Suomessa heitetään roskiin reilu 350 miljoonaa kiloa ruokaa joka vuosi. Vajaa neljännes hävikistä syntyy teollisuudessa, mutta kolmanneksesta ovat vastuussa kotitaloudet. Suomi on sitoutunut muiden EU-maiden ohella puolittamaan ruokahävikkinsä vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan meidän jokaisen toimia.
Kotitalouksien suuri ruokahävikin määrä johtuu paljolti tiedon puutteesta. Esimerkiksi elintarvikkeen parasta ennen merkinnän ja viimeisen käyttöpäivän erottaminen toisistaan pelastaa monen ruuan roskikselta. Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi (Evira).
Monesti ruoka heitetään parasta ennen –päivämäärän jälkeen automaattisesti pois, tutkimatta lainkaan onko se vielä syömäkelpoista. Pilaantunut elintarvike hyvin usein ilmoittaa itsestään tavalla tai toisella. Se saattaa näyttää epänormaalilta, haista pahalta tai viimeistään sen maistaminen kertoo sen käyttökelvottomuudesta. Tutki, haistele ja maistele ruokaa ennen kuin tuomitset sen pilaantuneeksi ja heität pois.
Toinen syy ruokahävikkiin on taidon puute ja laiskuus. Ei osata ja viitsitä käyttää ylijääneitä tai vanhentuvia mutta täysin käyttökelpoisia elintarvikkeita hyödyksi. Pienellä vaivalla ja päätä käyttämällä tähteistä saa loihdittua mahtavia ”jämäruokia”! Luova kotikokki osaa yhdistää edellisien aterioiden tähteitä seuraavilla aterioilla. Jos tuntuu ettei oma luovuus riitä, Internet pursuaa hyviä vinkkejä tähteiden hyödyntämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen.
Yksi yleisimmin pois heitettävistä elintarvikkeista on leipä. Leipä on parhaimmillaan uunituoreena, siitä tosiasiasta ei pääse mihinkään, mutta se ei ole käyttökelvotonta päivän tai parin päästä. Kuivahtaneen leivän saa herätettyä henkiin ihan jo vaikkapa sipaisemalla valkosipulia, oliiviöljyä ja leikkelettä pintaan ja paahtamalla uunissa. Leipää voi käyttää myös keiton suurustamiseen. Keitot ovat muutenkin hyvä loppusijoituskohde monille edellisiltä aterioilta ylijääneille komponenteille.
Miten minä kuluttajana voisin toimia toisin ja välttää ruokahävikin syntymistä?
Helppoja tapoja pienentää kodin ruokahävikkiä:
Tee ostoslista – älä osta turhaa!
Jos olet valmistamassa ruoan samana tai seuraavana päivänä, valitse vkp-tuotteita – älä ota hyllyn takaa viimeisimpänä kauppaan tullutta tavaraa. Vkp-tuotteet päätyvät helposti kaupan hävikkiin.
Valmista ruokaa tarpeeseen, älä ”varmuuden vuoksi”.
Pakasta ylijäänyt ruoka ja käytä se myöhemmin.
Käy pakastin ja jääkaappi säännöllisesti läpi ja hyödynnä vanhenevat tuotteet.
Valmista ruokaa myös tähteistä – marttailu on taas suosittua!
Muita vinkkejä, miten voit pienentää ruoanlaittoon liittyvää ympäristökuormaasi
Tiesithän, että kotiruuan ja valmisruuan välillä ei ole suurta eroa ilmastovaikutuksissa – voit siis helpottaa arkea välillä myös valmiilla aterioilla.
Lämmitä mikrossa, jos mahdollista – se on energiatehokkaampaa kuin uunissa tai liedellä lämmittäminen.
Kun valitset kotimaisia tuotteita, tiedät mistä ruoka tulee ja varmistut myös, että ne on tuotettu korkeita ympäristökriteereitä noudattaen.
Lautasmallin mukainen ruokailu ei ole ristiriidassa ympäristöystävällisyyden kanssa, joten nauti siis täysipainoisia aterioita hyvällä omallatunnolla.