• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Vastuullisuus
  • Eläinten hyvinvointi
  • Sika
  • Vastuullisuus
  • Makusuola
  • HK tuo työtä tuhansille
  • Ruokahävikki
  • Pakkausten kierrätettävyys
  • Suomessa tehtyä ruokaa
  • Eläinten hyvinvointi
    • Sika
    • Nauta
    • Broileri
  • Laatuvastuu

Sika

HKFoods on sitoutunut vastuullisen liiketoiminnan ja eläinten hyvinvoinnin systemaattiseen kehittämiseen. Vastuullinen toiminta kattaa koko arvoketjun tuotantoeläimistä, niiden rehuista ja genetiikasta lähtien aina kuluttajalle saakka.

Sika

Tuotantoeläinten hyvinvointi koostuu monesta tekijästä

Teemme eläinten hyvinvoinnin kehitystyötä yhdessä esimerkiksi sopimustuottajien, kuljetuskumppaneiden, viranomaisten, Eläinten Terveys ry:n ja Sikavan kanssa. Eläinten hyvä hoito on meille tärkeää monesta syystä: se vastaa eettisiä periaatteitamme ja tukee liiketoimintamme vastuullisuutta, mahdollistaen kannattavan liiketoiminnan.

Niin sopimustuottajamme kuin omat työntekijämmekin ovat sitoutuneet noudattamaan. HKFoodsin ohjeistuksia, EU:n ja kansallisten lakien ja säädösten lisäksi. Sopimustilamme täyttävät Sikavan terveydenhuoltojärjestelmän kansallisen tason vaatimukset.

Jäljitettävyys - oman ja sopimustuotannon ansiota

  • Eläinten hoito ja hyvinvointi korkealla tasolla
  • Hyvän bioturvallisuuden ansiosta eläimet ovat terveempiä
  • Eläinten terveyttä edistetään hyvällä tuotantohygienialla
Jaa
Tulosta

Alkutuotanto

  • Eläimillä on riittävästi tilaa ja mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen

  • Kasvuvaiheen mukainen ruokinta

  • Sioilla on saparot, hampaita ja korvia ei käsitellä

  • Sioilla on pesänteko-, tonkimis- ja virikemateriaalia

  • Särkylääkkeiden tai paikallispuudutuksen käyttö pakollista kastraatiossa

  • Kasvuhormonien käyttö kielletty

  • Antibioottien vähäinen käyttö, sallittu ainoastaan diagnosoidun sairauden hoitoon

  • Salmonellavapaa

  • Säännölliset Sikava-terveydenhuoltoeläinlääkärin käynnit tilalla

  • Vapaaporsituksen osuus 38 % (2023)

Eläinkuljetus

  • Erityisesti sioille suunnitellut kuljetusautot takaavat oikean lämpötilan ja ilmankosteuden

  • Koulutetut ja vastuulliset kuljettajat

  • Lyhyet kuljetusmatkat

  • Eläinkuljetusten eläinmäärät ja aikataulut on tarkkaan suunniteltu ja niiden toteutumista seurataan jatkuvasti

  • Sikojen hyvä kohtelu ja oikeaoppinen käsittely stressin välttämiseksi

  • Kuljetusautojen pesu ja desinfiointi aina kuljetuksen jälkeen sekä puhtausseuranta

Teurastus

  • Stressin välttäminen: hiljaisuus ja mahdollisimman vähäinen kosketus laitoksen navetassa

  • Kuljetuksessa muodostuneet ryhmät pyritään säilyttämään

  • Pätevöitetty, ammattitaitoinen henkilökunta. Nimitetty hyvinvointivastaava paikalla

  • Eläinlääkärin suorittama tarkistus ennen ja jälkeen teurastuksen

Siat ovat luonnostaan uteliaita

Siat ovat luonnostaan sosiaalisia eläimiä, jotka haluavat tutkia  ympäristöään. Sioilla on myös ryhmissään vakiintunut hierarkia. Sioille erityinen ominaisuus on, että ne eivät hikoile kuten useimmat muut nisäkkäät, minkä vuoksi karsinoiden lämpötila asetetaan sen mukaisesti.

Eläinten hyvinvointi on meille tärkeää. Haluamme varmistaa, että niillä on hyvät olosuhteet. Sen vuoksi tarkkailemme ja olemme aktiivisesti mukana tutkimushankkeissa, jotka koskevat sikojen lajityypillistä käyttäytymistä. Lisäksi seuraamme tilakohtaisesti Sikavan eläinten hyvinvointi-indeksiä ja hyödynnämme tätä tietoa neuvontatyössä.

Tartuntatapausten alhainen määrä saavutettu toimivalla ennaltaehkäisyllä

Herkästi tarttuvat ja vakavat eläintaudit ovat uhka eläinten hyvinvoinnille ja eläintuotannolle, koska ne voivat aiheuttaa epidemioita ja levitä maailmanlaajuisiksi sekä aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita. Tästä syystä eläinten terveyden edistäminen ja sikatilojen bioturvallisuuden korkea taso ovat HKFoodsissa tärkeässä roolissa. Korkean bioturvallisuuden tavoitteena on varmistaa, että taudit eivät pääse leviämään tuotantotiloihin, eläimet ovat terveitä ja tuotteet turvallisia.

ELÄINTAUTI SUOMI
Afrikkalainen sikarutto Ei esiinny
Klassinen sikarutto Viimeisin tapaus 1917
Aujeszkyn tauti Ei esiinny
Suu- ja sorkkatauti Ei esiinny
TGE-tauti Viimeisin tapaus 1981
Bruselloosi Ei esiinny
PRRS-tauti Ei esiinny
PED-virus Ei esiinny
SIan vesikulaaritauti, SVD Ei esiinny
  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste