
HK Rypsiporsas®-tiloilla uusittiin hiilijalanjälkilaskenta
Rypsiporsaan hiilijalanjälkilaskelmat on uusittu keväällä 2020. Keskimääräinen tulos vuonna 2019 on pysynyt samana kuin aiempana vuotena; 3,3 kg CO2e eläimen elopainokiloa kohden. Mukana on nyt kaikki Rypsiporsas-tuotantoketjussa olevat tilat ja luku on näin ollen luotettava. Osa tiloista on onnistunut laskemaan kasvihuonekaasujaan.
Tilakohtainen laskelma mahdollistaa systemaattisen työn hiilijalanjäljen alentamiseksi koko HK Rypsiporsas® -tuotantoketjussa. Tavoitteemme on kulkea HK Rypsiporsas® -ketjussa kohti hiilineutraaliutta. Tässä projektissa keskitymme alkutuotannon päästöihin ja tarjoamme Biocode-laskentatyökalua kaikkien sopimustuottajiemme käyttöön. Sen avulla pääsemme jatkokehittämään hyvässä vauhdissa olevaa vastuullisuustyötämme eteenpäin. Vertailutietoa hiilijalanjäljestä on vielä melko vähän. Sen kuitenkin tiedämme, että Rypsiporsaan laskettu hiilijalanjälki on pienempi, kuin vastaava luku muualla Euroopassa kasvatetuille sioille, joiden rehussa on soijaa.
Lue tiedote konsernimme kotisivuilta
Lihantaitajien taidonnäyte:
HK Rypsiporsas®
Suomalainen HK Rypsiporsas® on palkittu maailmalla parhaana arvostetussa Cogeca, European Agri-Cooperatives -innovaatiokilpailussa. Kunniamainintaakin arvokkaampaa on kuitenkin HK Rypsiporsas®-lihan saama arvostus maailmalla: HK Rypsiporsas®-lihaa viedään muun muassa Hong Kongiin, jossa sitä käytetään huippuravintoloissa. HK Rypsiporsas®-raaka-ainetta arvostetaan tietysti sen herkullisen maun, mutta myös rasvan koostumuksen sekä antibioottivapaan kasvatuksen vuoksi.
Rypsi tekee lihasta mehevää
HK Rypsiporsas® ruokitaan lähipeltojen viljalla, herneillä, härkäpavuilla ja rypsillä ja se aina ilman antibiootteja kasvatettu. Tarkan ruokavalion ansiosta HK Rypsiporsas®-liha on maukkaampaa, mehevämpää ja mureampaa. Kun porsas saa ruokavalioonsa pehmeitä rasvoja suomalaisesta rypsistä, sen omakin rasvakoostumus muuttuu pehmeämmäksi. Ruokinnalla aikaansaatu pehmeämpi rasva taas tekee lihasta paitsi herkullista, myös paremman valinnan ruokavalion rasvan laadun kannalta. Porsaiden ruuan puhtaus on tärkeää: se on lähellä kasvanutta eikä sisällä koskaan kasvunedistäjiä tai hormoneja. Soijaa ei ruokinnassa käytetä. Lue lisää HK Rypsiporsas®-lihasta
Kotoisin suomalaisilta kotitiloilta
HK Rypsiporsas® kasvaa kymmenellä tarkkaan valitulla suomalaisella kotitilalla. Tuotannon tulee täyttää tiukat eläinten hyvinvoinnin kriteerit. Terveen ja tyytyväisen porsaan tunnistaakin siitä, että karva kiiltää ja saparo on terhakkaasti kiehkurassa. Tutustu HK Rypsiporsas® -kotitiloihin
Vastuullisuutta ja valvontaa
Porsaiden hyvinvointia seurataan tilakohtaisesti kansallisen porsaiden terveydenhuoltojärjestelmän (SIKAVA) toimesta. Seurantaan on sisällytetty myös kansainvälisen Welfare Quality -ohjelman kriteerejä. Terveydenhuoltokäyntejä tekevät eläinlääkärit on koulutettu kattavasti valvomaan seurantakriteereiden täyttymistä. Jos kriteerit eivät täyty, tuottajan tulee välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin tai teurastamo lopettaa eläinten oston ja tuotantosopimus voidaan purkaa. Vastuullisesti tuotetun porsaanlihan tunnistaa Laatuvastuu-leimasta. Kaikki HK Rypsiporsas®-liha täyttää Laatuvastuu-kriteerit