Ruokavaliolla on väliä – possulle ja meille

Rypsiporsas® on raaka-aine, jossa maku ja ravitsemus kohtaavat. Ainutlaatuisen, rypsiä sisältävän ruokavalionsa ansiosta sen rasvan laatu on saatu pehmenemään ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle. Rypsiporsas® -lihan syönnillä taas on hyviä vaikutuksia omaan ruokavalioomme ja ehkä jopa kansanterveyteen. Rypsiporsas® oli yhtenä perusteluna, kun HK Ruokatalo sai THL:n myöntämän vuoden 2012 kansanterveyspalkinnon merkittävästä terveyttä edistävästä toiminnasta.

Rypsiporsas® on hyvä omega 3 –rasvojen lähde

 Ruokinta ei muuta Rypsiporsas® -lihan kokonaisrasvan määrää, vaan pehmentää rasvan laatua ja nostaa monityydyttämättömien rasvojen pitoisuutta. Eniten lisääntyy omega 3 -rasva, jota Rypsiporsas®-lihassa on noin neljä kertaa enemmän tavalliseen porsaanlihaan verrattuna. Myös omega 6 ja omega 3 -rasvojen suhde muuttuu. Tavallisessa porsaanlihassa suhde on noin 8:1, kun Rypsiporsas® -lihassa se on noin 4:1. Rypsiporsas® -lihasta saa siis välttämättömiä omega 6 ja omega 3 -rasvoja hyvässä suhteessa.

 

 


 

”Ravitsemussuositukset kehottavat korvaamaan kovaa rasvaa pehmeällä, eli parantamaan rasvan laatua. Rypsiporsas-tuotteet ovat yksi konkreettinen tapa toteuttaa tämä ruokalautasella.”

Soile Käkönen, ravitsemusasiantuntija

enemmän omega 3 -rasvoja
tavalliseen porsaanlihaan
verrattuna.

Pehmeämpää rasvaa

Rypsipitoisen ruokinnan ansiosta osa porsaan kovasta rasvasta korvautuu pehmeällä rasvalla. Keskimäärin kovan rasvan vähennys on noin 17 %. Muutoksen seurauksena Rypsiporsas® -lihan rasvan laatu on lähempänä valkoista siipikarjan lihaa kuin tavallista porsaanlihaa. Rypsiporsas® -lihassa kovaa rasvaa on aina alle kolmasosa kokonaisrasvasta.

Tutkittuja vaikutuksia

Helsingin yliopistossa toteutetun kliinisen tutkimuksen mukaan Rypsiporsas® -liha osana tavallista ruokavaliota parantaa ruokavalion rasvan laatua ja lisää omega 3 -rasvan määrää merkitsevästi verrattuna viljaporsasta syöviin.

RYPSIPORSAS® -KLIINISEN TUTKIMUKSEN TULOKSIA

Tutkimusasetelma
- Ryhmät Rypsiporsas® (n=22) ja viljaporsas (n=21)
- Söivät 4 viikon ajan porsaanlihatuotteita 160 g / päivä

Tulokset
- Tutkimuksen päättyessä Rypsiporsas® -ryhmän ruokavalion kovan ja transrasvan määrä oli vähentynyt merkitsevästi ja alfalinoleenihapon (omega 3 -rasva) määrä lisääntynyt merkitsevästi
- Ei merkitseviä muutoksia seerumin rasvahapoissa (fosfolipideissä tai kolesteroliarvoissa)

Lähde: Rasvahappokoostumukseltaan muokatun porsaanlihan vaikutus plasman rasvahappokoostumukseen terveillä aikuisilla. KarniMari 2015 - loppuraportti, Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos/ravitsemustiede, Helsingin yliopisto

 

Lisää juhlavia reseptejä