HK Ehta® – naudanlihaa parhaimmillaan

HK Ehta® on parasta naudanlihaa  – hiilijalanjäljen pienentämiseksi tehdään systemaattista työtä 

HK Ehta® naudanliha on suomalaista naudanlihaa parhaimmillaan: naudoilla on mahdollisimman ehta ruokinta ja ehdat kasvatusolosuhteet. Siksi lihasta tulee niin erinomaista, että sitä voi kutsua Ehdaksi. 

Ehta naudanlihan hiilijalanjälki on 35 % eurooppalaista pienempi. VTT:n laskelman mukaan suomalaisen Ehta naudanlihan hiilijalanjälki on 8,2 kg CO2e eläimen elopainokiloa kohden. Naudanlihan hiilijalanjäljen eurooppalainen keskiarvo on 12,6 kg CO2e elopainokiloa kohden, joten suomalainen naudanliha on ilmaston kannalta selvästi parempi valinta. Hiilijalanjäljen laskennan ansiosta tunnemme suurimmat naudanlihan tuotannon päästölähteet ja jatkamme työtämme lihantuotannon ilmastovaikutusten pienentämiseksi yhdessä tuottajiemme kanssa. Kestävästi tuotettu kotimainen liha maistuu hyvältä ja sitä voi syödä hyvällä omalla tunnolla. 

Ehta® nautojen terveydestä huolehditaan

HK Ehta® laatuketjussa nautojen hyvinvointiin ja terveyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Naudoilla on ruokintasuunnitelma, joka varmistaa märehtijälle luonnollisen ruokinnan: korsirehua eli nurmea, apilaa tai vastaavaa sekä sopivasti viljaa, valkuais- ja kivennäisaineita. Ruokinta on aina GMO-vapaata. Naudat elävät vapaasti pihatoissa, karsinoissa tai laitumella. Eläimillä on enemmän tilaa kuin mitä lainsäädännössä vaaditaan, eikä niitä koskaan kytketä kiinni. Vuoden 2021 aikana varmistamme, että kaikille HK Ehta® -laatutilojen naudoille tulee pehmustetut makuualueet. Tämä parantaa eläinten makuumukavuutta, hyvinvointia ja jalkaterveyttä. Tiloilla käy eläinlääkäri vähintään kerran vuodessa ja naudat kuuluvat nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmään. 

Ehta® naudanliha on takuumureaa

HK Ehta® rodut ovat Ayshire, Holstein sekä näiden risteytykset. Ehta® on hienosyistä ja takuumureaa nuoren naudan lihaa. Sitä mureutetaan huolellisesti noin 6 viikkoa +0 asteisessa erityisessä mureutusvarastossa. Mureutuksen aikana lihan pH alenee eli happamuus lisääntyy. Happamuuden seurauksena lihan omat entsyymit alkavat hajottaa lihan proteiinirakennetta, joka vaikuttaa lihan mureuteen, makuun, tuoksuun ja väriin. Raakakypsynyt liha on mureaa ja väriltään tumman punaista. Prosessin aikana lihaan muodostuu myös sille ominainen, herkullinen maku.

Kuinka HK Ehta® naudanliha kannattaa valmistaa?

Ehta® naudanliha valmistuu kätevästi pannussa tai uunissa riippuen palasta: Ehta®-sarjaan kuuluu niin Takuumureaa paahtopaistia, sisäpaistia kuin ulkofileetäkin. Kaikissa HK Ehta® pakkauksissa on mukana kypsennysohjeet.

 

Lisää juhlavia reseptejä