Pakkausten kierrätys

Kaikki HK:n pakkausmateriaalit voidaan lajitella muoveihin, kartonkeihin tai metalleihin. Siksi otimme tuotepakkauksissamme käyttöön sanalliset lajitteluviestit, joista voit tarkistaa kuinka ne tulee lajitella kierrätettäviksi.

Muovipakkaukset

Kaikki muovista valmistetut pakkaukset voi lajitella muovinkeräykseen. Näitä ovat esimerkiksi makkarapakkaukset, lihan vakuumi- tai rasiapakkaukset. Muistathan, että muovi ei kuulu luontoon! Kierrätyksen helpottamiseksi erottelethan pakkausten kansikalvot rasioista, jos pakkauksessa ei ole muuta ohjetta.

Muovi- ja kartonkipakkaukset

Pakkaukset, jotka sisältävät muovia ja kartonkia, on helppo erotella toisistaan. Näitä ovat esimerkiksi valmisruuat, joiden rasian ja suojakalvon voi laittaa muovinkeräykseen ja kartonkikääreen kartonkikeräykseen. Pakkauksissa olevan kartonkikotelon voi laittaa kartonkikeräykseen ja tuotteiden suojapussit muovinkeräykseen.

Muovi- ja metallipakkaukset

Pakkaukset, jotka sisältävät muovia ja alumiinia, voidaan erotella toisistaan ja kierrättää. Näitä ovat esimerkiksi maksamakkara- ja makkarapötköt, joiden muovikalvon voi laittaa muovinkeräykseen ja metalliklipsit metallinkeräykseen. Ei haittaa, vaikka klipsin väliin jää hieman muovikäärettä. Maksamakkaratuubin korkki kuuluu muovinkeräykseen ja itse tuubi metallinkeräykseen.

Kohti vastuullisia pakkauksia

Pakkauksen tärkein tehtävä on varmistaa elintarvikkeen turvallisuus ja suojella sitä koko toimitusketjun ajan. Yhtä tärkeää on toimia aktiivisesti kiertotalouden edistämiseksi ja ehkäistä ruokahävikkiä.

Pakkausmateriaalit ja niiden tarkoitus

Käytämme pakkauksissa pääsääntöisesti muovia, ja toisinaan myös kartonkia ja metallia. Tuotteemme ovat helposti pilaantuvia ja niiden luontainen säilyvyys on lyhyt. Esimerkiksi jauheliha säilyisi ilman suojakaasupakkaustaan vain pari päivää nykyisen 10 päivän sijasta. Erilaiset muovirakenteet pakkauksissa takaavat kullekin tuotteelle parhaan mahdollisen säilyvyyden tuotannosta logistiikkaan ja kuluttajan ruokapöytään asti.

Pakkauksen osuus lihatuotteen hiilijalanjäljestä on vain 2–5 prosenttia. Ruokahävikin osuus hiilijalanjäljestä on huomattavasti suurempi, sillä jo yhden jätteeksi joutuvan kinkkusiivun tai makkaranpalan luontoa kuormittava vaikutus on suurempi kuin sitä ympäröivän paketin. Suurin ekoteko onkin käyttää koko pakkauksen sisältö – silloin tuotteen valmistukseen ja pakkaamiseen käytetty energia ei mene hukkaan.

Askeleet kohti kestävämpää pakkaamista

Etsimme jatkuvasti pakkausratkaisuja, joissa materiaalien ja ominaisuuksien avulla voidaan vähentää ruokahävikkiä. Optimoimme materiaalien määrän pakkauksissa mahdollisimman alhaiseksi kuitenkaan vaarantamatta niiden toimivuutta tai kestävyyttä kuljetuksessa. Etsimme jatkuvasti pakkausinnovaatioita, jotka parantavat tuotteen säilyvyyttä. Uusiutuvista lähteistä olevien pakkausmateriaalien käyttö lisääntyy koko ajan ja käytämme kierrätysmateriaaleja aina kun se on mahdollista. Tavoitteenamme on olla prosessimme jokaisessa vaiheessa edistyksellinen ja kehittää pakkauksia ekologisesti kestäviksi.

HK:n Sinisen pakkaus on keventynyt elinkaarensa aikana jopa 41 prosenttia ja jauheliharasiamme peräti 56 prosenttia. Pakkausmateriaalien kehitys on jatkuvaa ja tutkimme ja testaamme jatkuvasti uusia ratkaisuja. Käytämme myös 100-prosenttisesti kierrätettävää kartonkia ja alumiinia.

Muutimme kaikki rasiapakkauksemme vuoden 2019 aikana pois kierrätykseen kelpaamattomasta hiilimustasta väristä. Vuodessa teimme kierrätettävää 660 000 kilosta muovia. Kaikki rasiamme valmistetaan PP:stä (polypropeeni) tai PET:istä (polyesteri), jotka ovat kansainvälisesti parhaiten kierrätettyjä ja kiertäviä muovilaatuja.

 

Lisää juhlavia reseptejä