Maailman parhaana palkittu Rypsiporsas®

Biocode-laskentatyökalu HKScanin sopimustuottajien käyttöön

Rypsiporsaan laskettu tai mallinnettu hiilijalanjälki tiloilla on keskimäärin 3,3 kg CO2e eläimen elopainokiloa kohden.

Tilakohtainen laskelma mahdollistaa systemaattisen työn hiilijalanjäljen alentamiseksi koko Rypsiporsas® -tuotantoketjussa. Tavoitteemme on kulkea Rypsiporsas® -ketjussa kohti hiilineutraaliutta. Tässä projektissa keskitymme alkutuotannon päästöihin ja tarjoamme Biocode-laskentatyökalua kaikkien sopimustuottajiemme käyttöön. Sen avulla pääsemme jatkokehittämään hyvässä vauhdissa olevaa vastuullisuustyötämme eteenpäin. Vertailutietoa hiilijalanjäljestä on vielä melko vähän. Sen kuitenkin tiedämme, että Rypsiporsaan laskettu hiilijalanjälki - keskimäärin 3,3 kg CO2e eläimen elopainokiloa kohden - on pienempi, kuin vastaava luku muualla Euroopassa kasvatetuille sioille, joiden rehussa on soijaa.

Laskentatyökalun takana käyttämämme hiilijalanjälkilaskenta perustuu kansainvälisiin ISO-standardeihin ja IPCC:n suosituksiin suomalaisilla ja tilakohtaisilla lähtötiedoilla sovellettuna. HKScanin Rypsiporsas® -tilojen osalta mukana olivat lähes kaikki tuotantotavan tilat, joten tulos on erittäin luotettava, kertoo tutkija Katri Behm VTT:stä.

Lue tiedote konsernimme kotisivuilta

Lihantaitajien taidonnäyte:

Rypsiporsas®

Suomalainen Rypsiporsas® on palkittu maailmalla parhaana arvostetussa Cogeca, European Agri-Cooperatives -innovaatiokilpailussa. Kunniamainintaakin arvokkaampaa on kuitenkin Rypsiporsas®-lihan saama arvostus maailmalla: Rypsiporsas®-lihaa viedään muun muassa Hong Kongiin, jossa sitä käytetään huippuravintoloissa. Rypsiporsas®-raaka-ainetta arvostetaan tietysti sen herkullisen maun, mutta myös rasvan koostumuksen sekä antibioottivapaan kasvatuksen vuoksi. 

KATSO KAIKKI RYPSIPORSAS®-TUOTTEET

Rypsi tekee lihasta mehevää

Rypsiporsas® ruokitaan lähipeltojen viljalla, herneillä, härkäpavuilla ja rypsillä ja se aina ilman antibiootteja kasvatettu. Tarkan ruokavalion ansiosta Rypsiporsas®-liha on maukkaampaa, mehevämpää ja mureampaa. Kun porsas saa ruokavalioonsa pehmeitä rasvoja suomalaisesta rypsistä, sen omakin rasvakoostumus muuttuu pehmeämmäksi. Ruokinnalla aikaansaatu pehmeämpi rasva taas tekee lihasta paitsi herkullista, myös paremman valinnan ruokavalion rasvan laadun kannalta. Porsaiden ruuan puhtaus on tärkeää: se on lähellä kasvanutta eikä sisällä koskaan kasvunedistäjiä tai hormoneja. Soijaa ei ruokinnassa käytetä. Lue lisää Rypsiporsas®-lihasta

Kotoisin suomalaisilta kotitiloilta

Rypsiporsas® kasvaa kymmenellä tarkkaan valitulla suomalaisella kotitilalla. Tuotannon tulee täyttää tiukat eläinten hyvinvoinnin kriteerit. Terveen ja tyytyväisen porsaan tunnistaakin siitä, että karva kiiltää ja saparo on terhakkaasti kiehkurassa. Tutustu Rypsiporsas® -kotitiloihin

Vastuullisuutta ja valvontaa

Porsaiden hyvinvointia seurataan tilakohtaisesti kansallisen porsaiden terveydenhuoltojärjestelmän (SIKAVA) toimesta. Seurantaan on sisällytetty myös kansainvälisen Welfare Quality -ohjelman kriteerejä. Terveydenhuoltokäyntejä tekevät eläinlääkärit on koulutettu kattavasti valvomaan seurantakriteereiden täyttymistä. Jos kriteerit eivät täyty, tuottajan tulee välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin tai teurastamo lopettaa eläinten oston ja tuotantosopimus voidaan purkaa. Vastuullisesti tuotetun porsaanlihan tunnistaa Laatuvastuu-leimasta. Kaikki Rypsiporsas®-liha täyttää Laatuvastuu-kriteerit

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.