Uusi tapamme tuottaa ruokaa koostuu pienistä teoista, joista yhdessä syntyy suuri vaikutus. Yhdessä 25 pilottitilan ja kumppaneittemme kanssa etsimme parhaita ilmastoystävällisiä tapoja alkutuotannon hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Agrofood Ecosystem® -mallissa kehitämme yhdessä maatilojen kanssa toimintatapoja niin, että vastuullisuus on aina keskeinen osa ruoan tuotantoa kotitiloilta pöytään asti. Matkamme kohti hiilineutraaliutta perustuu päästöjen tunnistamiseen, mittaamiseen ja vähentämiseen. Tavoitteemme on, että HK:n ruokaketju pellolta pöytään on hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä.
Tutkimme digitalisaatiota ja dataa hyödyntäen, miten voimme pienentää ilmastovaikutuksia, tukea luonnon monimuotoisuutta ja eläinten hyvinvointia sekä estää vesistöjen rehevöitymistä. Edistämme tiedon perusteella hiiliviljelyä, lannoituksen optimointia ja tilojen kestävää, omavaraista energiataloutta. Uudet ratkaisut tutkitaan ja testataan pilottitiloillamme, joilta saadut parhaat opit jaamme ilmastokoulutuksissa sopimustuottajille ja koulutamme tuottajia kestävän maatalouden toimintatapoihin.
Pilottitiloillamme on jo pitkään tehty työtä ilmastovaikutusten vähentämiseksi muun muassa lisäämällä eläinten lannan kiertotalouskäyttöä, ottamalla käyttöön aurinkoenergiaa ja edistämällä rehuntuotannon tehokkuutta. Tilakohtaiset ilmastoystävälliset tuotantoratkaisut valitaan aina kullekin tilalle ja tuottajalle sopivaksi. Tavoitteenamme on, että lopulta jokaisella sopimustilallamme on käytössä Agrofood Ecosystem® -malli – eli uusi tapa tuottaa ruokaa.