• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Vastuullisuus
  • Ruokahävikki
  • Vastuullisuus
  • Makusuola
  • HK tuo työtä tuhansille
  • Ruokahävikki
  • Pakkausten kierrätettävyys
  • Suomessa tehtyä ruokaa
  • Eläinten hyvinvointi
    • Sika
    • Nauta
    • Broileri
  • Laatuvastuu

Ruokahävikki kuriin

Suomessa heitetään roskiin reilu 350 miljoonaa kiloa ruokaa joka vuosi. Vajaa neljännes hävikistä syntyy teollisuudessa, mutta kolmanneksesta ovat vastuussa kotitaloudet. Suomi on sitoutunut muiden EU-maiden ohella puolittamaan ruokahävikkinsä vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan meidän jokaisen toimia.

Ruokahävikki kuriin

Kotitalouksien suuri ruokahävikin määrä johtuu paljolti tiedon puutteesta. Esimerkiksi elintarvikkeen parasta ennen merkinnän ja viimeisen käyttöpäivän erottaminen toisistaan pelastaa monen ruuan roskikselta. Parasta ennen -merkinnällä tarkoi­tetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeis­tään käytettäväksi (Evira).
 
Monesti ruoka heitetään parasta ennen –päivämäärän jälkeen automaattisesti pois, tutkimatta lainkaan onko se vielä syömäkelpoista. Pilaantunut elintarvike hyvin usein ilmoittaa itsestään tavalla tai toisella. Se saattaa näyttää epänormaalilta, haista pahalta tai viimeistään sen maistaminen kertoo sen käyttökelvottomuudesta. Tutki, haistele ja maistele ruokaa ennen kuin tuomitset sen pilaantuneeksi ja heität pois.
 
Toinen syy ruokahävikkiin on taidon puute ja laiskuus. Ei osata ja viitsitä käyttää ylijääneitä tai vanhentuvia mutta täysin käyttökelpoisia elintarvikkeita hyödyksi. Pienellä vaivalla ja päätä käyttämällä tähteistä saa loihdittua mahtavia ”jämäruokia”! Luova kotikokki osaa yhdistää edellisien aterioiden tähteitä seuraavilla aterioilla. Jos tuntuu ettei oma luovuus riitä, Internet pursuaa hyviä vinkkejä tähteiden hyödyntämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen. 
 
Yksi yleisimmin pois heitettävistä elintarvikkeista on leipä. Leipä on parhaimmillaan uunituoreena, siitä tosiasiasta ei pääse mihinkään, mutta se ei ole käyttökelvotonta päivän tai parin päästä. Kuivahtaneen leivän saa herätettyä henkiin ihan jo vaikkapa sipaisemalla valkosipulia, oliiviöljyä ja leikkelettä pintaan ja paahtamalla uunissa. Leipää voi käyttää myös keiton suurustamiseen. Keitot ovat muutenkin hyvä loppusijoituskohde monille edellisiltä aterioilta ylijääneille komponenteille.
 

Miten minä kuluttajana voisin toimia toisin ja välttää ruokahävikin syntymistä?

Helppoja tapoja pienentää kodin ruokahävikkiä:

  • Tee ostoslista – älä osta turhaa!
  • Jos olet valmistamassa ruoan samana tai seuraavana päivänä, valitse vkp-tuotteita – älä ota hyllyn takaa viimeisimpänä kauppaan tullutta tavaraa. Vkp-tuotteet päätyvät helposti kaupan hävikkiin.
  • Valmista ruokaa tarpeeseen, älä ”varmuuden vuoksi”.
  • Pakasta ylijäänyt ruoka ja käytä se myöhemmin.
  • Käy pakastin ja jääkaappi säännöllisesti läpi ja hyödynnä vanhenevat tuotteet.
  • Valmista ruokaa myös tähteistä – marttailu on taas suosittua!

Muita vinkkejä, miten voit pienentää ruoanlaittoon liittyvää ympäristökuormaasi

  • Tiesithän, että kotiruuan ja valmisruuan välillä ei ole suurta eroa ilmastovaikutuksissa – voit siis helpottaa arkea välillä myös valmiilla aterioilla.
  • Lämmitä mikrossa, jos mahdollista – se on energiatehokkaampaa kuin uunissa tai liedellä lämmittäminen.
  • Kun valitset kotimaisia tuotteita, tiedät mistä ruoka tulee ja varmistut myös, että ne on tuotettu korkeita ympäristökriteereitä noudattaen.
  • Lautasmallin mukainen ruokailu ei ole ristiriidassa ympäristöystävällisyyden kanssa, joten nauti siis täysipainoisia aterioita hyvällä omallatunnolla.
Jaa
Tulosta

Sinua saattaisi kiinnostaa

Ruokahäpeä

Ruokahäpeä

En tunne häpeää syömästäni ruuasta: herkuttelen hyvällä omallatunnolla ja kokeilen mielelläni uusia ruokia. Terveellinen syöminen on mielestäni enemmän mahdollisuuksia antavaa kuin rajoittavaa. Se, mitä häpeän, on syötäväksi kelpaavan ruuan poisheittäminen.

Olemme mukana Rakasta joka murua -hävikkikampanjassa

Olemme mukana Rakasta joka murua -hävikkikampanjassa

Tiesitkö, että maailmanlaajuisesti hävikkiin menee vuosittain 574 miljardia kananmunaa, 75 miljoonaa lehmää, 3,7 biljoonaa omenaa, miljardi pussia pottuja ja 3 miljardia lohta? Suomen osuus vuotuisesta ruokahävikistä on 400-500 miljoonaa kiloa,...

Ruuan määränpää on maha

Ruuan määränpää on maha

Ruokahävikistä on tullut trendi. Meillä on erilaisia hävikkisovelluksia, joiden avulla voi tilata ravintoloiden hävikkiruokaa kätevästi kotiin, on hävikkikauppoja, yhteisiä hävikkijääkaappeja jne. Ajatus näiden toimintojen takana on hyvä, mutta silti tämän...

Ruoka ei ole roska

Ruoka ei ole roska

Parhaillaan vietettävä hävikkiviikko muistuttaa meitä jälleen kerran, että ruuan paikka on mahassa, ei jäteastiassa. Ympäristönäkökulmasta ruuan päätyminen jätteeksi on suurinta tuhlausta, koska siinä hukataan koko tuotantoketjun, pellolta pöytään, työ. Kotitalouksista...

Hävikki hyötykäyttöön

Hävikki hyötykäyttöön

Parasta aikaa vietetään hävikkiviikkoa. Euroopan unionin alueella heitetään 88 miljoonaa tonnia ruokaa pois vuosittain syystä tai toisesta. Tuohan on siis sellainen luku, joka pitää sisällään mm.: 763 miljardia pastapakkausta, 3...

Tähtää tähteet kattilaan

Tähtää tähteet kattilaan

Tällä viikolla vietetään vuotuista hävikkiviikkoa. Suomalainen heittää vuodessa keskimäärin 24 kg ruokaa roskiin, olisi siis hyvä muistaa myös tämän viikon jälkeen, että ruoka kuuluu mahaan, ei roskikseen.

Kuinka saan grillilihat säilymään kaupasta grilliin asti?

Kuinka saan grillilihat säilymään kaupasta grilliin asti?

Viimeisen päälle grillilihat hankittuna ja edessä muutaman tunnin kuuma ajomatka mökille. Voiko siitä selvitä?

Kansallisruoka ruokatrendien harjalla

Kansallisruoka ruokatrendien harjalla

Ensi vuonna Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään ja juhlan tiimoilta on käynnissä monenlaista etsintää kansallisista ylpeydenaiheista, yhtenä niistä suomalainen ruoka. Ruoka-alan ammattilaiset ovat valinneet 12 kansallisruokakandidaattia, joista kaikki saavat äänestää sen...

Roskaruokaa

Roskaruokaa

Ensi viikolla vietetään hävikkiruokaviikkoa ja otan varaslähdön aiheeseen jo nyt. Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan suomalaiset heittävät ruokaa roskiin henkeä kohden noin 24 kg vuodessa. Se on sama asia kuin repisi 125...

Mainettaan parempi makkara

Mainettaan parempi makkara

Järjestimme reilu viikko sitten täällä Vantaalla toimittajille tilaisuuden, jossa pääsi tutustumaan makkaranteon saloihin. Ammattilaiset näyttivät kuinka makkara syntyy ja halukkaat pääsivät kokeilemaan ruiskutusta ja kepittämistä. Makkaran valmistus jos mikä, on...

Kaikki ruhonosat käyttöön

Kaikki ruhonosat käyttöön

Kun eläin teurastetaan ja se päätyy ruuaksi, on tärkeää, että jokaiselle ruhonosalle löytyy sille sopiva käyttötarkoitus. Eläin ei ole pelkkää fileetä, ei, vaikka kuinka ihmiset haluaisivat syödä pelkästään sitä. Slow...

Joulukinkun tähteet hyötykäyttöön uudella tavalla

Joulukinkun tähteet hyötykäyttöön uudella tavalla

Joulukinkkua voi myös hyvin jatkojalostaa ja käyttää sitä raaka-aineena muussa ruuanvalmistuksessa.

Hae lisää luettavaa

Tutustu uuteen tapaamme tuottaa ruokaa

Lue lisää

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste