Sitoutuminen sertifioituun soijaan

HKScan on jo vuonna 2014 ollut perustamassa suomalaista soijasitoumusta. Olemme sitoutuneet vastuulisesti tuotetun sertifioidun soijan (RTRS) käyttöön koko ketjussa helmikuusta 2017 alkaen.

Soijan käyttö Suomessa on minimissä,  käytetty soija on vastuullisesti tuotettua

Kotimaisen lihaketjun rehu tulee pääsääntöisesti (80%) omilta pelloilta ja soijan käyttö rehuissa on muihin maihin verrattuna keskimääräistä paljon pienempi. Porsaiden ruokinnassa soijan osuus on keskimäärin 5-10 %, lihanautojen rehuissa ei käytetä soijaa. Suomessa käytetään noin 50 % vähemmän soijaa eläinten ruokinnassa kuin muualla Euroopassa. Yksi syy tähän on, että Suomessa rehuviljojen valkuaispitoisuus on poikkeuksellisen suuri ja kotimaisia valkuaislähteitä lisätään ruokavalioon mahdollisuuksien mukaan; myös elintarviketeollisuuden sivuvirtoja hyödynnetään ruokinnassa innovatiivisesti.

Rypsiporsaan ruokinta perustuu kotimaiseen viljaan ja kotimaisiin valuaislähteisiin

HK Rypsiporsas® -konseptissa eläinrehun proteiinilähteenä on kotimaisen viljan lisäksi kotimainen rypsi, härkäpapu ja herne. Viljaporsaiden ruokinnassa soijaa korvataan osittain elintarviketeollisuuden sivujakeilla kuten etanoliteollisuuden sivutuotteena syntyvällä ohra-valkuaisella (ovr).

Soijaa käytetään eläinrehussa, koska se on erinomainen proteiininlähde ja vaikeasti korvattavissa etenkin pienillä porsailla ja broilereilla. Soijan aminohappokoostumus on erinomainen kasvun kannalta. Mietimme kuitenkin koko ajan korvaavia vaihtoehtoja, esimerkiksi kotimainen härkäpapu ja herne. Näiden saatavuus on kuitenkin toistaiseksi vielä rajattua.

 

Lisää juhlavia reseptejä