. Kuivaa lihat talouspaperilla ja hiero mausteseos huolellisesti lihan pintaan. Voit myös tehdä teräväkärkisellä veitsellä reikiä lihaan ja painaa osan valkosipulinkynsistä lihan sisään. Jätä liha maustumaan ja paloittele porkkanat ja sipulit reiluiksi paloiksi.

  • Kaiva rosvopaistille vähintään 50 x 50 x 50 cm kuoppa hiekka- tai savimaahan ja vuoraa se tiilillä suurehkoilla kivillä. Polta kuopassa nuotiota vähintään parin tunnin ajan, jotta kiviaines kuumenee kunnolla.

  • Kostuta leivinpaperit huolella vedessä ja asettele yhden arkin päälle kasvikset, yrtit ja lihat. Kääri raaka-aineet tiukaksi nyytiksi leivinpapereihin, sen jälkeen folioihin ja vielä märkiin sanomalehtiin. Kääri paketti tiukasti kanaverkon sisään ja käännä verkon päät kiinni pihdeillä.

  • Kun kuopan kivet ovat kuumia, polta tuli loppuun ja nosta osa hiilloksesta syrjään esimerkiksi terässankoon tai kottikärryihin. Lapioi lopun hiilloksen päälle muutaman sentin kerros hiekkaa ja asettele paistikäärö kuopan keskelle. Peitä käärö kevyesti hiekalla ja lapioi loput hiillokset kuoppaan. Peitä kuoppa tiiviisti hiekalla.

  • Paistin kypsymisaika on noin 1h per lihakilo. Voit varmistaa lihan kypsyyden painamalla lihalämpömittarin paketin läpi, kun tuli on palanut loppuun ja saat kaivettua käärön esiin. Lihan sisälämpötilan tulee olla vähintään 80 astetta.

  • Nosta käärö varovasti ylös ja anna sen jäähtyä 30 minuuttia. Poista kanaverkko sivuleikkureilla ja kääri sanomalehdet varovasti pois. Leikkaa folio veitsellä auki nyytin päältä, mutta varo sisältä nousevaa kuumaa höyryä! Nostele lihat ja kasvikset varovasti vadille ja kruunaa liha nyytin pohjalla olevalla liemellä. Voit myös siirtää liemen kattilaan ja suurustaa sen kastikkeeksi.

  • Sekoita kaikki jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia. Tarkista suolaisuus ja makeus mieleiseksesi ennen tarjoilua.

Kokeile reseptejä