Turvallista ruokaa

Tuoteturvallisuus on yksi tärkeimmistä elintarvikkeiden laatuominaisuuksista, ja kuluttajan kannalta se tärkein tekijä, kun puhutaan vastuullisuudesta. HKScan Finlandissa tuoteturvallisuusriskit tunnistetaan ennakoiden ja laatua seurataan jatkuvasti. Tuotteen pakkausmerkinnöissä on kuluttajille tärkeää tietoa elintarvikkeen ainesosista sekä tuotteen säilyttämisestä ja valmistamisesta.

Raaka-aineiden alkuperä selvillä

HKScan Finland hankkii liharaaka-aineen ensisijaisesti omilta sopimustuottajiltaan Suomesta. Tuotteessa käytetyn lihan alkuperän voi tarkistaa pakkausmerkinnöistä. HK-merkkisissä tuotteissa käytetään aina suomalaista lihaa.

HKScan Finland ei käytä tuotteissaan muuntogeenisiä (GMO) raaka-aineita. Tuotteiden valmistuksessa käytetty kotimainen liharaaka-aine on peräisin eläimistä, jotka ovat kasvatuksen aikana syöneet kotimaista viljaa. Lisävalkuaista tuotantoeläimet voivat saada vastuullisesti tuotetusta soijarehusta (ns RTRS soija). Suomessa kuitenkin soijan käytön määrät ovat todella pieniä verrattuna moniin muihin maihin (esim possun rehusta osuus 5-10% ja naudassa ei lähes lainkaan).

Lisäaineet tuotteiden valmistuksessa

Valmistuksessa käytettävät lisäaineet kerrotaan tuotteiden pakkauksissa. Lisäaineita lisätään elintarvikkeeseen aina vain tiettyä tarkoitusta varten. Käyttötarkoituksia ovat mm. elintarvikkeen turvallisuuden lisääminen estämällä mikrobien kasvua tai elintarvikkeen maun, rakenteen ja ravitsemuksellisen laadun säilyttäminen. Useat käytössä olevat lisäaineet ovat luonnosta peräisin ja niitä esiintyy myös luontaisesti joissakin elintarvikkeissa.

HKScan Finland on aktiivisesti vähentänyt lisäaineiden käyttöä silloin, kun se on ollut tuotteessa turvallisuuden ja laadun kannalta mahdollista. Esimerkiksi kokolihaleikkeleissämme ei käytetä lisäainefosfaattia ja osa lihavalmisteista ja valmisruuista ovat täysin lisäaineettomia.

 

Kaasut hidastavat pilaantumista

Liha ja lihavalmisteet pakataan usein suojakaasuun. Suojakaasujen avulla voidaan hidastaa rasvojen hapettumista (härskiintymistä) ja pilaajabakteereiden kasvua sekä edesauttaa lihan punaisen värin säilymistä. Pakattavan lihan tulee aina olla hyvälaatuista: suojakaasuilla ei voida parantaa laatua, ainoastaan hidastaa pilaantumista.

Lihaa pakataan myös tyhjiöpakkauksiin. Tyhjiöpakkauksissa punainen liha muuttuu säilytyksen aikana harmahtavaksi, mutta pakkauksen avaamisen jälkeen se alkaa vähitellen muuttua takaisin punaiseksi lihan päästessä kosketuksiin ilman hapen kanssa.

Suojakaasuina käytetään hiilidioksidia, typpeä ja happea, jotka ovat normaaleja ilmassa esiintyviä kaasuja. Kaasut valitaan kunkin elintarvikkeen ominaisuuksien ja pakkausmateriaalien perusteella. Useimmiten käytetään kahden tai kolmen kaasun seoksia.

Suojakaasupakkausta avattaessa suojakaasut pääsevät pakkauksesta ulos, minkä kuluttaja saattaa havaita hieman epämiellyttävänä hajuna. Haju katoaa kuitenkin nopeasti kaasujen sekoittuessa ilmaan. Avatussa pakkauksessa suojakaasujen vaikutus loppuu, joten tuotteet tulisi käyttää aina mahdollisimman pian avaamisen jälkeen.

Kuluttajan vastuu

On tärkeää muistaa katkeamaton kylmäketju, kun viet tuotteen kaupasta kotiin. Kesäkuumalla muista ottaa mukaan kylmäkassi, jos kuljetusmatka on pidempi. Pakatut lihat ja lihavalmisteet säilyvät avaamattomina pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan säilytät lihan tarpeeksi viileässä ja valolta suojattuna.

 

Lisää juhlavia reseptejä